İtibar kelimesinin karşılığını “güven veya saygı” olarak tanımlamak yanlış olmaz. Kuruluşların, yıllara sair göstermiş oldukları ticari performans göstergelerinin yanı sıra, oluşturdukları itibarda bu nedenle büyük öneme sahiptir kurum kültürlerinde. Ayrıca itibar, ticari anlamda da kuruluşlara ciddi katma değer sağlayan beşeri bir sermayedir. Son derece önemli olan ve tüzel yapılarda sağlanması hiçte kolay olmayan kurumsal itibarın, korunması temelinde iç denetim faaliyetlerinin önemi azımsanmayacak kadar değerlidir.
İç denetim faaliyetlerinin ana çerçevesi güvence ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasıdır. Fakat kurum içindeki regülasyon işlemlerinin koordinasyonu ve uyumda iç denetim takımlarının asli görevlerinden olmalıdır. Şöyle ki: iç denetçiler, denetledikleri alanlarda kurumsal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğini araştırırken, paralel bir çizgide kurum menfaatlerinin korunması noktasında yönlendirmelerde bulunmalıdırlar. Bu noktada, ilk bakışta maddi anlamda kayıpların önüne geçilmesi amaç edinilmiş gibi görünse de kurumsal imaj ve saygınlığın, kısacası itibarını korunmasına yönelikte tespit ve önleme faaliyetlerinin yapılması da elzemdir.
İç denetim faaliyetlerinin amaç ve kapsamı belirlenirken kurumsal itibar olgusunun da içselleştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada iç denetim planlarında bir başlık olarak yer almasa da yönetime özel amaçlı iç denetim raporu olarak periyodik bir raporlama yapılması gerektiği kanaatindeyim. Sektörel olarak farklılıklar gösterse de, kurumların ürettikleri malzeme veya sundukları hizmetlerin nihai tüketiciye ulaşana kadar geçirdikleri sürede gerek kurum çalışanların gerek kurumsal proseslerin o kurumun itibar değeri üzerinde azımsanmayacak kadar etkisi olduğunu düşünüyorum. Bir örnek ile pekiştirecek olursak; üretilen bir malzemenin, pazarlama faaliyetleri sırasında kurumsal duruşun sergilenmesi, satışı gerçekleştirilmiş bu malzemenin teslim anındaki kurumsal temsiliyet, malzeme ile ilgili müşteri memnuniyetinin kabul şekli veya bir müşteri şikâyetine kurumsal yaklaşım finalde kurum itibarı noktasında ciddi bir kazanım veya ciddi bir yıkım meydana getirebilmektedir. Buradan hareketle, kurumsal olarak birçok süreç oluşturup yazılı hale getirmek yadsınamaz bir kaynak olsa da, bu kaynaklara hangi ölçüde uyum sağlandığı da o derecede önemlidir. İşte tamda bu noktada, iç denetim takımları ve iç denetim faaliyetleri devreye girmelidir. Kurumsal itibarın sağlanması için kurumsal içeriklere uyumun, organizasyondaki her noktada eksiksiz olması temelinde görevler üstlenmeli, gözlem ve denetim test sonuçlarını periyodik olarak yönetim kurulu gündemine taşımalıdırlar.
Günümüzde performansların yoğunlukla ekonomik göstergelerle ölçüldüğünü düşünürsek, kurum organizasyonlarında destek görevi üstlenen birimler, kurumsal itibarın korunması noktasında sundukları katkının üst yönetimlerle paylaşılmasının çok değerli olduğu görüşündeyim. İç denetim ile kurumsal itibar ilişkisinin, bu görüş ışığında oldukça bütünleşik olduğunu düşünüyorum. Kurumsal bakış açılarının iç denetim faaliyetleri ile ilgili görüşünün, “maddi sonuçların doğruluğuna güvence veren bir hizmet olduğundan çok kurumun maddi performans göstergelerinin geliştirilmesine katkının yanı sıra, kurumun beşeri sermayesine katkı sunacak sonuçlar üreten bir faaliyet olduğu” görüşüne dönüşmesi gerektiği kanaatindeyim.
Sonuç olarak, kurum süreçlerine tam uyumun sağlanması, kurumsal itibarın kuvvetlendirilmesi ve bu olguya zarar verecek iş akışlarının engellenmesi temelinde oluşturulacak yapılar kurumlara maddi performans katkısı da sağlayacağı öngörüsündeyim. İç denetim mekanizmalarının ülkemizdeki tüm kurumlarda kuvvetlendirilmesi ile kurumsal itibar olgusunun daha değerli bir hal alacağı ve değerini koruyacağı inancındayım.
21.08.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.