Kurum kültürlerinde farklılaşmalar, dijital dönüşüm projeleri, yeteneklerin kuşaklar arasındaki yansımaları, performans temelli iş akış modellerinin izlenmesi, kalite yönetimine dair yaklaşımlar, tasarruf ve maliyet iyileştirme yöntemlerinin benimsenmesi şüphesiz ki; iç denetim faaliyetlerinin de değiştirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.
Kurumsal anlamda hızlı iş yapmak hedeflenirken, kalitenin en üst seviyede olması temel prensip olarak takip edilmeye başladı günümüzde. Sonuç odaklı olmanın yanında, prosedürlerle yönetim, kayıt altına alma, yerelleşme ve dönüşüm ise vazgeçilmez unsurlar olarak kurum kültürlerine yerleştirildi. Tüm bu iş yapış modellerine ait içerikler, iç denetim takımlarına da bolca fırsatlar sunuyor. Şöyle ki: İç denetim faaliyetlerinde uygulanan klasik yöntemler yerine, günümüzde birçok yeni akımın kurumlarda uygulanmaya çalışıldığını birlikte takip etmekteyiz. Kurumların faaliyet alanları ve kültürlerine uygun iç denetim alanlarının belirlenmesi, bu alanlarda teknolojiden yararlanarak tespitlerde bulunulması ve iyileştirme aksiyonlarının mümkün olan en kısa zamanda yerine getirilmesi çabası, iç denetim olgusunun da değiştiğinin göstergesidir.
2020 yılının ilk günlerini yaşadığımı bu zaman diliminde, teknolojik gelişmelerin yanında yasal idarenin kurumlar düzeyinde yaptığı düzenlemelerle de ciddi bir değişim rüzgârının hâkim olduğunu gözlemleyebilmekteyiz. Buradan hareketle; iç denetim faaliyetlerinin yapısı, uygulama alanları, uygulama sıklıklarını bu değişim rüzgârına paralele olarak değiştirebilme kabiliyetini gösterebilmenin yanında, teknolojinin en iyi kullanıcısı olmak ve iç denetim faaliyetlerini kurumlarımızın kültürlerine uygun olarak yerelleştirmede öncü olmalıyız. İç denetim takım üyelerinin, kurumlarının değişim süreçlerine paralel olarak iş akışlarını değiştirmeleri, kurumlarına katma değer sunmak temelinde iyi birer analizci ve istatistik uzmanı olmaları gerekliliğinin oluştuğu dönemdeyiz. Kurumsal verilerin çok iyi öğrenilmesi, iç denetim sonuçların mutlak suretle tekrar edilmesi ve takip edilmesi de bir diğer gerekliliktir bu dönemde.
Tüm bunların nihai sonucu olarak iç denetim faaliyetlerinde, tespiti yapıp öneri sunan olmanın yanında, iyileştirme çalışmalarında da aktif olarak yer alan bir ekip üyesi olmak durumundayız. Kurumsal olarak tüm fonksiyonların değiştiği veya geliştiği bir gelecekte, iç denetim takım üyelerinin de farklılaşması kaçınılmaz bir gerçektir. Kurumsal düzeyde icra faaliyetlerinde yer almamasına karşın, iç denetim takımlarının kurumlarda “ortak akıl ve eşitlik” ilkelerinin en büyük destekleyicisi konumunda olmaları bu farklılaşmanın göstergelerindendir.
İç denetim faaliyetleri içeriğinde yürütülen çalışmaların, yönetim kurulları için vazgeçilmez bir referans kaynağı olması yanında, kurumsal değişim ve gelişimin de etkili bir parçası olması gereklidir. Kurumların içinde esen dönüşüm rüzgârının, önümüzdeki dönemlerde daha etkili hissedileceği ve iç denetim olgusuna daha fazla ihtiyaç duyulacağı kanaatindeyim. Bugünden harekete geçmek, sürekli mesleki gelişimin katma değerine inanmakla birlikte, kurumsal dönüşüm projelerinde de daha etkin olarak sorumluluk almamız gerektiği öngörüsündeyim. Kurumlarımızın geleceğe hazırlanması ve yeni nesil çalışma prensiplerine uygun olarak şekillendirilmesinde bizlere çok görev düştüğünün bilincinde olmamız gerektiğini düşünüyorum.
10.01.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.