YAZARLARIMIZ
Zübeyde Zengin Çoşkun
Gelir Uzmanı
zuzengin.23@gmail.com



Youtube Videoları Vergiye Tabi Midir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65. maddesinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu, serbest meslek faaliyetinin; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yine aynı Kanunun 37. maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır. Esas itibariyle ticari kazanç sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması, sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece, elde edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas ve hükümlere tabi olur. Bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı ise faaliyetin; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması ve devamlı olması, unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesine göre, müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat gelir vergisinden istisna edilmiş olup, bu madde kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar.

Bu hükme göre, anılan istisnadan yararlanma hakkı; müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı, mucitler ve bunların kanuni mirasçılarına tanınmış olup, istisna kapsamına maddede sayılan eserler ile ihtira beratları girmektedir. İstisna uygulanacak hasılat ise bu eserler ile ihtira beratlarının; gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlanması veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarının satılması veya bunlar üzerindeki mevcut hakların devir ve temlik edilmesi veya kiralanması karşılığında elde edilen hasılattır. Söz konusu eser ve ihtira beratlarının internette kullandırılmasından veya yayımlanmasından elde edilen gelirler ile reklam gelirlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir.

Anılan kanun kapsamında değerlendirirsek, çekimlerini yapmış olduğumuz videoların youtube adlı internet paylaşım sitesinde yayınlamak suretiyle videoların izlenmesine bağlı olarak elde ettiğimiz reklam gelirlerinden tarafımıza ödenen payın, serbest meslek kazancı olarak değil ticari kazanç hükümlere göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

Örnek; Bay A çekimi bizzat kendisine ait olan videoları youtube adlı internet uygulaması aracılığıyla yayınlamakta ve bu işten dolayı Youtube adlı paylaşım sitesinden gelir elde etmekte; ayrıca yayınladığı videolar ile ilgili olarak herhangi bir kurum, kuruluş ve şahısla sponsorluk, reklam, danışmanlık, teknik vb. konularda ticari bir anlaşmasının bulunmadığı ve faaliyetinin icrası ile ilgili bütün iş ve işlemlerin tarafınca yürütüldüğünü beyan etmektedir. Buradaki tali unsurlar asli unsurun yapısında bir değişiklik yaratmayacağı için kazanç vergilendirilir.

07.06.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM