7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
7440 sayılı Kanun’un 5’inci maddenin (4) fıkrasının (a) bendi ile (8) fıkrası aşağıdaki gibidir.
(4) Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına göre;
a) Matrah ve vergi artırımının bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan sürede bu maddede öngörülen şekilde yapılması, hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin, peşin veya ilk taksiti bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sürede başlamak üzere aylık dönemler hâlinde azami on iki eşit taksitte, matrah ve vergi artırımı dolayısıyla verilen beyannamelere ait damga vergisinin ise ilk taksit ödeme süresi içinde, bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmesi şarttır. Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.
(8) Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi 1.000 Türk lirası olarak alınır.
Geçmiş yıllarda çıkarılan Kanunlarda özellikle bir önceki 7326 sayılı Kanunda konuyla ilgili yer alan hüküm ise aşağıdaki gibidir.(7326/5.8)
(8) Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi alınmaz.
Matrah ve vergi artırımı bildirimi kapsamında tahakkuk eden vergi türleri(kurumlar vergisi / gelir vergisi / katma değer vergisi / stopaj vergisi) ve damga vergisinin ödenmesi şartı ile ilgili olarak 7440 sayılı Kanun, özetle şunu demektedir:
Örnek:
Matrah ve vergi artırımı bildirimi uyarınca ilgili vergi türü için belli bir tutar(50.000-TL varsayalım) tahakkuk edecektir. Ayrıca artırım bildirimi uyarınca 1.000-TL damga vergisi de tahakkuk edecektir.
Şayet, artırım bildirimi kapsamında tahakkuk eden bu vergilerin tamamı, belirtilen süre ve şekilde ödenmiş olsa bile damga vergisi(1.000-TL) ilk taksit ödeme süresi içinde tam olarak ödenmemesi halinde şartlar ihlal edilmiş olacaktır.
Kısacası; mükellefler, 1.000-TL tutarındaki damga vergisini, tam ve süresinde ödememesi halinde artırım kapsamındaki asıl vergileri süresinde ödemiş olsalar bile artırım hükümlerinden yararlanamayacaklardır. Çünkü 7440 sayılı Kanuna göre ödemeye ilişkin öngörülen/belirlenen şartlar, ihlal edilmiş sayılmaktadır.
Öte yandan 7440 sayılı Kanun’un 5’inci maddenin (4) fıkrasının (a) bendi ile aynı Kanunun 9’uncu maddesinin (6) fıkrasının ‘Şu kadar ki,’ ile başlayan hükmün birbiri ile uyumlu olmadığı düşünülmektedir.
Hak kaybına neden olmamak için mükelleflerin ve mali müşavirlerin, ödeme süreleri konusunda daha dikkatli olmalarında fayda vardır.
Kaynakça:
-7326 sayılı Kanun
-7440 sayılı Kanun
15.03.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.