7326 Sayılı Kanuna Göre Matrah Artırımı Peşin ve İlk Taksit Ödeme Süresini Kaçırdım! Ödeme Şartını İhlal Ettim mi? (Son Fırsat: 30.11.2021 Tarihini Kaçırmayın!)
Kamuoyunda yapılandırma veya af yasası olarak bilinen 7326 sayılı Kanunun 5. maddesi kapsamında matrah/vergi artırımında bulunanların bu Kanun hükümlerinden yararlanabilmesi için bildirimleri nedeniyle tahakkuk eden vergilerin, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi gerekmektedir. Aksi durumda artırım hükümlerinden yararlanılamaz. Ödenmeyen tutarlar, mükellefin borcu olarak kalmaya devam eder.
7326 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin (6) fıkrası aşağıdaki gibidir:
(6) Bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi hâlinde ilk taksiti) izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanılır. ….
7326 sayılı Kanun ve 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre matrah/vergi artırımı kapsamında tahakkuk eden PEŞİN ve 1. TAKSİTİN son ödeme tarihi, 01.11.2021 (bu tarih dahil) idi. Bu tarihe kadar söz konusu ödemeleri yapmayanlar, artırım hükümleri şartlarını ihlal etti mi?
1.Peşin Ödeme Seçeneğinde, 30.11.2021 Tarihine Kadar Ödeme Yapılırsa, Hak Baki!
Soru1: 7326 sayılı Kanuna göre matrah/vergi artırımı kapsamında bildirimde bulunan ve PEŞİN ödeme seçeneğini tercih edenler için artırım bildirimi uyarınca tahakkuk eden vergilerin tamamının ödemesinin 01.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dahil) yapılmaması veya eksik yapılması halinde ödeme şartı ihlal edildi mi? veya artık artırım hükümlerinden yararlanılabilir mi?
Cevap1: Hayır, daha ihlal edilmedi. Evet, daha yararlanma imkânı var. Şöyle ki, ödenmeyen tutarların, geç ödeme zammı ile birlikte 30.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dâhil) ödenmesi halinde, ödeme yönünden ihlal sayılmayacak ve artırım hükümlerinden yararlanılabilecektir. Ancak bu tarihten sonra yapılacak ödemeler, yararlanma hakkını kazandırmaz.
2.Taksitli Ödeme Seçeneğini Tercih Edenler Ne Yapmalı?
Soru2: 7326 sayılı Kanuna göre matrah/vergi artırımı kapsamında bildirimde bulunan ve (6 eşit) TAKSİTLİ ödeme seçeneğini tercih edenler için artırım bildirimi uyarınca tahakkuk eden 1.taksitin ödemesinin 01.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dahil) yapılmaması veya eksik yapılması halinde ödeme şartı ihlal edildi mi? veya artık artırım hükümlerinden yararlanılabilir mi?
Cevap2: Durum biraz karışık. Şöyle ki, bu Kanuna göre artırım hükümlerinden yararlanabilmek için öncelikle 1. ve 2. taksitin tamamının süresinde ödenmesi koşulu öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında 01.11.2021 tarihine kadar 1. taksitin tamamının ödenmemesi halinde şartlar ihlal edilmiş sayılmaktadır ve artırım hükümlerinden yararlanılamaz.
Ancak şöyle bir durum söz konusu olması halinde ne olacak?: Bu kapsamda tahakkuk eden vergilerin yani TÜM TAKSİTLERİN TAMAMININ, geç ödeme zammı ile birlikte 30.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dahil) ödenmesi halinde, yine de ödeme yönünden ihlal sayılacak mı?
Bilindiği üzere taksitli ödeme seçeneğini tercih edenler için tüm taksitlerin ödemesinin tamamının 01.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dâhil) yapılması halinde aynı peşin ödeme seçeneği gibi %10 indirim hakkından yararlanabilmekte ve ödeme planında hesaplanan katsayı(1,09) uygulanmamaktadır. Yani her iki ödeme seçeneğini tercih edenler, aynı tutarda ödeme yapabilmektedir.
Kanaatimiz; yukarıda yapılan kıyas bağlamında peşin ödeme seçeneğindeki son imkân gibi bütün taksit tutarlarının tamamının, geç ödeme zammı ile birlikte 30.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dâhil) ödenmesi halinde ödeme yönünden ihlal sayılmaması ve artırım hükümlerinden yararlandırılması bir yol olarak düşünülebilir. Bu yol yargısal ihtilaflara sebebiyet verilmeyeceği düşünülmektedir. Peşin seçenekten farklı olarak belki 1.taksite uygulanan katsayı farkı(fer’i alacak) alınması gerekebilir. Gelir İdaresi Başkanlığından bu konuda görüş istenmesi gerekmektedir. Başkanlık tarafından duyuru yapılmasının potansiyel sorunların önüne geçeceği tabiidir. Verilecek görüşe göre yararlanılıp yararlanılamayacağı netlik kazanacaktır.
3.Sonuç
01.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dâhil) ödeme yapmayanlara tavsiyemiz; matrah artırımı kapsamında tahakkuk eden TÜM VERGİLERİN, geç ödeme zammı ile birlikte 30.11.2021 tarihine kadar(bu tarih dâhil) ödenmesidir.
Kaynakça:
-7326 sayılı Kanun
-4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
03.11.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.