7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 09.06.2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca bu Kanuna ilişkin usul ve esasları belirleyen 1 Seri No’lu Genel Tebliği de, 14.06.2021 tarihli ve 31511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu yazımızda; 7326 sayılı Kanunun 5’inci maddesi uyarınca yapılacak matrah ve vergi artırımı ile ilgili diğer yazılarımızda çok değinilmeyen çeşitli hususlara yer verilecektir.
Diğer Çeşitli Hususlar
*Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararların %50’si, 2021 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilemez.
*Artırımda bulunan mükelleflerin, iade incelemesi ile ilgili taleplere ilişkin inceleme ve tarhiyat yapılabilmektedir.(iade ile sınırlı olmak üzere)
*İşe başlama ve işi bırakma gibi nedenlerle kıst dönemde faaliyette bulunmuş mükellefler hakkında ilgili yıllar için belirlenen asgari matrahlar, faaliyette bulunulan ay sayısı (ay kesirleri tam ay olarak) dikkate alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir.
*Matrah/vergi artırımında bulunulan vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak 09.06.2021 tarihinden önce yapılıp kesinleşen tarhiyatlar, ilgili dönem beyanı ile birlikte dikkate alınması gerekmektedir.
*Artırım kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak nazara alınmaz, ödenmesi gereken katma değer vergilerinden indirilmez veya herhangi bir şekilde iade veya mahsup konusu yapılamaz.
*Anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı kullanılmak suretiyle de ödeme yapılabilmektedir.
*Mahsuben ödeme yapılabilmektedir. İlgili vergi mevzuatı gereği iade alacağından kendi borçlarına mahsuben ödemek isteyen borçluların, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak ibraz etmeleri şarttır.
*Artırım kapsamındaki vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanuna göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.
*Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmaz.
*Artırıma esas tutarın belirlenmesinde, beyannamede yer alan ‘’ hesaplanan katma değer vergisi ‘’ dikkate alınmakta, ‘’ ilave edilecek katma değer vergisi ‘’ artırım hesaplamasına dahil edilmemektedir.
*Matrah ve vergi artırımında bulunanlara, artırım kapsamında olmayan vergi türleri için inceleme yapılması, üçüncü kişilerle ilgili olarak karşıt incelemeler yapılması, mahkemelerce belli konulara bakılması veya bilirkişilerce ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle müracaat edilebilecektir.
*Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı Kanunun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
*İlgili yıl ve vergi türü itibariyle matrah veya vergi artırımında bulunulması halinde 09.06.2021 tarihinden önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerinin, 02.08.2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) sonuçlandırılamaması hâlinde, bu işlemlere devam edilmez. (Sonuçlandırmadan maksat, inceleme raporları ve takdir komisyonu kararlarının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettirilmesidir.)
Kaynakça:
-7326 sayılı Kanun
-7326 sayılı Kanunun 1 seri nolu genel tebliği
25.08.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.