YAZARLARIMIZ
Zeyneddin Çetin
Vergi Başmüfettişi
cetinzeyni@gmail.com



7326 Sayılı Kanuna Göre Matrah ve Vergi Artırımı-3 ( Sonraki Döneme Devreden Katma Değer Vergisi – SDDKDV - Yönünden İnceleme ve Tarhiyat Durumu )

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 09.06.2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca bu Kanuna ilişkin usul ve esasları belirleyen 1 Seri No’lu Genel Tebliği de, 14.06.2021 tarihli ve 31511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu yazımızda; 7326 sayılı Kanun’un 5’inci maddesi kapsamında artırım hükümlerinden yararlanan mükellefler hakkında ‘sonraki döneme devreden katma değer vergisi ( SDDKDV ) yönünden inceleme ve tarhiyatın’ yapılıp yapılamayacağına ilişkin hususlara yer verilecektir.

1- Artırım Hakkında Kısa Bilgi

7326 sayılı Kanun uyarınca yapılacak matrah ve artırımı ile ilgili özet bilgiler aşağıdaki gibidir.

-Bazı istisnai durumlar/kişiler hariç mükellef olsun olmasın herkes başvuruda bulunabilir.

-Artırım bildirimi için 31.08.2021 tarihine kadar(bu tarih dahil) başvuruda bulunulması gerekir.

-Artırım kapsamında tahakkuk eden vergilerin belirtilen süre ve şekilde ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde artırım hükümlerinden yararlanılamaz.

-2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 dönemleri için Gelir/Kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve gelir (stopaj) / kurumlar (stopaj) vergisi yönünden artırımda bulunulabilir.

-Artırım kapsamında beyan edilen vergiler için iki (Peşin veya 6 eşit taksitli) ödeme seçeneği tercih edilebilmektedir.

2- Katma Değer Vergisi ( KDV ) Yönünden SDDKDV ile İlgili Hükümler

7326 sayılı Kanun’un ‘Matrah ve vergi artırımı’ başlıklı 5’inci maddesinin (3) fıkrası ile bu fıkranın (e) bendi aşağıdaki gibidir:

(3) Mükellefler, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde katma değer vergisini artırarak bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödemeleri halinde, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaz.

e) Artırım talebinde bulunulan yılları izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırım talebinde bulunulan dönemler için, sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden ve artırım talebinde bulunulan dönemler için ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran işlemlerden doğan terkin ve iade işlemleri ile ilgili inceleme ve tarhiyat hakkı saklıdır. Sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden yapılan incelemelerde artırım talebinde bulunulan dönemler için tarhiyat önerilemez.

Yukarıda yer verilen hükümlerin aynısı, daha önce çıkarılan vergi barışı kanunlarında da( 6111 sayılı Kanun, 6736 sayılı Kanun, 7143 sayılı Kanun) yer almaktaydı. Maalesef 7326 sayılı Kanun dahil diğer kanunların uygulamasına yönelik çıkarılan genel tebliğlerde bu konuya ilişkin örnek verilmemiştir. Kanaatimiz; Kanun hükmünün, net anlaşılmaya müsait şekilde kaleme alınmadığıdır.

3- İlgili Hükümlerden Anladığımız

Sonraki döneme devreden katma değer vergisi (SDDKDV) yönünden inceleme, aslında bildiğimiz manada bir inceleme değildir, sadece beyan düzeltmesidir. SDDKDV yönünden inceleme; Arıtımda bulunulan yıl hakkındaki inceleme değildir. Bilakis Hesaplanan KDV’yi artırmadan veya bu döneme ait indirilecek KDV’yi azaltmadan, önceki dönemden kaynaklanan devir KDV’yi beyanname üzerinden düzeltilmesi(azaltılması) ile ilgili bir incelemedir.

Örnek1: Şubat döneminin sonraki döneme devreden katma değer vergisi; mart döneminin önceki dönemden devir gelen katma değer vergisidir.

Örnek2: Mükellefin 2018 yılı için KDV yönünden vergi artırımında bulunduğunu ve ödemeyi süresinde yaptığını varsayalım.

Buna göre sadece bu veri ışığında 2018 yılı için vergi incelemesi ile SDDKDV yönünden inceleme yapılmaması, KDV beyanlarının resen düzeltilmemesi ve tarhıyat yapılmaması gerekmektedir.

Örnek3: Mükellefin 2017 ve 2019 yılı için KDV yönünden artırımda bulunmadığını, ancak 2018 yılı için KDV yönünden vergi artırımında bulunduğunu ve ödemeyi süresinde yaptığını varsayalım. 2017 dönem hesaplarının incelendiği ve inceleme sonucuna göre bulunan Hesaplanan KDV farkının(veya Reddedilen KDV’nin) 21.000-TL olduğunu varsayalım.

Ayrıca mükellefin KDV beyanlarına göre;

2017/12 döneminde sonraki döneme devreden KDV’nin 10.000-TL,

2018/12 döneminde sonraki döneme devreden KDV’nin 4.000-TL,

2019/02 döneminde ödenecek KDV’nin 1.000-TL olduğunu varsayalım.

Buna göre inceleme sonucunda toplamda 21.000-TL tarhıyat önerilmesi gerekirken, 2018 dönemi için artırım bildiriminde bulunulması nedeniyle sadece 15.000-TL tarhiyat önerilmesi gerekmektedir. Yıllar itivariyle;

2017 dönemi KDV yönünden incelenmesi sonucunda 11.000-TL resen tarhıyat önerilir.

2018 dönemi SDDKDV yönünden incelenmesi sonucunda 6.000-TL ödenecek KDV hesaplanmış ancak resen tarhiyat yapılmaması gerekir.

2019 dönemi KDV beyanları SDDKDV yönünden incelenmesi sonucunda 4.000-TL resen tarhiyat önerilir.

4- Sonuç

Kanaatimiz; 7326 sayılı Kanuna göre SDDKDV yönünden inceleme, Hesaplanan KDV’yi artırmadan veya bu döneme ait indirilecek KDV’yi azaltmadan, önceki dönemden kaynaklanan devir KDV’yi beyanlar üzerinden düzeltilmesidir/azaltılmasıdır.

Mezkur Kanuna göre KDV yönünden artırımda bulunulan dönem hakkında SDDKDV yönünden inceleme yapılabilir ancak tarhiyat önerilemez.

Kaynakça:

-7326 sayılı Kanun

-7326 sayılı Kanun 1 seri nolu Genel Tebliği

07.07.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM