YAZARLARIMIZ
Zeyneddin Çetin
Vergi Başmüfettişi
cetinzeyni@gmail.com



7143 Sayılı Kanuna Göre Varlık Barışı-2 (Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Beyanı)

I-GİRİŞ

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 18/05/2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında bulunan varlıkların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 3 seri nolu Genel Tebliği de 04/07/2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu yazımızda; 7143 sayılı Kanunun ‘Diğer Hükümler’ Başlıklı 10’ uncu maddesinin 13’ üncü fıkrası kapsamında yurt içinde bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıkların beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına alınabilmesi ile ilgili yapılan düzenlemelere yer verilecektir.

II- Genel Değerlendirme

7143 sayılı Kanunun 10’ uncu maddesinin 13’ üncü fıkrasının kapsamı, şartları ve getirdiği diğer hususlar maddeler halinde aşağıdaki gibidir.

1-Kapsamı: Türkiye'de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklar;

+Para,

+Altın,

+Döviz,

+Taşınmazlar,

+Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıdır. Bunlar;

-Hisse senedi gibi pay senetleri,

-Tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları,

-Yatırım fonu katılma belgeleri,

-Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlardır.

2-Bu düzenlemeden hem gelir vergisi mükellefleri hem de kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilir.

3-Düzenlemeden yararlanabilmek için 30/11/2018 tarihine(bu tarih dahil) kadar bağlı olunan vergi dairesine beyanda bulunulması gerekmektedir. (Doğrudan veya elektronik ortamda da beyan edilebilecektir. Ancak beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olanlar, bu beyanlarını da elektronik ortamda vermek zorundadırlar.)

4-Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden vergi dairelerince %2 oranında vergi tarh edilecektir. Tarh edilen bu vergi, 31/12/2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar ödenecektir.

5-Öte yandan 31/07/2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan bahse konu varlıkların beyan edilerek kanuni defterlere kaydedilmesi halinde de, herhangi bir vergi ödenmeyecektir.

6-Şirketlerin kanuni temsilcileri, ortakları ya da şirket veya şirketin ortakları adına 18/05/2018 tarih itibarıyla Türkiye'de bulunan ancak 18/5/2018 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklar için, şirketleri adına beyanda bulunabilirler.

7-Beyan edilen varlıkların beyan edildiği tarih itibarıyla gerçek durumu yansıtan değerleme ölçüleri dikkate alınarak Türk lirası karşılığı bedelleri esas alınır. Değerleme ölçüleri;

-Türk lirası cinsinden para, itibari (nominal) değeri,

-Altın, rayiç bedeli,

-Döviz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru,

-Taşınmazlar, rayiç bedeli,

-Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlar ise; varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle ile ilgili piyasasında belirlenmiş kapanış fiyatı esas alınır.

8-Beyan edilen varlıklar, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca defter tutan mükelleflerce, kanuni defterlere beyanın yapıldığı tarih itibariyle kaydedilebilecektir. (Bahse konu varlıklar, bilanço esasına göre tutulan defterlerde pasifte özel fon hesabında gösterilecek olup, Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre tutulan defterlerde de ayrıca gösterebilecektir.)

9-Beyan edilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerine dahil edilebileceği gibi, aynı varlıklar vergiye tabi kazancın ve dağıtılabilir kazancın(kurumlar için) tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerinden çekilebilecektir.

10-Beyan nedeniyle tahakkuk eden ve ödenen vergilerin, hiçbir suretle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması ya da başka bir vergiden mahsup edilmesi mümkün değildir.

11-Beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına intikal ettirilen taşınmazlar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunun yer alan amortismanlara ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır.

12-Kayıtlara alınan bu varlıkların daha sonra elden çıkarılmasından doğan zararlar gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gelirin veya kurum kazancının tespitinde gider veya indirim olarak kabul edilmeyecektir.

13-Tahakkuk eden verginin vadesinde ödenmemesi veya diğer şartların yerine getirilememesi, vergi aslının gecikme zammı ile birlikte takip ve tahsiline engel teşkil etmemektedir. Ayrıca tahsil edilen vergiler red ve iade edilmeyecektir.

14-Beyan edilen varlıklara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi halinde beyan edilen bu varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

III-SONUÇ

7143 sayılı Kanunla getirilen düzenleme ile; yurt içinde bulunan ancak mükelleflerin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, taşınmaz ile menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 30/11/2018 tarihine(bu tarih dahil) kadar vergi dairesine beyan edilmesi ve kanuni defterlere kaydedilmesi, beyan edilen varlıkların tutarları üzerinden hesaplanan %2 oranında tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi (31/12/2018 tarihine kadar)  halinde, bu varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

Öte yandan 31/07/2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan bahse konu varlıkların beyan edilerek kanuni defterlere kaydedilmesi halinde, halinde herhangi bir vergi ödenmeyecektir.

Kaynakça:

-7143 sayılı Kanunu ve 3 seri nolu Genel Tebliği,

17.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM