YAZARLARIMIZ
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
zekeriyaaslan@finansalymm.com



Süresi Geçen Et, Süt, Peynir Gibi Gıda Ürünleri Nasıl Gider Yazılabilir?

7103 sayılı Kanun ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununa 278 inci maddesinden sonra gelmek üzere 278/A maddesi eklenmiştir. Buna göre, İmha Edilmesi Gereken Emtia, bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtia, bu mahiyetteki imha işlemleri süreklilik arz eden mükelleflerin başvurularına istinaden, bu Kanunun 267 inci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü bendindeki usulle mukayyet olmaksızın, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul çerçevesinde ve tayin olunan imha oranı dikkate alınmak suretiyle değerlenebilir.

Yapılan başvurular, Maliye Bakanlığınca, mükellefin geçmiş yıllardaki işlemleri, fiili üretimi, satış ve imha süreçleri ile sektördeki diğer mükelleflerin durumu, yetkili idare, oda ve kuruluşların görüşleri de dikkate alınmak suretiyle değerlendirilir.

Bu değerlendirme sonucunda Maliye Bakanlığınca, karşılıklı anlaşmak suretiyle, tayin olunan imha oranını aşmamak kaydıyla imha edilen emtianın emsal bedeli sıfır olarak kabul edilir.

Son kullanma tarihinin geçmesi nedeniyle iade alınan raf ömrü çok kısa gıda maddeleri ile bozulma veya son kullanma tarihinin geçmesi nedeniyle iade alınan ilaç ve benzeri maddelerin çevreye ve insan sağlığına zarar verecek nitelikte olmaları nedeniyle, ivedi bir şekilde, bekletilmeksizin imha edilmesi zorunluluğu doğabilmektedir.

A-Hangi Mükellefler İmha Hakkından Yararlanabilir?

Bu uygulamadan yararlanmak için mükellefin:

1- Bilanço usulüne göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olması,

2-Başvuru tarihinden önceki, son hesap dönemine ait bilançolarında yer alan rakamlardan net satışları ile aktif büyüklüğünün aritmetik ortalamasının 10.000.000 TL’nin veya öz sermaye büyüklüğünün 5.000.000 TL’nin üzerinde bulunması,şarttır.

B-Hangi Gıda Ürünleri İçin İmha Hakkından Yararlanılabilir?

Yurt içinde satışa konu olan ancak, raf ömrünün çok kısa olması, bozulması veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle iade alınan, insan ve çevre sağlığına zararlı olması nedeniyle imha edilmesi mecburiyeti bulunan ve imha işlemleri süreklilik arz eden;

1-Her türlü et ve et ürünleri (kıyma, pastırma, sucuk, salam, sosis gibi)

2-Her türlü süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, ayran, kaymak, tereyağı, gibi),

3-Yumurta, Taze sebze, meyve,

4-Pasta, kek, börek, ekmek gibi her türlü unlu mamuller,

5-İlgili Bakanlık tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen insan ve hayvan sağlığı için kullanılan her türlü ilaç ve benzeri emtianın faydalanması;

Uygun bulunmuştur.

C- Firmalarca Et, Süt, Peynir Gibi Gıda Ürünlerini Gider Yazmak İçin Ne Yapılmalıdır?

1-İmha oranının tespiti için mükellefler tarafından İdareye yazılı olarak başvuruda bulunulmalıdır.

2-Faydalanılmak istenen ürün grupları, bu ürün gruplarına ilişkin detaylı ürün listeleri, son beş hesap dönemine ilişkin ve miktar bazında yurt içi satışlar ve satıştan iadeleri bilgileri (her bir ürün bazında), son beş hesap dönemi içinde imha edilen emtia miktarı, emtia türü tablo halinde vergi dairesine sunulmalıdır.

3-Mükellefin başvurusu, İdare tarafından bir ön değerlendirmeye tabi tutularak, komisyon tarafından her bir ürün için tespit edilen imha oranı belirlenerek mükellefin kabulüne sunulur.

4-Mükellef tarafından kabul edildiği yazılı olarak bildirilen imha oranı, kabul beyanında bulunduğu hesap dönemi ve bu hesap dönemini izleyen 5.hesap döneminin sonuna kadar (imha oranının iptali durumu saklı kalmak üzere) geçerlidir.

5-İmha işleminden yararlanan mükellefler, her yıl, ilgili olduğu yıla ait gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi içinde, her bir ürün itibariyle hazırlanacak imha oranı yıllık takip raporunu bir dilekçe ekinde vergi dairesine ibraz etmelidir.     

Yasal Dayanak

Resmi Gazete Tarihi ve Numarası Yasal Dayanak
30.03.2018 - 2.Mük-30373 7103 Sayılı Vergi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 

 

13.08.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM