2018/11930 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
1-Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda fınansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın, her bir fınansal kiralama şirketi için l inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölgelerde asgari 500.000.-TL, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise asgari 300.000.-TL olması gerekir.
2-Et yönlü entegre büyükbaş hayvancılık yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında, yatırımcının yurtdışında bulunan besi çiftliklerinden temin edilmek kaydıyla yıllık yurtiçinde fiili olarak yetiştirilen büyükbaş hayvan sayısının (asgari 10.000) azami %50’si oranında besi hayvanının, yurtiçindeki işletmenin işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle gümrük vergisi muafiyeti sağlanarak yılda 1 kez olmak üzere ithaline izin verilebilir (Bu oran, yurtdışında besi çiftliği bulunmayan aynı mahiyetteki yatırımlara yönelik teşvik belgeleri kapsamında azami %25 olarak uygulanır).
3- Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde 17 nci maddenin birinci fıkrasının (u) bendi kapsamına giren yatırımlarda azami ilk 10 yıl, diğer yatırımlarda azami ilk 5 yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir.
olarak değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “beşyüzbin” ibaresi “birmilyon” olarak değiştirilmiştir.
a-Faiz desteği tutarı, üçüncü fıkrada belirtilen faiz desteği tutarından düşük olmamak ve sabit yatırım tutarının %20’sini geçmemek kaydıyla 17 nci maddenin birinci fıkrasının (t) ve (u) bentleri kapsamındaki yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 7 puanı, döviz ve dövize endeksli kredilerde 3 puanı devletçe karşılanır.
b-Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlarda proje bazında sağlanacak faiz desteği tutarları 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde sırasıyla 1.000.000.-TL, 1.200.000.-TL, 1.400.000.-TL ve 1.800.000.-TL geçemez.
4-Genel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen, tersanelerin gemi inşa yatırımlarında tamamlama vizesi şartı aranmaksızın belge konusu geminin yapımında istihdam edilen işçiler için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı Bakanlıkça karşılanabilir. Bu destek, gemi inşası devam etse dahi yatırıma başlama tarihinden itibaren en fazla on sekiz ay süreyle uygulanır. Ancak, yatırım süresi ve sözleşmesi devam eden yatırımlar da dahil olmak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan sözleşmeye istinaden gerçekleştirilecek projelerde bu destek yatırıma başlama tarihinden itibaren sözleşme süresi sonuna kadar uygulanır. Yat, yüzer tesis ve deniz araçları da bu kapsamda değerlendirilir. Maden arama yatırımlarında ise, bu desteğin uygulanmasına ikinci fıkrada belirtilen süreler dikkate alınarak tamamlama vizesi yapılmadan önce de başlanabilir.
5-Aşağıdaki yatırımlar “Orta Yüksek Teknolojili Yatırımlar” kapsamına alınmıştır:
a) Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan, kreş ve gündüz bakımevleri, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim yatırımları ile asgari 20 milyon TL tutarındaki hava araçlarının kullanım, tamir ve bakımına yönelik eğitim yatırımları.
b-İstanbul ili hariç olmak üzere asgari 6 milyon TL tutarındaki 50 dekar ve üzeri yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı (bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemi İhtiva eden) sera yatırımları.
c- Asgari 5.000 büyükbaş kapasiteli süt yönlü entegre hayvancılık yatırımları ile komple yeni veya tevsi niteliğindeki asgari 10.000 büyükbaş kapasiteli et yönlü entegre hayvancılık yatırımları.
d- Asgari 5 milyon TL tutarındaki atık geri kazanım yatırımları ve/veya asgari 5 milyon TL tutarındaki bertaraf tesisi yatırımları.
e-Sağlık turizmi kapsamında yaşlı ve/veya engelli bakım köyleri ve esenlik tesisi (wellness) yatırımları.
f) EK-6’da yer alan yatırım konularında gerçekleştirilecek asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımlar.”
6-Aynı Kararın EK-2A sayılı ve “BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ” başlıklı tablosunda 4 ve 5 numaralı sektör kodlarına karşılık gelen satırlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4 |
17 |
Tekstil ürünleri imalatı (dip not 8’de belirtilen şartları sağlamayan iplik ve dokuma yatırımları hariç) |
Tekstilin aprelenmesi konusunda komple yeni yatırım için 10 Milyon TL, tevsi yatırım için 5 Milyon TL ve diğer yatırım cinsleri için 2 Milyon TL |
Tekstilin aprelenmesi konusunda komple yeni yatırım için 10 Milyon TL, tevsi yatırım için 5 Milyon TL ve diğer yatırım cinsleri için 2 Milvon TL |
Tekstilin aprelenmesi konusunda komple yeni yatırım için 10 Milyon TL, tevsi yatırım için 5 Milyon TL ve diğer yatırım cinsleri için 1 Milyon TL (Ş.Abacı) |
Tekstilin aprelenmesi konusunda komple yeni yatırım için 10 Milyon TL, tevsi yatırını için 5 Milyon TL ve diğer yatırım cinsleri için 1 Milyon TL |
Tekstilin aprelenmesi konusunda komple yeni yatırım için 10 Milyon TL, tevsi yatırım için 5 Milyon TL ve diğer yatırım cinsleri için l Milyon TL |
500 Bin TL |
Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 2 milyon TL |
Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 2 milyon TL |
Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 1 milyon TL |
Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 1 milyon TL |
Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 1 milyon TL |
||||
5 |
18 |
Giyim eşyası imalatı |
2 milyon TL’nin üzerindeki tevsi yatırımları |
2 milyon TL’nin üzerindeki tevsi yatırımları |
l milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları |
1 milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları |
500 Bin TL |
500 Bin TL |
7– Aynı Kararın EK-4 sayılı ve “TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI” başlıklı ekinin I/B bölümünün (2) numaralı sırası ve I/C bölümünün (l) numaralı sırası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, II/B bölümünün (1) numaralı sırası yürürlükten kaldırılmıştır.
“2- Kütlü pamuk işleme yatırımları (Iğdır ilinde gerçekleştirilecek asgari 30.000 ton/yıl kapasiteli kütlü pamuk işleme yatırımları hariç).”
“1- Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim ile hava araçlarının kullanım, tamir ve bakımına yönelik eğitim yatırımları dışında kalan eğitim yatırımları.”
8- Aynı Kararın EK-5 sayılı ve “DEMİR ÇELİK ÜRÜNLERİ” başlıklı eki aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK- 5 DEMİR ÇELİK YATIRIMLARI
(a) Pik demir ve demir alaşımları: çelik üretimi için pik demir, döküm ve diğer pik demir, yüksek manganlı pik ve yüksek karbonlu ferro-manganez, (diğer demir alaşımları hariç olmak üzere);
(b) Ham ve yarı mamul demir, vasıfsız çelik veya vasıflı çelik ürünleri: ingota dökülmüş veya dökülmemiş sıvı çelik; dövme işlemi yapılacak yarı mamul ürünler için ingotlar dâhil olmak üzere: blumlar, kütükler ve slablar; levha çubukları ve teneke kaplı sac çubuklar; sıcak haddelenmiş geniş kangallar, (küçük ve orta ölçekli dökümhanelerde sıvı çelik dökümü ve üretimi hariç olmak üzere);
(c) Sıcak haddelenmiş demir, vasıfsız çelik veya vasıflı çelik ürünleri: raylar, traversler, bağlama sacları, taban sacları, kirişler, 80 mm ve üzeri ağır profiller, palplanşlar, 80 mm’nin altında olan çubuklar ve profiller ve 150 mm’nin altında olan yassı mamuller, filmaşin, yuvarlak ve kare borular, sıcak haddelenmiş çember ve şerit (tüp şerit dâhil), sıcak haddelenmiş levha (kaplanmış veya kaplanmamış), kalınlığı 3 mm ve üzerinde olan saclar ve levhalar, 150 mm ve üzerinde olan universal saclar, (tel ve tel ürünleri, parlatılmış çubuklar ve dökme demir hariç olmak üzere);
(ç) Soğuk haddelenmiş ürünler: teneke kaplı sac, kalay kurşun alaşımı kaplı sac, siyah sac, çinko kaplı levhalar, diğer kaplanmış levhalar, soğuk haddelenmiş levhalar, elektrik malzemeleri üretiminde kullanılan levhalar, teneke kaplı sac şeritler, soğuk haddelenmiş sac, kangal ve şerit olarak;
(d) Borular: tüm dikişsiz çelik borular, çapı 406,4 mm’nin üzerindeki kaynaklı çelik borular.”
9-Aynı Karara aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 11- (l) 17 nci maddenin birinci fıkrasının (u) bendine istinaden 2018 takvim yılında düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilen yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı %55 olarak uygulanır.
Özetle, 2018/11930 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile;
1-Yatırım teşvik belgesine konu finansal kiralama işlemlerinde makine ve teçhizat için aranan asgari tutar 200 bin TL iken, düzenleme ile 1-4. Bölgelerde asgari 500 bin TL, 5-6. Bölgelerde 300 bin TL’ye çıkarılmıştır.
2-Öncelikli yatırımlar kapsamında büyükbaş hayvan besi çiftliği yatırımları yapacak firmalar için yurtdışında bu kapsamda yapacakları yetiştiricilik faaliyetlerini özendirmek amacıyla yurtdışı faaliyetlerinden elde ettikleri ürünlerin ülkemize girişini kolaylaştırıcı yönde düzenleme yapılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu yatırımların yurtdışında bulunan besi çiftliklerinden temin edeceği yıllık yurtiçi fiili kapasitesinin azami yüzde ellisi oranında besi hayvanının yurtiçindeki tesisin işletmeye geçişinden itibaren 10 yıl süreyle gümrük vergisi muafiyeti sağlanarak ithaline izin verilebilecektir.
3-Asgari 6 milyon TL tutarındaki 50 dekar ve üzeri otomasyona dayalı modern sera yatırımları ve yüksek kapasiteli entegre hayvancılık yatırımlarına daha yüksek faiz desteği oranları (TL’de 7 puan, döviz veya dövize endeksli kredide 3 puan) ve miktarları (1 milyon 400 bin TL’ye kadar) sağlanmıştır.
4-Yüksek kapasiteli hayvancılık yatırımlarında faiz desteğinin uygulaması süresi uzatılarak 5 yıldan 10 yıla çıkarılmış ve faiz desteği tutarları yatırımların finansman olanaklarını genişletmek amacıyla bölgeler itibariyle ( 3. Bölge’de 1 milyon TL, 4. Bölge’de 1,2 milyon TL, 5. Bölge’de 1,4 milyon TL, 6. Bölge’de 1,8 milyon TL) ve AR-GE ve çevre yatırımlarında (1 milyon TL) artırılmıştır.
5-Sigorta primi işveren hissesi desteği gemi inşasında 18 ay olarak uygulanırken, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) için inşa edilen gemilere sağlanan sigorta primi işveren hissesi desteğinin SSM ile imzalanan sözleşme süresince uygulanması mümkün kılınmıştır.
6-Havayolu taşımacılığı ve hava araçları tamir bakım sektörünün nitelikli personel ihtiyacının karşılanabilmesini teminen, hava araçları kullanım, tamir ve bakımına yönelik eğitim yatırımları asgari 20 milyon TL yatırım tutarı öngörülmek suretiyle öncelikli yatırım kapsamına alınmıştır.
7-Otomasyona sahip modern sera yatırımları, belirli bir kapasitenin üzerindeki entegre hayvancılık yatırımları (süt yönlü entegre hayvancılııkta asgari 5.000 büyükbaş kapasiteli, et yönlü entegre hayvancılıkta asgari 10.000 büyükbaş kapasiteli), 5 milyon TL üzerindeki atık geri kazanım ve bertaraf tesisi yatırımları, yaşlı/engelli bakım köyleri ve esenlik tesisi yatırımları ile asgari 500 milyon TL tutarındaki orta yüksek teknolojili yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alınmıştır.
8-Stratejik nitelikteki yatırımların tamamlanabilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlamak amacıyla anılan yatırımlara belgede kayıtlı sürenin yarısı kadar ilave süre verilmesi sağlanmıştır.
9-Apreleme yatırımlarında aranan asgari yatırım tutarları yatırım cinslerine göre kademelendirilmiş olup, asgari yatırım tutarı düşük komple yeni dışındaki apreleme yatırımları ile 2 milyon TL üzerinde tevsi niteliğindeki giyim eşyası imalatının 1. ve 2. bölgelerde bölgesel kapsamda desteklenmesi sağlanmıştır.
10-Triko yatırımlarında asgari sistem sayısı şartı kaldırılarak teşvik belgelerinin tamamlama vizelerinde sorun yaşanmasınıın önüne geçilmesi sağlanmıştır.
11- Iğdır’da artan pamuk ekimi doğrultusunda kütlü pamuk işleme yatırımlarının sadece bu ilimizde bölgesel sistemden desteklenmesi sağlanmıştır.
12- Belirli kriterleri birlikte sağlaması halinde genel sistemden desteklenebilecek demir-çelik yatırımlarına ilişkin EK-5 listesi AB mevzuatı ile uyumlu hale getirilmiştir.
13-OECD sınıflandırmasına göre orta-yüksek teknolojili yatırım olması nedeniyle 4. Bölge desteklerinden yararlanabilecek yatırım konuları genişletilmiş olup, bu şekilde kozmetik, sabun ve deterjan gibi kimyasal ürünler ile vana-musluk gibi orta-yüksek teknolojili ürünlerin 4. Bölge desteklerinden yararlandırılması sağlanmıştır.
14-Öncelikli yatırımlar kapsamına alınan belirli bir kapasitenin üzerindeki entegre hayvancılık yatırımlarına ilişkin 2018 yılında düzenlenecek teşvik belgelerinin daha yüksek oranda vergi indirimi desteğinden yararlanması sağlanmıştır.
15-Cazibe Merkezleri Programı kapsamına giren 4. ve 5. Bölge illeri OSB’leri iile Kilis ili OSB’lerinde yapılacak genel nitelikteki yatırımların da 22/11/2016 tarihinden itibaren yapılan teşvik belgesi müracaatlarına uygulanmak üzere 6. Bölgede sağlanan destek oran ve sürelerinden yararlandırılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Yasal Dayanak:
Resmi Gazete Tarihi ve Numarası | Yasal Dayanak |
22.06.2018 - 30456 | 2018/11930 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı |
04.07.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.