YAZARLARIMIZ
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
zekeriyaaslan@finansalymm.com



Yumurta, Tavuk Eti, Çikolata İhracatına Ne Kadar Hibe Verilir?

Aşağıdaki karar uyarınca;

1-Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ödenekleri çerçevesinde
aşağıdaki tabloda yer alan ürünlerin ihracatında, yine tabloda belirtilen ihracat iade miktarları, azami ödeme oranları ve miktar barajları esas alınarak, ihracat
iadesi yardımı (DFİF) sağlanır.

DFİF Ödenen Hayvansal ve Tarımsal Ürünler DFİF Tutarı(TL) Miktar Barajı(%) Azami Ödeme Oranı(%)
Tavuk ve Hindi Eti (Ton Başına) 430 41 14
Yumurta (1000 Adet İçin) 40 65 10
Bal  (Ton Başına) 160 20 2
Çiçekler  (Ton Başına) 475 45 9
Taze veya Dondurulmuş Sebzeler (Ton Başına) 180 45 10
Kurutulmuş Sebzeler (Ton Başına) 800 40 10
Meyveler ve Sert Çekirdekli Meyveler(Ton Başına) 175 45 6
Zeytinyağı (Ton Başına) 20 100 2
Tavuk ve Hindi Sosisleri  (Ton Başına) 550 50 13
Balıklar  (Ton Başına) 550 100 5
Çikolata  (Ton Başına) 270 48 5
Makarna (Ton Başına) 150 32 9
Bisküvi  (Ton Başına) 270 18 7
Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler (Ton Başına) 185 100 8
Reçel  (Ton Başına) 140 35 5
Meyve Suları (Ton Başına) 360 15 12

 

 

3-İhracatçı firmalar adına doğan hak edişler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, anılan Banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanır.

4-İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilirler. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilirler.

5- Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin (SDŞ) ortakları,  SDŞ kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve SDŞ tarafından hak edişlerin ortaklarına devredilmesi durumunda teşvikten faydalanabilirler.

6- İhracatçı firmalar; hak edişlerinin en fazla % 85’lik kısmını, ihraç ettikleri ürünü satın aldıkları veya söz konusu ürünün ihraç edilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında mal ve hizmet satın aldıkları firmalara Tebliğ’in 6’ncı maddesinde belirtilen giderlerin mahsubunda kullanılmak üzere devredebilirler.

Bilgi edinilmesini rica ederiz.

7-Vergiler, vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri (sabit telefon, telefaks vb.), enerji giderleri (elektrik ve doğalgaz), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve ilgili tasfiye halindeki Bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerin tamamı mahsup edilir.

8- Mahsup işlemlerinde, hesapların kullanımı sırasında imalatçı/ihracatçı veya ihracatçılara hiçbir şekilde nakit olarak doğrudan ihracat iadesi ödemesi yapılmaz.

9-Mahsup işlemlerinden yararlanabilmek için, fiili ihraç tarihinden (ihraç ürünü, buna ilişkin gümrük beyannamesinin tescili sırasında bulunduğu durum ve niteliğini gümrük denetiminden çıktığı sırada da aynen muhafaza etmesi ve bu haliyle Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesi, Serbest Bölgelere yapılan satışların ise buradan başka bir ülkeye ihraç edildiğinin tevsiki kaydıyla fiilen ihraç edilmiş sayılır) itibaren en geç 1 yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte, doğrudan bağlı bulunulan ya da kanuni merkez veya şubelerin bulunduğu yerdeki ihracatçı birliğine müracaat edilmesi şarttır.

10-İhracatçı birlikleri tarafından ABD Doları olarak belirlenerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirilen her hak ediş tutarı, hak ediş belgesinin düzenlendiği tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirası’na çevrilerek sabitleştirilir.

                       

Kaynaklar

Resmi Gazete Tarihi ve Numarası Yasal Dayanak
12.04.2018 - 30389 2018/12 SayılıPara-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Kararı

 

 

04.05.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM