Çuval, karton ve teneke kutu, pet şişe gibi ambalaj malzemesi imalatı yapan firmaların, sıkça sordukları sorulardan birisi de;
“Un, salça, makarna, bitkisel yağ, halı gibi mamul üreten firmalara; çuval, karton ve teneke kutu, pet şişe gibi ambalaj malzemeleri ihraç kaydıyla satılabilir mi”
Şeklindedir. Sözü edilen soruya ilişkin açıklamalar yukarıda anılan Tebliğin “8.4Uygulama Kapsamına Giren Mallar” başlığı altında yapılmıştır. Buna göre;
1- Firmanın ihraç kaydıyla satışını yaptığı mal, ihraç edilen nihai mamul olması şarttır.
2-İhraç kaydıyla teslimi yapılan mal, ihracat faturası ve gümrük beyannamesinde yer alan malla aynı olmalıdır. Diğer bir ifade ile, ihracatçı, ihraç kaydıyla aldığı malı imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmelidir.
3- İhraç kaydıyla teslim edilen malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki mallar ile ihraç malı için ambalaj maddesi veya malzemesi olarak kullanılan (çuval, teneke veya karton kutu gibi) malların ihraç kaydıyla teslimi şu şartlarla mümkündür.
a-Asıl mal(örneğin salça, bitkisel yağ), ihracatçı tarafından 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kaydıyla satın alınmış olmalıdır,
b-Yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen faturada ve gümrük beyannamesinde asıl malla birlikte ambalaj malzemesi gibi malların da yer alması şarttır.
Bu durumda, eklenti ve ambalaj malzemelerinin ihraç kaydıyla teslimi, asıl ürünün ihraç kaydıyla teslimine bağlıdır. Diğer bir ifade ile asıl ürünün ihraç kaydıyla teslimi, eklenti ve ambalaj malzemelerinin ihraç kaydıyla teslimine bağlı değildir.
Örnek 1:
1-İhracatçı (T) A.Ş., Irak’a 1 kg salça ihraç etmektedir.
2-Yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen faturada ve gümrük beyannamesinde dökme salça birlikte teneke kutular da yer almaktadır.
Buna göre, aşağıda üç duruma tecil-terkin sistemi şöyle olur:
1.Durum:
Dökme salça(asıl mal) ve teneke kutular(eklenti ve ayrılmaz parça) ihraç kaydıyla satın alındığından, tecil-terkin sisteminden yararlanılır.
2.Durum:
Dökme salça(asıl mal) KDV’li alındığından, teneke kutular(eklenti ve ayrılmaz parça) ihraç kaydıyla satın alınamaz. Bu nedenle, tecil-terkin sisteminden yararlanılamaz.
3.Durum:
Faturada ve Gümrü Beyannamesinde dökme salça ve teneke kutuların ayrı ayrı gösterilmesi kaydıyla dökme salça(asıl mal) ihraç kayıtlı, teneke kutular(eklenti ve ayrılmaz parça) KDV’li satın alınabilir. Zira, ihraç edilen dökme salça nihai mamuldur. Bu bedenle dökme salça için tecil-terkin sisteminden yararlanılır.
Örnek 2:
(K) İhracat A.Ş.,
1- (M) Gömlek İmalatçısı A.Ş. ‘den ihraç kaydıyla gömlek satın almaktadır.
2-Bu gömleklerin, ambalaj maddelerini, (L) Ambalaj A.Ş. ‘den ihraç kaydıyla satın alarak kendisi ambalajlayarak ihraç etmektedir.
Buna göre, gömleklerin teslimlerinde hesaplanan KDV için imalatçı firma (M) A.Ş. ile ambalaj imalatçısı (L) A.Ş. tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapabilir.
Örnek 3:
Asıl üretim konusu porselen yemek takımı üretimi olan (D) Porselen İmalat A.Ş., üretimini yaptığı porselen takımları iç ve dış piyasalara satmaktadır. Üretimini yaptığı porselen takımların kırılmasını önlemek için, bunları (E) Ambalaj Ltd. Şti. den temin ettiği özel paletlerle ambalajlayarak ihraç etmekte ve söz konusu ambalaj bedellerini ihracat faturasında ayrıca göstererek yurtdışındaki müşteriye yansıtmaktadır.
(D)’nın, mamullerin ambalajlanmasında kullandığı özel paletleri, ihracata konu mamulün ihraç kaydıyla satın alınmaması nedeniyle, (E)’den ihraç kaydıyla satın alması mümkün değildir.
07.04.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.