22.11.2016 Gün ve 29896 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 678 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 27.Maddesi ile; Cazibe Merkezleri Programının, Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülmesi öngörülmüştür. Banka, arsa temini, altyapı işleri ve bina inşaatı ile ilgili iş ve işlemleri yapacağı gibi, yeni yatırım projeleri için veya yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen geçmiş yahut başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırım ve işletme dönemi destekleri de sağlar.
1-Bedava Fabrika Binası Yapılacak 23 İl Hangi İllerdir?:
Program, 5 ayrı merkezde 23 ili kapsamaktadır:
a-Teşvikten yararlanmak için yatırım bedelinin en az %30’unun firma tarafından karşılanması şarttır. Geri kalan %70 devlet tarafından karşılanır.
b) 20 bin metrekare kadar olan binalar devletçe yapılır. Diğer kısımlarını ise firma yapmalıdır. Bu kısımlar için Yatırım Kredisi alınabilir.
c) Devletçe yapılan fabrika binalarında 15 yıl boyunca imalat yapan firmalara, talep edilmesi halinde sembolik bir bedelle fabrika binasının firmaya mülkiyet devri yapılabilir.
d) Makine ve teçhizat alımı için yatırım kredisi verilir. Yatırım kredisinin vadeleri ve ödeme koşulları da şöyledir:
Bankalar, Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği kapsamında, kredilendirilen makine ve teçhizatı teminat olarak kabul eder, ilave teminat aramaz.
e) Firmalara verilecek düşük faizli işletme kredilerinde vade ve ödeme koşulları şöyledir:
f) OSB parselleri veya Hazine taşınmazlarının üzerinde anahtar teslimi fabrika binası yapılarak yatırımcılara kiralanmak üzere Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına veya il özel idarelerine üretime geçme şartı aranmaksızın devri yapılır,
g) Üretim Tesislerini Taşıma Desteği, Bakanlar Kurulunca belirlenen illerden halen faaliyette bulunan üretim tesisini Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illere taşımak isteyen yatırımcılara yönelik nakdi taşınma desteklerini içerir ve yeni yatırımların faydalandığı destek unsurlarından yararlandırılır.
h) Arsa, fabrika binaları, Hazine taşınmazları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde gerektiğinde ilgililer lehine sınırlı ayni hak tesisi, tahsis, kullanım, kiralama ile destek konusu taşınmazların mülkiyetinin devri yapılabilir.
i)Banka, Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde, şirketlere iştirak edebilir ve şirket kuruluşlarına öncülük edebilir.
j) Firmalara ait taşınmazlar üzerinde Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği verilebilmesi için söz konusu taşınmazların mülkiyetinin, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına veya il özel idarelerine devredilmesi şarttır.
k) Firmalar, teşvik almak için illerdeki yatırım destek ofislerine, kalkınma ajanslarına ya da doğrudan Kalkınma Bankası’nın http://www.kalkinma.com.tr internet adresine başvurabilir. Başvurularda projelerin ibraz edilmesi şarttır. Bu projeler Kalkınma Bankasınca incelendikten sonra verilecek teşvik ve koşulları belirlenir.
g-Kamu mal alımlarında, bölgesel kalkınma programı uygulanan illerde üretilen malları teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Devlet Malzeme Ofisi ile Milli Eğitim Bakanlığının eğitim ve öğretime yönelik bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında alım garantisi verilebilir.
27.01.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.