YAZARLARIMIZ
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
zekeriyaaslan@finansalymm.com



Vergi Daireleri, Şirketlerin Vergi Borçlarını Ortaklardan Direkt İsteyebilir Mi?


Vergi dairelerine vergi borcu olan ve adresinde bulunamayan limited şirket ortaklarınca yoğun olarak sorulan bir soru da;

“Firmaların adresinde bulunamaması nedeniyle vergi dairesince şirket ortakları adına ödeme emirleri düzenlenerek bu ortaklardan vergi borcunun ödenmesi talep edilebilir mi ve bu ortaklar adına haciz işlemi uygulanabilir mi?

Şeklindedir.

6183 Sayılı Yasanın 35.Maddesi uyarınca Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.

Yine, aynı yasanın Mük.35.Maddesi uyarınca şirketlerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

387 Seri No.lu Tahsilat Genel Tebliğine göre malvarlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen ibaresi, vergi borçlusu hakkında 6183 sayılı Kanuna göre yapılan takip muameleleri sonucunda; vergi borçlusunun hacze yetecek kadar herhangi bir mal varlığının bulunmaması, haczedilen mal varlığının satılarak paraya çevrilmesine rağmen satış bedelinin vergi borcunu karşılamaması gibi nedenlerle tahsil edilemeyen vergi borcunu ifade eder.

Yukarıda anılan Tebliğ uyarınca şirketlerin vergi borcundan dolayı kanuni temsilciler ve limited şirket ortakları hakkında vergi dairesince cebren takip ve tahsil işlemlerinin başlatılabilmesi için:

1-Şirketin yapılan tüm araştırmalara rağmen bulunamaması,
2-Şirketin haczedilen mal varlığının vergi borcunu karşılayamaması,
3-Şirketin iflas etmiş olması halinde iflas idaresi ile kurulan irtibat sonucu vergi alacağının iflas masasından tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması,

Gerekir. Bu nedenlerle vergi dairelerince yürütülen takip muamelelerine rağmen vergi alacağının şirketten tahsil edilemeyeceği kanaatinin oluşması şarttır.

Buna göre, şirket nezdinde sürdürülen takip muameleleri sonucunda yukarıda belirtilen hallerden herhangi birinin varlığı halinde kanuni temsilciler hakkında takip yapılabilmesi için yeterli şartların oluştuğu kabul edilir. Böylece cebren takip muamelesine kanuni temsilciler adına 6183 sayılı Kanunun 55. maddesine göre tanzim edilecek ödeme emri tebliği ile başlanır.

Yukarıdaki yasal dayanaklara göre, limited ve anonim şirket kanuni temsilcilerinin ve ortaklarının vergi borcu sorumluluğu aşağıdaki tablo ile açıklanabilir. 



6183 Sayılı Kanuna göre haciz, vergi alacağının cebren tahsili için öngörülen son aşamadır. Buna göre, şirket ortağından vergi borcunun tahsil edilebilmesi için vergi alacağının Vergi Usul Kanunun 103.Maddesinde belirtilen şekilde şirkete tebliğ edilerek şirket adına kesinleşmesi ve şirketin tüm itiraz haklarını kullanması veya şirkete bu haklarını kullanması için gereken yasal sürelerin tanınması zorunludur. Bu nedenle, şirket ortakları adına haciz uygulanabilmesi için şirket adına uygulanan cebren tahsil işlemlerinin 6183 Sayılı Yasaya uygun olarak yapılması ve vergi borcunun şirket yönünden kesinleşmesi şarttır.

Buna göre, Danıştay’ın 2012/4794-Esas; 2015/14578 Karar Sayılı görüşünde açıkça belirtildiği gibi şirket adına düzenlenen ödeme emirleri, ilanen tebliğ edilmeden şirket ortakları adına ödeme emri düzenlenmesi ve buna dayanılarak ortakların malvarlığına haciz uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.

13.12.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM