4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1’ inci maddesine göre, söz konusu Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler bu verginin mükellefidirler. ÖTV mükellefleri tarafından, (I) sayılı listede yer alan malların teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabidir.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli liste kapsamına giren mallar, Kanuna ekli listede Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (G.T.İ.P.) numaraları itibariyle tespit edilmiştir.
Bu hüküm çerçevesinde ithal edilen veya yurt içinde imal edilen herhangi bir malın kanuna ekli liste kapsamında ÖTV’ye tabi olup olmadığının değerlendirilebilmesi için o mala ait G.T.İ.P. numarasının bilinmesi gerekir. G.T.İ.P. numarasının tespiti ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılmaktadır.
Dolayısıyla mükellefler tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığına G.T.İ.P. numarası tespit ettirilen mallar, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli listelerde yer alması durumunda, ÖTV’ye tabi olur, yer almaması durumunda ise bu vergiye tabi olmaz.
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrası gereğince, bu Kanuna ekli listelerde yer alan malların tarife numaralarında veya bu numaralara ilişkin mal tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişiklikler bu Kanunun uygulanmasında hüküm ifade etmemektedir. Buna göre, Kanuna ekli listelerde yer alan bir malın G.T.İ.P. numarasının veya mal tanımının, bu Kanun dışında değiştirilmesi ya da ortadan kaldırılması suretiyle başka bir G.T.İ.P. numarasına taşınması veya bu mal için yeni G.T.İ.P. numarası/numaraları ihdas edilmesi ve benzeri haller; Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ve ÖTV Genel Tebliğleri açısından uygulamada herhangi bir hüküm ifade etmez. ÖTV Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile ÖTV Genel Tebliğleri açısından uygulamanın ne şekilde olacağı konusunda Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.[1]
ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde 2711.11.00.00.00 G.T.İ.P. numarasında yer alan "Doğalgaz" isimli malın mevcut durumda motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılmak üzere tesliminde ÖTV tutarı 0,8599 TL/Standart Metreküp, diğer teslimlerde ÖTV tutarı ise 0,0230 TL/ Standart Metreküp olarak uygulanmaktadır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 1’ inci Kısmının 2’ nci bölümünün "Tanımlar" başlıklı 3’ üncü maddesi ile;
Araç: Karayollarında kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adı şeklinde,
Taşıt: Karayolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araç olarak tanımlanarak motorlu ve motorsuz ayırımına gidilmiş ve makine gücü ile yürütülenlerin "motorlu taşıt" olduğu şeklinde,
İş Makinası: Paletli veya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver ve yol inşa makinaları ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araç şeklinde,tanımlanmıştır.
Buna göre yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere doğalgazın jeneratörlerde ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan iş makinası tanımı kapsamındaki araçlarda kullanılmak üzere tesliminde ÖTV tutarının 0,0230 TL/ Standart Metreküp olarak uygulanması gerekmektedir. Ancak söz konusu yakıtın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde 87.03 ve 87.04 tarife pozisyon numarası itibariyle motorlu taşıt ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar gibi araçlar ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan iş makinası tanımına girmeyen motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılmak üzere teslim edilmesi halinde ise ÖTV tutarının 0,8599 TL/ Standart Metreküp olarak uygulanması gerekmektedir.
[1] Yusuf AKDAĞ, Özel Tüketim Vergisinin Muhasebeleştirilmesi ve e Beyanı Kitabı, Vergi Müfettişleri Derneği, Aralık 2015
23.05.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.