Evvelce mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerine ilişkin serbest meslek makbuzu, 213 sayılı VUK’un 375 tebliği uyarıca davayı kaybeden tarafa düzenlenmekte idi. Düzenlenen Serbest Meslek Makbuzu’nun davayı kaybeden tarafa ulaştırılması ve GVK 94 madde uyarıca yapılan %20 oranında tevkifatın kaybeden tarafca beyanı ve ödenmesi sorun olmaktaydı.
26.04.2014 tarihinde yayınlanan KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ’nin B.4 bölümünde, yukarıda bahsedilen soruna çözüm olacak yeni düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenleme ile bundan böyle Avukatlar, mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerine ilişkin serbest meslek makbuzlarını davayı kaybeden tarafa değil kazanan tarafa düzenlemeleri ve makbuzda alınan tutar üzerinden KDV hesaplayıp ayrıca göstermeleri gerekmektedir.
Düzenlenecek makbuzlardaki KDV’ye ilişkin ‘’Mahkeme kararında “KDV hariç” şeklinde bir ifadenin yer almaması halinde, vekalet ücretinin KDV dahil olduğu kabul edilecek ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen Serbest Meslek Makbuzunda gösterilecektir. ‘’ şeklinde açıklama yapılmıştır.
Söz konusu tebliğ düzenlemesi aşağıdadır.
‘’KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ
Resmi Gazete Tarihi: 26/04/2014
B. VERGİNİN KONUSU İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ HUSUSLAR
4. Avukatlık Ücretleri
Mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerinin davayı kazananlara ödenmesi KDV’nin konusuna girmez. Ancak bu paralardan sözleşmeleri gereği ücret karşılığı çalışanlar dışında kalan avukatlara intikal eden kısım, serbest meslek kazancı kapsamında vergiye tabi olur. Avukatlar aldıkları bu para için davayı kazanana serbest meslek makbuzu düzenler ve makbuzda alınan tutar üzerinden KDV hesaplayıp ayrıca gösterirler.
Mahkeme kararında “KDV hariç” şeklinde bir ifadenin yer almaması halinde, vekalet ücretinin KDVdahilolduğu kabul edilir ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen serbest meslek makbuzunda gösterilir.’’
11.09.2007 tarihinde yayınlanan Vergi Usul Kanunu 375 sıra nolu genel tebliğindeki düzenleme de halen yürürlüktedir.
Söz konusu tebliğ düzenlemesi aşağıdadır.
‘’VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 375
2- İcra Dairelerince Alacaklı Taraf Avukatına Ödenmesine Karar Verilen Vekalet Ücretlerinin Belgelendirilmesi
İcra dairelerince borçludan alınarak, müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslar 356 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştı.
Anılan düzenlemeyle ilgili verilen yargı kararları gözönüne alınarak, söz konusu belgelendirme işleminin aşağıdaki şekilde yapılması uygun görülmüştür.
İcra dairelerince borçludan alınarak müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin avukata ödendiği anda, avukat tarafından borçlu adına en az iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlenecek olup, bir nüshası ödemeyi yapan memura verilecek; makbuzun avukatta kalan nüshasına ise icra dairesince ödemenin yapılmış olduğuna dair bir şerh düşülmesi ve ödemeyi yapan memur tarafından imzalanması şartı aranmayacaktır.’’
İki tebliğ arasında çelişki olmasına rağmen, esasında Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenleme ile sorun çözülmüştür. Mali iaderenin çelişki yaratan Vergi Usul Kanunu 375 sıra nolu genel tebliğindeki düzenlemeyi yürürlükten kaldırması gerekir.
07.08.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.