YAZARLARIMIZ
Yılmaz Velioğlu
Bilim Uzmanı
MBA-Finans Direktörü
yilmazvelioglu@hotmail.com



Kurumsal Kredilerde Kredi Tahsis Süreci

Bankaların, işletmelere kredi limiti oluşturma sürecini kredi tahsis uygulamaları olarak değerlendirebiliriz. Bu süreç 4 aşamalı bir bütünlüğü ortaya koymaktadır.

1-      Pazarlama ve Veri Toplama Fonksiyonu
2-      İstihbarat Süreci
3-      Mali Analiz Fonksiyonu
4-      Sonuçlandırma- Kredi Tahsis

Pazarlama ve veri toplama süreci olarak nitelendirilen birinci aşama, bankaların şube müdürlükleri bünyesindeki portföy yöneticileri tarafından yürütülür. Mevcut ya da yeni müşterinin ihtiyaçlarına göre, limit hazırlıkları ilgili firmanın da talepleri doğrultusunda şekillendirilir. Kredi tahsis sürecinde yer alan tüm süreçler aslında ilk aşamada, şube yetkilileri tarafından kendi içlerinde yapılır. Bölge müdürlüğü ya da genel müdürlüğe sunulacak kredi paketinin içerisinde, mali tablolar (bilanço-gelir tablosu), ayrıntılı mizan, şirket moralitesini ortaya koyacak bilgi ve belgelere yer verilir. Son noktada da, işletme için talep edilecek kredi limit tutarı, alt kırımları ile bir üst değerlendirme merciine rapor edilir. (Nakdi, gayri nakdi, leasing, çek karnesi vb. ayrımlar belirtilir.)

Bankanın bölge müdürlüğü ya da genel müdürlüğünde yer alan kurumsal-ticari krediler birimleri, şubelerden gelen talepleri değerlendirmeye başlarlar. Bu aşamada dikkat edilen ilk nokta; istihbarat sürecidir. Şirketin geçmiş döneme ilişkin kredi performansları, çek –senet ödeme başarısı, diğer bankalardaki limit-risk durumu, piyasadaki güvenilirliği vb. unsurlar çeşitli kaynaklar vasıtasıyla araştırılır. Her bankanın istihbarat birimleri birbirleri ile koordineli çalışarak bilgi paylaşımında bulunurlar. İlgili firmaya hangi bankanın, hangi tutarda ve teminatta kredi verdiği bilgisi edinilmiş olur.

Ayrıca, kredi talebinde bulunacak şirketin daha önceki performansları memzuç adı verilen bir sorgulama tablosu ile topluca görüntülenebilir. Merkez bankası, tüm bankalardan aylık olarak kredi kullandırdıkları şirketlere ilişkin bilgi toplar. Daha sonra bu bilgileri ortak bir platformda tüm bankalara açık olacak şekilde yayınlar. Memzuç adı verilen bu tabloda, araştırması yapılan şirketin kaç banka ile çalıştığı, limit risk detayı yer alır. Hangi bankalarla çalıştığı bu tabloda isim olarak yer almaz. Bankalar kendi aralarındaki bilgi alışverişi ile süreci tamamlarlar.

Mali analiz birimleri ise, işletmenin bilanço ve gelir tablosunu yıllar itibari ile analiz edip, bir rapor oluştururlar. Trend analizi, yüzde analizi vb. tekniklerle mali tabloları inceledikten sonra, kredi tahsis birimine görüşlerini raporlarlar.

Kredi tahsis birimi, şube pazarlama, istihbarat, mali analiz birimlerinden gelen bilgileri toparlayarak, kredi komitesine bütünleştirilmiş rapor sunar. Bu raporda; şirkete verilebilecek kredinin limit ve teminat koşullarına ilişkin görüşler yer alır.

Kredi komitesi, alt birimlerden gelen talepleri, bankanın politikası ve güncel ekonomik seyre göre değerlendirip, kararı verir.

Ana hatları ile belirtmeye çalıştığımız kredi tahsis sürecini daha yakından tanımak ve enstrumanları anlamak için, şirketinize ilişkin memzuç bilgilerini çalıştığınız herhangi bir bankadan talep edebilirsiniz.

30.06.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM