YAZARLARIMIZ
Yılmaz Velioğlu
Bilim Uzmanı
MBA-Finans Direktörü
yilmazvelioglu@hotmail.com



TMS 21 Kur Değişiminin Etkileri Standardının Analizi

TMS 21-Kur Değişimlerinin Etkileri standardı, işletmelerin yabancı para cinsinden işlemlerini nasıl muhasebeleştireceklerini, dönem sonundaki etkilerinin nasıl olacağını belirleyen bir Uluslararası Muhasebe Standardı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Standardın içeriğine ilişkin yaptığımız bu giriş bölümüne, standardın ilgilenmediği, bu standart dışında kalan 3 ana başlığa atıfta bulunmak istiyorum. Borçlanma Maliyetleri, Finansal Riskten Korunma Muhasebesi (Hedge) ve Nakit Akış tablolarının hazırlanması aşamasındaki işlemler bu standart kapsamının dışındadır. Belirttiğim işlemleri ayrı birer makale olarak analiz etmeyi düşünüyorum.

Bu standarttaki temel husus, dövizli (yabancı para) işlemin ilk kaydının işlem tarihindeki kur (spot kur) üzerinden muhasebe kayıtlarına alınmasıdır. Görüldüğü üzere VUK’dan herhangi bir farkı bulunmuyor.

Dönem sonlarında ise değerleme yapıldığında oluşan fark, mutlaka gelir tablosunda ayrı olarak gösterilmelidir. Kambiyo karı veya zararı hesabı kullanılarak bu işlemin dönem sonu yansıması muhasebeye aktarılmalıdır.

İlk kayıt esnasında, mutlaka o günkü kuru kullanma zorunluluğu da bulunmuyor. Haftalık ya da aylık ortalama kur belirlenip, işlem kolaylığı açısından bu kur dikkate alınabilir.

Sıkça kullanılmamakla birlikte ek bir bilgiyi de paylaşmakta yarar görüyorum. Yurtdışındaki işletmeleri-ortaklıkları ilgilendiren bu konu, döviz cinsi bilançonun (finansal durum tablosu) TL’ye çevrilmesi ile ilgilidir.

Pratik bilgi:

Bilanço kalemlerini TL’ye dönerken dönem sonu kurunu kullanalım,

Gelir tablosu kalemlerini TL’ye dönerken ise ilgili yılın ortalama kurunu kullanalım…

Bilanço kalemlerindeki tek istisna sermaye hesabında karşımıza çıkacaktır. Sermaye tutarını çevirirken dönem sonu kurunu değil, sermayenin konduğu tarihteki kuru dikkate alalım.

Sonuç olarak, TMS 21, vergi usul kanunu ile hemen hemen yakın süreçleri barındırırken, standarda dahil olmayan hususlar dikkatle analiz edilmelidir. Özellikle yazımızın son bölümündeki pratik bilgi, uluslararası firmalarda çalışan meslektaşlarımızı yakından ilgilendirmektedir.

01.06.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM