YAZARLARIMIZ
Yılmaz Dönmez
Yeminli Mali Müşavir
Gelir İdaresi E. Grup Müdürü
ydonmez@ninovaymm.com



Sat Kirala Geri Al (Leaseback) İşlemi Yapılan Gayrimenkulün Tekrar Satılmasında İstisna Uygulanır mı? (Soru-Cevap)

OLAY:

Bir Sermaye şirketi aktifinde kayıtlı bulunan bir gayrimenkulü, sat-kirala-geri al (leaseback) işlemi ile leasing firmasına devretmiş ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca Gayrimenkul Satış Kazanç İstisnasından yararlanmıştır.

Kiralama işlemi, erken ödeme yapılarak sonlandırılmış ve gayrimenkul geri devir alınmıştır.

SORU:

Söz konusu Gayrimenkulün tekrar satılması durumunda;

  1. Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi İstisnasından Yararlanabilir mi?
  2. İstisnanın şartlarından olan iki yıllık süre ne zaman itibaren başlar?

CEVAP:

1) a- Kurumlar Vergisi İstisnasından Yararlanılır mı?

Sermaye şirketinin aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulün, 6361 sayılı Kanun kapsamında kiralanması ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla finansal kiralama şirketine satışından elde edilen kazanç için, Kanunda belirtilen diğer şartların da sağlanması kaydıyla, Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında kurumlar vergisi istisnasından yararlanılabilir.

Söz konusu gayrimenkulün finansal kiralama şirketinden geri alınarak üçüncü kişilere satışı halinde, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında kurumlar vergisi istisnasından yararlanılması mümkündür.

b- Katma Değer Vergisi İstisnasından Yararlanılır mı?

Sermaye şirketinin aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulün 6361 sayılı Kanun kapsamında satılması, kiralanması ve Şirkete geri devri, gayrimenkulün mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda Şirketinize devredilmesi koşuluyla KDV'den istisnadır.

Söz konusu gayrimenkulün kira süresinin sonunda finansal kiralama şirketinden geri alınarak üçüncü kişilere satışı halinde, KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesi kapsamında Katma Değer Vergisi istisnasından yararlanılabilir.

2- İstisnanın Şartlarından Olan İki Yıllık Süre Ne Zaman İtibaren Başlar?

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uygulaması açısından iki yıllık sürenin hesabında, finansal kiralama şirketi, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankalarının aktifinde bulunduğu süreler de dikkate alınacaktır.

Bu durumda; iki yıllık süre, tekrar satışa konu olan Gayrimenkulün şirket aktifine ilk girdiği tarihten itibaren başlayacaktır.

29.05.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM