Çankaya Köşkü'nde Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında düzenlenen “Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı” sonrasında alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.
Koronavirüs nedeniyle uygulamaya geçirilen Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile alınan tedbirlerle ilgili öncelikle iki hususun bilinmesi gerekir: Birincisi tedbirlerin uygulanabilmesi için birincil (kanun) ve/veya ikincil (Yönetmelik, Tebliğ, Sirküler vs) mevzuatta düzenlemeler yapılması gerektiğinden; bu düzenlemelerin takip edilmesi gerekir. İkinci olarak alınan tedbirler, süreç içerisinde değişebileceği gibi, yeni tedbirler de alınabilir.
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile alınan tedbirler aşağıdaki gibidir:
Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemeleri, 6'şar ay ertelenecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Birincisi, beyan ve bildirimlerde erteleme yapılmamakta, sadece ödemeler ertelenecektir. İkincisi ise KDV beyannamesiyle (1 No.lu KDV Beyannamesi) beyan edilen KDV’lerin süresi içerisinde ödenmesi gerekirken, KDV Tevkifatı (2 No.lu KDV Beyannamesi) beyannamesiyle beyan edilen KDV’lerin ödemesi ertelenmiştir.
Konaklama vergisini kasım ayına kadar uygulanmayacaktır.
İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmiştir.
Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle erteledi.
Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri, asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacaktır.
İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması (üretimin devam etmesi) amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların, Halkbank'a olan kredi borçları, nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.
Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere verilecek.
Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketlerinin devreye alınması teşvik edilecek.
500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10'a düşürülecek.
Koronavirüs etkisiyle nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüte düşen firmaların kredi siciline 'mücbir sebep' notu düşülmesini sağlanacak.
Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.
2020/46 No.lu Sirkümüzde belirttiğimiz Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandıracaktır. Böylece faaliyetine ara veren iş yerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılacaktır.
En düşük emekli maaşını 1500 liraya yükseltilecek ve bayram ikramiyesi nisan ayı başında ödenecektir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak.
İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartılacaktır.
Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alınacak.
Belli şartlar dahilinde; “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilmektedir. İki yıldır uygulanan bu sistemin sonuçları, Gelir İdaresi Başkanlığında bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle; bu uygulama ile % 50’si peşin ödenen iade taleplerinden kalan iade tutarının ne kadarlık kısmının mükellefe ödendiği bilinmektedir.
Bu süreçte aynı şartlarda iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının % 80’inin iade edilmesi sağlanabilir.
Bir önceki bölümde belirttiğimiz uygulamadan yararlanabilmenin şartları, 2019/26 No.lu Sirkümüzde yer almaktadır. Bu şartlar azaltılarak uygulamadan daha çok firmanın yararlanması sağlanabilir.
Gerek 2018 yılında başlayan kriz ve gerekse koronavirüs nedeniyle iyice yıpranan firmalar nezdindeki incelemeler ertelenerek; incelemeler, bekleyen KDV iadelerine kaydırılabilir. Böylece hem firmalar üzerine ek yükler getirilmez, hem de bekleyen KDV iade incelemeleri daha kısa sürede tamamlanarak firmaların hak ettiği iadeler yapılarak firmalara ek kaynak sağlanmış olur.
Koronavirüsten en çok etkilenen sektörlerden biri olan eğitim sektöründeki firmaların da Muhtasar, KDV Tevkifatı ve SGK Prim Ödemeleri diğer sektörlerde olduğu gibi ertelenmelidir.
19.03.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.