Kasım ayın son haftasında bu köşede sizlerle “İhracatta e-Fatura Mükellefleri Nelere Dikkat Edecek” adlı çalışmamı paylaştım. Bu süreçte yönlendirilen sorular ve ilginiz bu satırları da düzenlememi gerekli kıldı.
İhracatçı, bir mal ve hizmeti yurt içinde üreterek veya yurt içinden satın alarak ya da yurt dışından ithal ettiği malı tekrar yurt dışı ederek ihracat yapan gerçek veya tüzel kişidir.
Aracı kurumların faturasını kullanmak ve yabancı uyruklulara satış yapmak şartıyla Yolcu Beraberi Eşya İhracatı (YBEİ) yapan işletmeler ise Türkiye de ikamet etmeyen, yurt dışında yerleşik yabancı uyruklu kişilere ya da yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına, faturalarında KDV hesaplamak ve hesapladığı KDV ‘yi tahsil etmek şartıyla satış yapan işletmelerdir.
Bu işletmeler Türkiye de Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) Yolcu Beraberi Eşya İhracatı satış izini alırlar. GİB ‘den alınan satış izin belgesini, iş yerlerinde turistlerin görebileceği şekilde vitrine asarlar.
Aracı kuruluşlar ise Gelir İdaresi Başkanlığının yetki verdiği kuruluşlardır. Bu kuruluşlar sözleşme yaptığı satıcılara (YBEİ yapan satıcılara) kendi faturasını verir. Yolcu Beraberi Eşya İhracatı yapan satıcılar aracı kuruluş faturasını kullanır. Faturada KDV hesaplar (gösterir) ve tahsil eder. Alıcı yabancı uyruklu (turist) gümrükten çıkarken aracı kuruluş görevlisine gümrükte, gümrük idaresinin onayladığı faturayı ibraz eder. KDV tutarını geri alır. Aracı kuruluş ise turiste ödediği KDV ‘yi satıcıdan geri alır (tahsil eder).
Bu açıklamalardan sonra aşağıdaki sorulara cevap üreterek devam edilecektir;
a) İhracatta e-Fatura uygulamasına tüm ihracatçı firmalar dâhil-midir?
e-Fatura uygulaması; 2014 yılı ve bu yılı takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10.000.000.- (On Milyon T.L) Türk Lirasını aşan ihracatçı mükellefler 01.07.2017 tarihinden itibaren mal ihracatında e-Fatura düzenleyecektir. Bu işletmelerin e-Fatura düzenleyebilmesi için e-Fatura uygulamasına kayıt olması zorunludur.
b) Bir hesap döneminde; brüt satış hasılatı 10.000.000.- (On Milyon T.L) Türk Lirası sınırına ulaşamayan ihracatçı firmalar, istemeleri halinde ihracat faturalarını e-Fatura olarak düzenleyebilir mi?
e-Fatura düzenleme sınırına ulaşamayan tüm işletmeler ve ihracatçı gerçek ve tüzel kişi işletmeler, e-Fatura düzenlemek istemeleri halinde, e-Fatura uygulamasına kayıt olmak zorundadır. e-Fatura uygulamasına kayıt olan ihracatçı ve yolcu beraberi eşya ihracatı kapsamında fatura düzenleyecek olan işletmeler, bir hesap döneminde, brüt satış hasılatı 10.000.000.- (On Milyon T.L) Türk Lirası sınırına ulaşmamış olsa dahi ihracat faturasını e-Fatura olarak düzenleyebilir.
c) 01.01.2017 tarihinde itibaren e-Fatura uygulaması zorunlu mudur?
e-Fatura uygulaması zorunluluğu 01.07.2017 tarihine kadar uzatılmıştır.
d) İhracatçı firma isterse 01.07.2017 tarihinden önce 01.01.2017 tarihinden sonra, ihracat faturasını e-Fatura olarak düzenleyebilir mi?
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ihracatçı mükelleflerden mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, istemeleri halinde 01.01.2017 tarihinden itibaren ihracat faturalarını e-Fatura olarak düzenleyebilir.
e) e-Fatura uygulamasına kayıtlı ihracatçı firmalar 01.07.2017 tarihine kadar isterlerse ihracat faturasını matbu (kağıt veya e-Arşiv) fatura olarak düzenleyebilir mi?
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ihracatçı mükellefler, istemeleri halinde 01.01.2017 tarihi ile 01.07.2017 tarihleri arasında ihracat faturalarını matbu (kağıt veya e-Arşiv) fatura olarak düzenleyebilir.
f) e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ihracatçı mükellefler, dövizli olarak düzenleyeceği ihracat faturası için hangi döviz kurunu esas alacaktır?
İhracatta T.C Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınır.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ihracatçı mükellefler için yeni yılda e-Fatura düzenleme zorunluluğu 2017 yılının Temmuz ayı başına kadar uzatılmıştır.
KAYNAKLAR;
· VUK. 454, 461 ve 475 s.n. Genel Tebliğleri.
· GİB. 03.11.2016 t. “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu”
· KDV Genel Uygulama Tebliği II.A.1.1, II.A.5 ve II.A.5.6.7
· “Bilgisayarlı Muhasebe” MİKRO Yazılım Programlarında e-RP, e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter Uygulaması, Yaser GÜRSOY, 3. Baskı, 2016 Ekin Yayınevi.
· “Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi” Yaser GÜRSOY, 11. Baskı, 2016 Ekin Yayınevi.
· “Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi” Yaser GÜRSOY, 10. Baskı, 2016 Ekin Yayınevi.
19.12.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.