İhracatçılar, yurt içinden ihraç etmek şartıyla KDV ödemeksizin, imalatçılardan ihraç kayıtlı mal alışı yapabilirler.
Bir mal alışının “İhraç Kayıtlı Mal Alışı” sayılması için;
a- İhracata konu olacak ihraç kayıtlı mal alışının nihai üreticiden (o malın imalatçısından) satın alınması (Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri için bu hüküm geçersizdir),
b- İhraç kayıtlı satış faturası düzenlenmiş, faturada mal bedeli ve KDV tutarı ayrıca gösterilmiş olması,
c- Fatura üzerinde imalatçı tarafından "3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, Katma Değer Vergisi tahsil edilmemiştir" ibaresi yazılması (KDV Kn. 23 s. No’lu KDV Genel Tebliği),
d- İhracata konu olan ve ihraç kayıtlı alınan malın, fatura tarihini takip eden aybaşından itibaren üç (3) ay içinde ihraç edilmesi gerekir.
Mal ve hizmet ihracatında KDV istisnadır. İhracatçılar ihracat konu mal ve hizmet alımı nedeniyle yüklendiği KDV tutarı, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV'den indirilir. Mükellefin vergiye tabi işlemlerinin olmaması veya hesaplanan verginin, indirilecek vergiden, az olması hallerinde indirilemeyen KDV Maliye Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre iade edilir. İade edilecek vergi tutarı, mükellefin o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait genel vergi oranı (%18) ile çarpılması sonucu bulunacak miktardan fazla olamaz. (KDV Kn. 24 s. No'lu KDV Genel Tebliği)
İhraç kayıtlı mal satın alan ihracatçının malı ihraç (yurt dışı) ettiği, imalatçının da ihraç kayıtlı teslim ettiği malın ihracatçı tarafından ihraç edildiği, ihracatçı adına düzenlenen gümrük beyannamesi (GÇB) ile ispat edilmektedir.
İmalatçının terkin ve KDV iadesi talep ve mahsup işlemleri gümrük beyannamesinin ibrazı üzerine sonuçlandırılır.
İhraç kayıtlı mal alımı nedeniyle KDV yüklenimi olmayan ihracatçının ise genel giderler ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerden (ATİK) bu işleme düşen payın iadesini talep etmesi de mümkündür.
Ancak ihraç kaydıyla mal alan ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı, ihracat bedeline genel vergi oranı uygulanması sonucu hesaplanan tutar ile ihraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan KDV arasındaki farkı aşamaz. (08.08.2011 t. ve KDV.Kn. 60/2011-1 s. Sirküler)
ÖRNEK: İhracatçı CD firması, imalatçı EF firmasından ihraç kaydıyla birim fiyatı KDV hariç 50.- T.L ‘dan 1000 adet AB marka otomobil yedek parçası satın almıştır. Yedek parçaların tamamını aynı KDV döneminde birim fiyatı 40.- Dolardan ($) ihraç etmiştir. İhracat döviz kuru 1.Dolar-$ = 1,5000 T.L’dir. CD firması, İhracat Gümrük Beyannamesinin (GÇB) bir örneğini bir yazı ile imalatçı EF firmasına göndermiştir. CD firmasının söz konusu ihracat nedeniyle genel giderlerine ait tespit ettiği, yüklendiği KDV tutarı 1.850.- T.L’dır.
İhracatçı CD firması iade talep etmeden önce aşağıdaki hesaplamayı yapar.
a- İhracat tutarı; 40.000.- $ x 1,5000 = 60.000.- T.L’dır.
b- İhracat bedeline uygulanan genel KDV tutarı: 60.000 x %18 = 10.800.- T.L’dır.
c- İhraç kayıtlı mal alış faturasının KDV tutarı: 50.000 x %18 = 9.000.- T.L’dır.
d- İhraç kayıtlı mal satın alan ihracatçının genel giderler ve ATİK nedeniyle yüklendiği KDV için iade talebinde bulunabileceği KDV tutarı (10.800 – 9.000 = 1.800) 1.800.- T.L tutarını geçemez.
Bu durumda; CD firması 1.850 – 1800 = 50.- T.L tutarındaki farkı iade talep edemez.
KAYNAKLAR:
“Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi” GÜRSOY Yaser, Ekin Kitabevi 2011 Yedinci Baskı.
“Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi” GÜRSOY Yaser, Ekin Kitabevi 2011 Altıncı Baskı.
“Dış Ticarette Muhasebe Uygulamaları” GÜRSOY Yaser, Bursa SMMMO Yayınları 2005
“Dış Ticarette Muhasebe Uygulamaları” GÜRSOY Yaser, Ankara SMMMO Yayınları 2005
“Türk Vergi Sistemi” ŞENYÜZ Doğan, YÜCE Mehmet, GERÇEK Adnan, Ekin Kitabevi 2011
Gelir İdaresi Başkanlığı www.gib.gov.tr
İGEME “İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi” www.igeme.gow.tr
Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği. www.uib.org.tr
www.muhasebetr.com
www.google.com
07.09.2011
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.