İhraç kaydıyla mal alış işlemi; ihracatçı firmaların yurt içi üretici, imalatçı firmalardan, ihraç edilecek nihai ürünleri, KDV ödemeden tedarik etmesine (satın almasına), imkan sağlayan uygulama olup, aynı zamanda ihracatçı firmaları teşvik yöntemidir.
Bu alış yöntemi ile ihracatçı firmalar yurt içinden, yurt dışına ihraç edecekleri ürünleri KDV ödemeden satın alır. KDV ödemeden satın aldıkları malları KDV ‘siz olarak ihraç (yurt dışı) ederler.
İhraç kaydıyla alış yapan firma, satın aldığı malı ihraç (yurt dışı) eden ihracatçı, aynı zamanda aracı firmadır.
İhracatçı firma, ihraç kaydıyla yurt içi imalatçılardan teslim aldığı nihai malların, imalatçı bilgilerini Gümrük Beyannamesine işleyecektir. (99. s. no’lu KDV Gen. Teb.).
İhraç kaydıyla satın aldığı malı, fatura tarihini izleyen ay başından itibaren üç aylık zaman süresi içinde ihraç etme sorumluluğu vardır.
İhraç kaydıyla alış faturasında; Katma Değer Vergisi (KDV) 23 seri no’lu Genel Tebliğinin “c” bendi ile uygulanan “3065 sayılı KDV kanunu hükümlerine göre ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden KDV tahsil edilmemiştir.” “şerh”inin bulunması gerekir.
İhraç kaydıyla alış yapan firma, ihraç kaydıyla aldığı ürünü başka bir firmaya ihraç kaydıyla satamaz. (SDTŞ. hariç).
İhraç kaydıyla alış yapan firmalar; imalatçılardan ihraç kaydıyla satın aldıkları malların ihracatını gerçekleştirdiklerinde, imalatçılara malın ihraç edildiğine dair yazı vermek zorundadırlar. Hatta; Gümrük Beyannamesinin bir örneğini, imalatçı firmaya göndermesi gerekir. Katma Değer Vergisi 113 seri no’lu Genel Tebliğinin “G” bendinin “3” maddesinde, yapılan değişiklikle açıklandığı şekilde;
a- İhracatçılar, ihraç kayıtlı mal aldıkları imalatçılara ihracatın gerçekleştiğine dair düzenlediği yazıları bir liste yapacaklardır.
b- Bu liste de, ihraç kayıtlı mal satın alınan imalatçının adı, soyadı, unvanı, bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası ve adres bilgileri yer alacaktır.
c- Bu listenin bir örneğini de izleyen ayın on beşinci (15) günü akşamına kadar kendilerinin (ihracatçının) bağlı bulunduğu vergi dairesine vermesi gerekir.
05.12.2009 tarihinden itibaren; ihraç kaydıyla mal satan imalatçıların, nihai üretimin yaptıkları ve ihraç kayıtlı fatura ile sattıkları malı, teslim ettikleri ihracatçılardan bu listenin bir örneğini istemeleri yararlı olacaktır.
Bu listenin ilgili vergi idaresine ulaştırılması konusunda ihracatçılarını bilgilendirmelerinde yarar vardır.
Kaynaklar;
• “Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi” Ekin Kitabevi. 5.Baskı 2009 GÜRSOY Yaser.
• “Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi” Ekin Kitabevi. 5.Baskı 2009 GÜRSOY Yaser.
• “Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi” Bursa SMMM Odası Yayını 2005 Gürsoy Yaser
• “Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi” Ankara SMMM Odası Yayın No:41, 2005 Gürsoy Yaser.
• “Dış Ticaret Muhasebesi Eğitim” DSB.Yayını.No:2-Şubat.2002 GÜRSOY Yaser.
• Gelir İdaresi Başkanlığı,
• Resmi Gazeteler
16.12.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.