YAZARLARIMIZ
Yalçın Başar
Vergi Müfettişi
yalcinbasar@hotmail.com



KDV Uygulama Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler

1.GİRİŞ

–– KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 41) 21.04.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yapılan değişiklikler KDV Uygulama Genel Tebliğine işlenmiştir. Söz konusu değişikliklerden öne çıkan başlıkların özetlenmiş hallerine aşağıda yer verilmiştir.

2- İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulaması KDV Uygulama Genel Tebliğine İşlenmiştir. (Yürürlük Tarihi 01.05.2022)

- Mükellefler, yazılı bir sözleşme düzenleyerek bir yıl süreyle anlaştıkları satıcı mükelleflerden, belirlenen işlemlere ilişkin olarak hesaplanan KDV’nin tamamını tevkif edebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

*Peki nedir bu belirlenen işlemler;

- 2.1.3.2. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler (2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler hariç)

- 2.1.3.3. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler (2.1.3.3.7. Diğer Teslimler hariç)

*Tevkifat Uygulaması Nasıl Olacak?

- Alıcı mükelleflerin tevkifat sorumluluklarının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın tevkifat uygulanabilecek,

- Alıcı mükellefler hesaplanan KDV’nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip ödeyecekler,

- Bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıllarda uygulamaya devam edilmesinin istenmesi halinde sözleşmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekecek,

- Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi mümkün değildir.

- Alıcı mükellefler, söz konusu sözleşmelerin bir örneği ile bu kapsamda işlem yapacak satıcı mükelleflerin bilgilerini (adı soyadı/unvanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası, sözleşme uygulama dönemi), işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce liste halinde bağlı oldukları vergi dairesine verirler.

- Sözleşmelerin feshedilmesi, tadili vb. durumların da işleme ilişkin KDV beyannamesinin verilmesinden önce bağlı oldukları vergi dairesine bildirilmesi gerekir.

- İsteğe bağlı tam tevkifata tabi tutulan KDV ile sınırlı olmak üzere satıcıya KDV iadesi yapılabilir.

- İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması vergi dairesince aranır.

3- 2.1.3.3. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler Başlığına “DEMİR-ÇELİK,” ibareleri eklenmiştir. (Yürürlük Tarihi 01.05.2022)

- Yapılan değişiklikle beraber külçe metallerin Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlara tesliminde uygulanan KDV tevkifatı kapsamına “Demir-Çelik” teslimleri de dahil edilmiş,

- Demir-çelik ve alaşımlarından mamul, Tebliğin (I/C-2.1.3.3.8.2.) bölümünde belirtilen ürünlerin, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlara tesliminde KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

-İthalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmayacağı,

- Bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanacağı belirtilmiştir.

4-  1.1.4.2. İmalatçılar Tarafından Yapılan Mal İhracında İhracat Bedeline Göre İade (Yürürlük Tarihi yayımını izleyen ay başından itibaren yapılacak işlemlere ilişkin iade taleplerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde)

- Sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçıların, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilecekleri,

- Bu uygulama ihtiyari olup, uygulamadan Tebliğin (II/A-8.3.) bölümünde tanımlanan imalatçıların faydalanabilecekleri belirtilmiştir.

- Hangi İmalatçılar Faydalanabiliyor?

İmalatçıların;

- Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olması,

- İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması,

- Üretimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırması,

- Gerekli araç parkına sahip olması veya kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip olması,

   Gerekmektedir.

5- 28/3/2022 tarihli ve 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 11 inci sırasında yer alan net alanı 150 m2’ye kadar konut teslimleri düzenlemesi ile söz konusu Kararın 1 inci maddesinin altıncı fıkrası 1/4/2022 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır, (Yürülük Tarihi 01.04.2022)

- Kaldırılan hükümle 1/4/2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına göre yapılan konut teslimlerinde, konutun net alanının;

- 150 m2 veya daha az olması durumunda KDV oranı (%8),

- 150 m2’den fazla olması durumunda ise satış bedelinin 150 m2’ye kadar olan kısmı için KDV oranı (%8), 150 m2’nin üzerindeki kısmı için KDV oranı (%18)

olarak uygulanacaktır.

Ancak;

- 1/4/2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için bu hükümlerin uygulanmasına devam olunacağına karar verilmiş yani 150 m2 altı konutlar için %1 KDV oranı uygulamasının devam edeceği ifade edilmiştir.

6- Dönüşüm Projelerinde (150 m2’ye kadar olan kısımlar için) KDV Oranı 1.4.2022 tarihinden İtibaren %1 olarak belirlenmiştir. (Yürürlük Tarihi 01.04.2022)

I) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 11 inci sırasına eklenen hükümle “16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı ” 1/4/2022 tarihinden itibaren (%1) oranında,

- (II) sayılı listeye eklenen 35 inci sırası uyarınca da “konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı,” 1/4/2022 tarihinden itibaren (%8) oranında

KDV’ye tabidir.

7- İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretiyle İştigal Eden Mükelleflere İlişkin Yapılan Belirleme (Yürürlük Tarihi 01.04.2022)

28/3/2022 tarihli ve 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranının %18 olarak uygulanmasına karar verilmiştir. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce başka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobiller, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu araçların tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV hesaplanır.”

Bu durumda;

- Faaliyetleri kısmen tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekilde işletilmesi olanların satın aldıkları araçlara ait KDV’lerini indirim konusu yapmaya devam edecekleri gibi satarken de bu araçlar için %18 KDV hesaplayacaklar,

– İkinci el araç ticareti yapanlar;  vergi mükellefi olmayanlardan alışlar ile KDV’den istisna işlemler sebebiyle alınan araçlar için satarken özel matrah düzenlemesine uygun olarak alış bedeli düşüldükten sonra kalan özel matraha %18 KDV uygulayacaklar,

– İkinci el araç ticareti yapanlar; yukarıdaki açıklananların dışında %1 KDV’li alış yaptığı ikinci el binek araçları için ikinci el aracı satarken %1 KDV hesaplamaya devam edeceklerdir.

22.04.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM