YAZARLARIMIZ
Yağız Ünsal
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
yagizunsall@gmail.com



İndirimli Oranda Satışı Yapılan Konutların KDV İadelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İndirimli Oranda satışı yapılan konutlar için KDV İade alacaklarında idarenin dikkat ettiği hususları sizlere açıklamak istiyorum. İlk makalemin vermiş olduğu heyecan ve hevesle yapacağım hatalardan dolayı beni mazur görmenizi diliyorum.

1)   İndirimli Oranda Yapılan Konut Satışlarından Doğan İade Alacağımızı, satışların yapıldığı yılın ertesi yılında isteyeceksek bunu Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin KDV Beyannameleri ile talep etmeliyiz. İzleyen yılın Ocak-Kasım dönemlerinde usulüne uygun olarak iade talebinde bulunan mükelleflerin talep edilen iade tutarını artırmak amacıyla, sonraki yıllarda bu dönemlere ilişkin düzeltme beyannamesi vermek suretiyle iade talebinde bulunmaları söz konusu değildir.

2)   ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilmemiz için, ATİK’lerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerekir.

3)   KDV iadelerinin tasdikine ilişkin düzenlenen YMM KDV İadesi Tasdik Raporları dolayısıyla yüklenilen KDV; indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme döneminde veya daha sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir. Yani Yeminli Mali Müşavirlerin KDV İadesi Tasdik Raporlama hizmetlerine ilişkin düzenlemiş olduğu makbuzlarda yazan KDV mükellefler tarafından iade hesabına dahil edilebilir.

4)   Stoklarda yer alan mallarla ilgili olarak yüklenilen vergilerin, gerçekleşen indirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade hesabına dahil edilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla satışı yapılmayan konutlara isabet eden yüklenilen KDV’nin, iade hesabından düşülmesi gerekir.

5)   İndirimli orana tabi olmayan teslim ve hizmetler ile indirimli orana tabi işlemlerle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen vergileri iade hesabına dâhil edemeyiz.

6)   Yüklenilen KDV listelerinde yer alan demir, çimento, tuğla, hazır beton gibi temel girdilerin kullanım miktarlarına ilişkin teknik raporlar alınması ve bu raporlarda yer alan verilerle Yüklenilen KDV listemizdeki miktarların karşılaştırılması gerekmektedir. Bu tür teknik raporlar bulunduğumuz il/ilçenin İnşaat Mühendisleri Odalarından alınabilir. Örneğin; odadan alınan Bilirkişi Raporunda yaptığımız konut için azami 40.000 kg demir kullanabileceğimiz belirtilmişse ve biz 45.000 kg demir yüklenmişsek, Vergi Dairesi aradaki 5.000 kg fazla yüklendiğimiz demire isabet eden KDV’nin iadesinden vazgeçmemizi istiyor. Ancak binalarda zemin sınıfı, yapı önem katsayısı, zemin emniyet gerilmesi gibi teknik konular nedeniyle kullanılan malzemeler İnşaat Mühendisleri Odası’nın hazırlamış olduğu yaklaşık maliyet hesabının üzerinde çıkabilmektedir.

7)   Vergi Daireleri satış faturalarının doğruluğunun kontrolü için yoklamalara çıkmakta, konut alanlara evi ne kadara aldığını sormaktadır. Ayrıca konut satın alanlardan, alım sırasında kredi kullanımına ilişkin kredinin kullanıldığı bankalara ne kadar kredi kullanıldığı ile ilgili yazılar yazmakta, bankalardan gelen cevapları satış faturaları ve tapu üzerinde yazılı olan tutarlar ile karşılaştırmaktadır.

8)   Müteahhit firmalar ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşme gereğince yapı denetim firmaları tarafından müteahhit(yüklenici) adına düzenlenen faturaların KDV’si iade hesabına dahil edilemez.

9)   Arsa karşılığı inşaat işlerinde arsa sahipleri müteahhit(yüklenici) firmalara fatura düzenlemek zorundadır. Arsa sahibi vergi mükellefi değilse gider pusulası düzenlenmelidir.

10)    Yüklenilen KDV Listelerinde içeriği tam olarak belli olmayan gider isimleri (muhtelif, inşaat malzemeleri gibi)  kullanılmamalıdır. Faturalarda yazan mal cinslerinin ve miktarlarının ayrıntılı şekilde yazılmasına dikkat edilmelidir. GİB’in İnternet Vergi Dairesi Sistemi’ne elektronik ortamda yapılacak yüklemelerde karakter sınırlaması olduğu için tüm mal cins ve miktarlarının ayrıntılı yazılamadığı durumlarda bu faturaların içeriğinden Raporda bahsedilmesinde yarar olacaktır.

11)    Yüklenilen KDV Listelerinde; yapı ruhsatı onay tarihinden önceki ve yapı kullanım izin belgesinin onay tarihinden sonraki tarihli faturalar olmamalıdır. Ancak yapı ruhsatının onay tarihinden önce alınmış stokta kalan mallar inşaatın bünyesine girebilir. Böyle durumlar olduğunda Yeminli Mali Müşavir bunun tespitini yapmalı ve bu durumu Raporunda açıklamalıdır.

12)    Son olarak, Danıştay’ın vermiş olduğu karara göre konutların net alan hesabında artık Planlı Tip İmar Yönetmeliği’nin dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Yukarıda sıraladığım hususlara dikkat edilmesinin, indirimli oranda konut satışlarından kaynaklanan iade taleplerinin Dairelerde daha sorunsuz çözülebileceğine yardımcı olacağı inancındayım.

 

YASAL DAYANAK

 

Yasal Dayanak Tarihi

Yasal Dayanağın Sayısı

Yasal Dayanağın Adı

26.04.2014

28983(Resmi Gazete Sayısı)

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği

11.05.2016

E.50114

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “2015 Yılı Sayıştay Denetim Raporu” Konulu Genel Yazısı

 

23.10.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM