15.10.2012 tarihli yazımda ÖTV.’de vergi iadesi konusunda yapılan düzenlemelere yer vermiştim. 09.10.2012 tarihli ve 28436 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde yer alan mallarda uygulanan ÖTV. ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmış, söz konusu karar yayım tarihi olan 09.10.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. Ayrıca 11.10.2012 tarih ve 28438 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 25 Seri No.lu ÖTV. genel tebliği ile de konunun usul ve esasları açıklanmış, tecil-terkin uygulaması yerine vergi iadesi yöntemine geçilmişti. Bu uygulama kapsamında "Sanayi Sicil Belgesi"ni haiz alıcı imalatçılar iade talep edebileceklerdir. Bakanlar Kurulu Kararının 1., 4., 5. maddelerinde açıklanan durumlara uygun olarak yapılacak işlemlerde ortak nokta, ÖTV.’nin önce tamamının ödenmesidir. Daha sonra iade şartlarının gerçekleşmesi durumunda açıklanan oranlara göre yeniden hesaplanan ÖTV ile aralarındaki farkın iadesi istenecektir.
20.02.2013 tarihli yazımda ise tecil terkin uygulamasından iade yöntemine geçiş tarihini ve bu aşamada neler yapılacağını örnekle açıklamaya çalışmıştım.
09.10.2012 tarihinden bu tarafa uygulanmakta olan ÖTV. iadesinde, özellikle mahsuben iade aşamasında belge eksikliği yada belgenin içeriği ile ilgili olarak sorunlar yaşanabilmektedir. İadeye konu olacak vergi, mahsup talebinde bulunan üreticinin ithalatı dışında ÖTV. mükellefi olan satıcının hesaplayarak beyan ettiği vergi de olabilmektedir. Bu nedenle vergi dairesi tarafından, satıcıdan kaynaklanan bir eksikliğin tespit edilmesi durumunda, mahsup işlemi sırasında hesaplanan tutarlarda değişiklikler meydana gelebilecek ve mahsuben iade dilekçesindeki tutarı azaltabilecektir. 25 Seri No.lu ÖTV. Tebliğin 4.1.3. bölümünde; “Mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu dışında diğer belgelerin tamamlanması ve mahsuba konu ÖTV. tutarının ödendiğine dair satıcının vergi dairesinden teyit alınması üzerine yerine getirilecek olup ayrıca bu taleplerin tamamı vergi incelemesine sevk edileceği” açıklanmıştır. Bu cümlede bahsi geçen satıcının vergi dairesinden alınacak teyidin mahsuben iade başvurusunda verilecek belgelere dahil edilmesi ile ilgili düzenleme yapılması, mahsup edilecek vergi yönünden değişikliği büyük oranda azaltacaktır.
25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 4.1.4. bölümünde yapılan düzenlemelere göre;
“Belge Eksikliği ya da Belgelerin Muhteviyatındaki Eksiklikler Nedeniyle Yapılamayan Mahsup İşlemleri; Vergi borçlarına (ithalde alınanlar hariç) mahsup taleplerinde vergi daireleri, mahsup talep dilekçesi ve eklerini inceleyerek belge ya da belgelerdeki muhteviyat eksikliklerini tespit edecek ve bu eksiklikleri mükellefe yazı ile bildirecektir. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksikliklerini tamamlayan mükelleflerin mahsup talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibariyle yerine getirilecektir. 30 günlük ek süreden sonra eksikliklerini tamamlayan mükelleflerin mahsup taleplerinin ise eksikliklerin tamamlandığı tarih itibariyle yerine getirileceği ve borcun vadesinden mahsup tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacağı tabiidir.” Açıklamalarına yer verilmiştir.
Tebliğin ilgili bölümünden de anlaşılacağı üzere mahsup dilekçesi verildikten sonra yapılacak inceleme ile ilgili süre belirlenmemişken yapılacak tespitler için eksikliklerin tamamlanması için mükellefe 30 gün ek süre düzenlemesine yer verilmiştir. Mükellef mahsup başvurusunu dilekçe ve belgeleri ile yaptıktan sonra vergi dairesi tarafından yapılacak incelemede belge veya belge muhteviyatında eksiklik tespit edilmesiyle fazladan mahsup işlemi ortaya çıkabilecektir.
Mükellef mahsup dilekçesinde belirlediği tutarın değişme ihtimaline karşılık, mahsup hakkını vergi ve sigorta borçlarına mahsup ederken muhtemel değişikliği düşünerek işlem yapmalıdır. Bu durumda mükellef hesapladığı tutarın tamamı yerine bir bölümünü (satıcının vergi yönünden riskini tahmin ederek) ilk mahsupta kullanmamalıdır. Vergi dairesinin mahsup dilekçesini inceleyerek herhangi bir eksiklik tespit etmediği durumda mükellef mahsup edilmeyen tutarı sonraki vergilerden mahsup etmesi daha özenli bir davranış olacaktır. Fakat esas sorun vergi dairesinin mahsup dilekçesini ne zaman inceleyeceğidir. Bu konuda da yine mükellef vergi dairesi ile irtibat halinde olarak bilgi edinmek durumundadır. Bu noktada 25 Seri No.lu Tebliğe ilave edilecek bir düzenleme ile vergi idaresinin mahsup dilekçesinin incelenmesinin belli bir süreye bağlaması ve bunu mükellefin bilmesi sorunu çözecektir. Yoksa mahsup hakkını tamamen kullanan mükellef örneğin 6 ay sonra yersiz vergi iadesi tespiti ile karşı karşıya kalırsa ve tutarda yüklü olursa mükellef bu konuda oldukça mağdur duruma düşecektir. Bu durumda mükellefin örneğin 100 birim vergi iadesi söz konusu ise, 5 birimini belli bir süre ihtiyat olarak tutması ve incelemenin yapılmış olduğunu bildiği zaman kalan 5 birim vergiyi mahsup etmesi yerinde olacaktır.
Sonuç olarak; Vergi dairesi tarafından yapılacak incelemenin süresinin belirlenmesi ve ÖTV. tutarının ödendiğine dair satıcının vergi dairesinden alınacak teyit yazısının 25 Seri No.lu ÖTV. Tebliğinin 4.1.2. bölümündeki belgelere eklenmesi konusunda düzenleme yapılması mahsupla ilgili belge veya belge muhteviyatında eksiklik tespitini büyük oranda düşürecektir.
17.11.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.