26.09.2011 tarih ve 660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurulmuş, söz konusu karar 02.11.2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) ikincil düzenlemeler yapmak suretiyle Teşkilat ve Görevleri hakkında yönetmelik, Meslek Personeli Yönetmeliği, Bağımsız Denetim Yönetmeliği, Bağımsız Denetim Resmi Sicil Tebliği, Bağımsız Denetçilik Sınav Tebliği, Bağımsız Denetçilik Uygulamalı Mesleki Eğitim Tebliği, Bağımsız Denetim Yetkilendirme Tebliğlerini çıkartarak Bağımsız Denetim konusuna açıklık getirmiştir.
Daha sonra Bakanlar Kurulunun 2012/4213 sayılı kararı ile de Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler Belirlenmiş olup söz konusu Karar 23.01.2013 tarih ve 28537 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu Karar ekinde I ve II sayılı listede belirlenen ve bazı ölçekleri yakalayan şirketler veya Grup Şirketler Bağımsız Denetim yaptırma zorunluluğu kapsamına alınmışlardır. Bununla alakalı olarak çok defa yazar meslek mensubu arkadaşlarım ve üstatlarım tarafından burada konu hakkında yazılar yazılmıştır. Bu kapsamda denetim yaptıracak şirket sayısının da 3 bin civarında olacağı tahmin edilmektedir.
660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan KGK.’nun bağlı olduğu makam kararın 2/ç,d maddesinde Başbakanın veya görevlendireceği bakan olarak tanımlanmıştır. Ayrıca kararın 3. maddesinde bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğini haiz ve idari özerkliğe sahip, Başbakanlıkla ilişkili Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu kurulduğu açıklanmıştır. Başbakanlık ise yetkisini kullanarak yayımladığı bir tezkere ile KGK.’yı Maliye bakanlığıyla ilişkilendirmiştir. Tezkere 26 Kasım 2011 tarih ve 28124 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu defa TMMM.’de Gümrük kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6455 sayılı kanun 28.03.2013 tarihinde de kabul edilerek onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmiştir. Kabul edilen 6455 sayılı kanunun 80. maddesi ile yukarıda bahsedilen I ve II sayılı listede yer alan denetime tabi olan şirketler dışındaki bütün Anonim şirketlere de denetim yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu yeni düzenleme de Mecliste oylanan madde üzerinde revizyon yapılmak suretiyle Bağımsız denetim yapılması ile ilgili düzenlemenin önce KGK tarafından yapılacağı daha sonra ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği düzenlenmiştir.
Kanunun 80. Maddesinde “6102 sayılı Kanunun 397 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(5) Dördüncü fıkra kapsamı dışında kalan anonim şirketler ile 4572 sayılı Kanun kapsamındaki kooperatifler ve bunların bağımsız denetime tabi olmayan üst kuruluşları bu fıkra hükümlerine göre denetlenir. Denetime ilişkin usul ve esaslar ile bu fıkra uyarınca denetim yapacak denetçilerin niteliklerine, uyacakları etik ilkelere, görev ve yetkilerine, seçilmelerine, görevden alınmalarına veya ayrılmalarına; denetimin ve denetim raporlarının içeriğine ve raporun genel kurula sunulmasına ilişkin hususlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Kanunun denetçinin sorumluluğuna ilişkin hükümleri, bu fıkra uyarınca denetim yapacak denetçilere de kıyasen uygulanır.”
(6) Beşinci fıkra kapsamında denetime tabi olduğu hâlde söz konusu denetimi yaptırmayanların finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmündedir.”
6455 sayılı kanunun 80. maddesi ile 6102 sayılı kanunun 397. maddesine eklenen 6. fıkrada denetimin yapılmamasının mali tablolara ve yıllık faliyet raporlarına etkisi düzenlenmiştir. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelik(lerle) de Diğer Anonim şirketlerin denetiminin şekil ve kapsamı ayrıca belirlenecektir.
Böylece 6102 sayılı TTK.’nın 397. maddesinde daha önce yapılan düzenlemeyle denetim kapsamı dışında kalan Anonim şirketlerde denetim konusu düzenlenerek büyük bir sorunun önüne geçilmiş oldu. Ayrıca kanun metninde de anlaşılacağı üzere kooperatifler ve bunların bağımsız denetime tabi olmayan üst kuruluşlarınında bu fıkra uyarınca denetleneceği düzenlenmiştir. Tabi burada başka bir husus I ve II sayılı liste dışında kalan Limited şirketlerin denetiminin ne şekilde yapılacağı konusudur. Limited şirketler bu maddeye dahil edilmeyerek sermaye şirketlerde nevi bakımından ayrımcılığa neden olunmuştur. Kaldı ki anonim şirketlerden daha büyük ölçeklere sahip limited şirketler piyasada mevcuttur. Bu hususun yapılan düzenlemenin bir açmazı olduğu kanısındayım.
11.04.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.