YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Üç Aylık İş Akdi Feshinde İdari Para Cezası Dışında SGK Yaptırımı Ne Olabilir?

MADDE 9 – 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 10 – Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

Yukarıdaki maddeye göre;

  • 4857 Sayılı İş Kanunu
  • 5953  Sayılı Basın İş Kanunu
  • 854   Sayılı Deniz İş Kanunu
  • 6098 Sayılı Borçlar Kanunu

üç ay süreyle 4857/25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde,5953-854-6098- ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

17.04.2020-17.07.2020 arasında üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir.

İşçiyi fesih nedenleri olarak belirlenen nedenlere dayanmadan iş akdi fesih edilenler için , sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

Örnek:

1 işçi için 25/II dışında fesih yapılması halinde 2.943.-TL İdari Para Cezası kesilir.

Bu durumda Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü tarafından 4857/Geçici 10.maddesi belirtilerek ipc uygulanır,peşin ödemede 1/4 indirim yapılır.İşverenler itiraz etmesi halinde kabahatler Kanununa göre işlem yapılır.

SGK 3 AYLIK FESİH İHLALİ İÇİN NE YAPILACAKTIR?

4857/Geçici 10 Maddesine uygun davranmayan işverene SGK Ek Aylık Bildirge Düzenlemesi yaptırabilir mi?

Geçici 10 Madde Ücretsiz Madde de yazılı yasaklama maddesine  uymadan işçinin iş akdini fesih etmesi halinde idari yaptırım Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecektir.

İşyeri Denetiminde işten ayrılış kodu için APHB ise işten ayrılış kodu yanlış girilmesinden dolayı düzeltme yaptıracaktır,İPC uygulanmaz ,kazanç ve gün değişmeyecektir.

Bu İPC ise teşviklerinizi de ilgilendirmeyecek,SGK tarafından verilmediği ve uygulanmadığı için.

25.06.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM