7245 Sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu ile birlikte , 14/7/1966 tarihli ve 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.Diğer Kanunlarda 772 yapılan atıflar 7245 göre değerlendirilecektir.
Çalışma saatleri
MADDE 12-
(1) Çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi kırk saattir. Emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda haftada bir gün istirahat verilmek kaydıyla bu süre artırılabilir.
(2) Günlük çalışma saatleri esas olarak güneşin batış saatinden doğuş saatine kadar olan zaman dilimini kapsayacak şekilde düzenlenir.
(3) Çarşı ve mahalle bekçileri güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk hâlleri haricinde birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen çalışma süresi ve saatleri dışında çalıştırılamaz. Güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk hâllerine ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
(Mülga Kanunda çarşı ve mahalle bekçileri genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar vazife görürler.)
Kısaca Gündüz çalışmaları Yönetmelikle düzenlenir,mülga kanunda Güvenlik veya kamu düzeni bakımından gecikmede sakınca bulunan fevkalade hallerde vali ve kaymakamın vereceği emirlerle gündüz de çalıştırılabilir. Bunun dışında her ne suretle olursa olsun, gündüz çalıştırılamazlar.
Bu durumda 657 sayılı Kanuna göre 40 saat belirlenmesinde ,kış ve yaz saat dilimlerine göre ayarlamalara da ihtiyaç vardır.
Yıllık İzin Süreleri de 657 göre belirleneceği gibi,mazeret izinleri ve diğer izinlerde bu kapsam da belirlenecektir.
Madde 16 – Çarşı ve mahalle bekçileri 60 yaşına kadar çalıştırılabilir(Mülga Kanunda var olup) yeni kanunda varlığını sürdürmüştür.
MADDE 15-
(1) 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin “II- Emniyet mensupları” başlıklı alt bendine aşağıdaki (5) numaralı sıra eklenmiştir.
“5- Çarşı ve mahalle bekçileri 60”
(2) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “VIII - JANDARMA HİZMETLERİ SINIFI” başlıklı bendinde yer alan “ve uzman jandarmaları” ibaresi “, uzman jandarma ile çarşı ve mahalle bekçilerini” şeklinde değiştirilmiştir.
(3) 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 13 üncü maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Jandarma Hizmetleri Sınıfında yer alan çarşı ve mahalle bekçileri hakkında, Emniyet Hizmetleri Sınıfında yer alan emsali çarşı ve mahalle bekçilerinin mali ve sosyal hakları aynı usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır. Bunlar hakkında birinci fıkranın ikinci cümlesi uygulanmaz.”
1970 yılından yapılan değişiklikle Bekçiler 5434 tabi olmuşlar,fakat 55 yaşında emekli olanlar vardır(mülga kanunda bu hakları korunmuştur.)
|
|||||
Geçici madde ile 6 ay içinde çıkacaktır. |
|
|
Bekçiler silahlı zabıtanın(Polis/Jandarmanın) yanında olmalarına rağmen fiili hizmet zammından yararlanamazlar.
Bekçilerin fiili hizmet zammı olmadığı için bu konuda yapılacak düzenleme ile birlikte,mesleğin zorluğu,sağlık koşulları,görev için istenilen çeviklik masa başı görev olmaması 60 yaşında bu meslekte sıkıntılar belirlenecektir.
55 yaş uygulaması gündeme gelebilir.
4/c statüsünden primleri değerlendirilecektir.Emekli maaşı hesaplanmasında 5510 sayılı Kanun esasa alınacaktır.
16.06.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.