5510 SS ve GSSK 41'inci maddesinde borçlanmalara yer verilmiştir.
Son yıllarda 5510 sayılı Kanunla emeklilikte aranan yaş şartı ve prim ödeme günleri de hayata geçmiştir.
08/09/1999 öncesi sigortalılar da 3600 gün ibaresi güncelliğini koruyor,Kadınlar için kademeli emeklilikte 58 yaş,erkeklerde 60 yaş olarak.
09/09/199-30/04/2008 için ise 4500 gün ibaresi gelmesi ile birlikte,25 yıl sigortalılık süresi Kadın 58 yaş Erkek ise 60 yaştır.
01/05/2008 tarihinden itibaren ise kademeli olarak 4600 başlanarak 5400 gün olarak belirlenmiştir.58 yaş ise +3 yıl ile birlikte 65 yaşına kadar yükselmiştir.
Emekli Sandığı ve Bağ Kur statüsüne tabi olan Kadın Sigortalılar için 4447 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile birlikte 7200 gün ise 9000 güne yükseltilmiştir.
İşçiler için ise Bağ Kur gibi 5400 gün uygulaması da 5510 sayılı Kanunla kademeli olsa da hayata geçmiştir.
a.)Kadın sigortalıların mağduriyeti olan sigortalılık öncesi doğum sürelerinin borçlanma imkanı hayata geçmesi gerekir,bu konuda düzenlemenin beklentisi kamuoyunda artmıştır.
b.)Hastalık nedeni ile işverenler tarafından geçici iş göremezlik dönemlerinde sigortalıların primlerini ödenmediği için bu sürelere ait prim borçlanmaları hayata geçebilir,bunun için uygulama süresi Aylık Prim Hizmetlerinde belirtilen eksik gün kodlarından harekete geçildiği gibi,SGK hastalık kayıtları dikkate alınır.
c.)İşsizlik Sigortası döneminde alınan işsizlik dönemleri olan 6-8-10 aylık sürelerin boşta geçen süre olduğundan dolayı tıpkı yurtdışı borçlanmadaki gibi işsizlik dönemleri için de borçlanma da uygulamada yer verilmesi gerekir.
ç.)Mesleki Liseler de geçen staj dönemleri için borçlanma imkanları verilmesi gerekir.Bu süreler ise Uzun vadeli sigorta ödenen döneme göre değerlendirilmesi kanunla düzenlenir.
d.)Üniversite ve Meslek Yüksek Okullarında geçen okul yılları mezun olmak şartıyla ,2008 Ekim sonrası ilk defa sigortalı olanlar için uzun dönemli prime ihtiyaç olduğu için borçlanma imkanı sağlanmalıdır.
e.)Ücretsiz izin süreleri de Aylık Prim Hizmet belgelerine göre değerlendirilerek hayata geçebilir.
f.)Kısa Çalışma Ödeneği alınan sürelerle ilgili borçlanma düzenlemesine de sigortalılara tanınması gerekmektedir.
Tüm bu işlemler yapılmadan önce SGK kurumsal mali yapısı da göz önüne alınarak hayata geçerek,''Sosyal Devlet'' yapısı da korunmuş olur.
16.04.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.