YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



İşverenler İçin Yasal Düzenlemelerle Virüs Döneminde Can Suyu Verilmez Mi?

Korono virüs tüm kesimler gibi,ekonominin lokomotifi olan işverenleri ve  hizmet akdiyle çalışanları da etkisi altına almıştır.

Bir çok işverenin ''Mali Yapısını'' bozan idari yaptırımlar , 2020 yılından sonra yaşanmamasını adına  önem taşıyor.

Haziran 2020 itibaren bir çok işveren Mali Yapısını,Çalışan Profilini değerlendirme altına alacaktır.

İşsizlik rakamlarını tekli hanelere düşürmenin bir diğer yolu güçlü Mali ve Finans yapısı bozulmayacak işyerleri ile gerçekleşir.

Bunun içinde tıpkı Pandemi de olduğu gibi ,Çalışma Hayatını değerlendirecek bir danışma kurulu kurulması gerekir.

Bu kurulda Çalışma Hayatının dinamiklerini oluşturan yasal düzenlemeler ele alınmalı,ileriye dönük yapılacak olumlu düzenlemelerle birlikte ,çalışma hayatına nefes aldırarak can suyu verilerek,istihdam daraltmadan ilerleme sağlanmalıdır.

Tahterevalli olarak betimlediğimiz denge oyuncağında bir uç da işveren,diğer uçta çalışanlar,ortada denge unsuru devlet vardır.

İşte ağırlık ölçüsü ve denge göz önüne alındığında yasal düzenlemelerle sorunlarında aşılması gerekir.

TBMM özellikle çalışma hayatını ilgilendiren düzenlemelerle eksiklikler giderilmeli,2020 Haziran sonrası ve gelecekte işverenler tüm olumsuzluklara karşı hazırlıklı olacaktır.

Buradan yola çıkılmalı ,ilgili Bakanlıkların Danışmanları eylem raporları ile desteklenerek,işverenlerin bunaltıcı bürokratik,idari yaptırımlar sonlandırılmalı,işsizlik oranlarını belirli aşamaya çekilerek çalışan istihdamı artmalıdır.

Virüs olumsuzluğu,olumlu yönüne çevirmekte elbette TBMM geçecektir.

Yeter ki, milletvekilleri bu konuda Bakanlıklarla konuyu ele alarak çözüm üretilsin..

HANGİ KANUNLARDA DÜZENLEMEYE YER VERİLMELİ!

4857 sayılı İş Hukukunda

7.Madde Geçici İş İlişkisine ;

e) İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,( zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde ilave cümle ''salgın hastalıklarla mücadele dönemlerinde'')

Geçici işçi sağlama sözleşmesi ikinci fıkranın (a) bendinde sayılan hâllerin devamı süresince, (b) ve (c) bentlerinde sayılan hâllerde süre sınırı olmaksızın(ilave olarak (e) süre sınırı olmaksızın)

14.Madde Uzaktan Çalışma

''Salgın Hastalık Dönemlerinde Kronik Hastalığı Olan İşçiler İçin Yazılı Onayla taraflarca süresi serbest olarak belirlenerek uzaktan çalışmaya dönüştürülür'' ibaresine yer verilir.

Madde 30 Engelli İşçi;

İşverenler belirlenen oranlarda Engelli İşçi Çalıştırmaması Halinde ''İş Kur İl Müdürlüklerine müracaat ederek belirlenen sayıda Engelli İşçi Fonuna ödeme yapması halinde en fazla 3 yıl engelli işçi istihdam zorunluluğuna tutulmaz çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.''.

Madde 32 Ücret

''Banka ile ödenen ücretlerde hesap pusulasında imza şartı aranmaz''

Yarım ücret Madde 40 -

24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.''Yarım ücret Sigorta Primine,her türlü vergiye tabi olmadan brüt tutardan ödenir.Ancak bu tutar iki asgari ücreti aşamaz,aşarsa aşan kısım yasal kesintilere tabi olur. ''ilave edilmesi gerekir.

Sigorta primleri Madde 61 -

Sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunundaki esaslar çerçevesinde işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunur.(Mülga Edilmesi Gerekir Uygulanmıyor)

Telafi çalışması Madde 64

Akdi tatil günü olan yerleşik olan c.tesi günlerinde 11 saati aşmamak üzere telafi çalışmanın önünü açacak düzenlemeye ihtiyaç var

Mazeret izni Ek Madde 2

Salgın Hastalık Hallerinde ,Zorunlu Tatil edilen İşyerlerinde İdari İzin Verilmesi Halinde Bu sürelere ait Ücretler Belgelenmesi suretiyle İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. ibaresine yer verilmeli.

Zamanaşımı süresi Ek Madde 3

''4857 sayılı İş Hukukunda yer verilen diğer tazminatlarda zamanaşımı 5 yıl uygulanır'' eklenmelidir.

İDARİ PARA CEZALARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR!

Özellikle her ay her işçi için belirlenecek idari para cezalarında tavan miktar belirlenmesi gerekir.

Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var.

Bu tavanda Asgari ücret dikkate alınması gerekir.

08.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM