YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Çalışma Hayatının Denetimini Engelleyen İşverenler Cezalar Canınızı Yakar!

Son günlerde bazı illerimiz ve ilçelerinde denetimle görevlendirilmiş,SGK Denetmenlerine  saldırmak suretiyle göz dağı vermek isteyenler,denetimi engelleyenlere karşı  yasal düzenlemeleri hatırlatmak isterim.

Özellikle ,kolluktan yardım alınarak da denetim yapılacağını işverenlerinde bilmesi gerekir.

Denetimin amacı işverenlere rehberlik olduğu gibi,kayıtdışılığın önlenmesi içinde uygulanır.

5510 SS ve GSS  ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında denetim işlevini sürdürür.

“Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele edilerek, kayıtlı çalışan sayısı artırılacak ve prim tabanı genişletilecektir.”

Bu durumda SGK adına kayıt dışı inceleme de Müfettiş ve Denetmeni her işletme de görürüz.

SOSYAL GÜVENLİK DENETMENİ VE YARDIMCILARI

Sosyal Güvenlik Denetmeni sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına ilişkin tespit, denetim ve taramalarda görevlendirilirler ve görevleriyle ilgili kayıt ve belgeleri inceleme yetkisine sahiptir .

Ortak noktaları kayıt dışı istihdamı önlemek, SGK yönelik suiistimallere tespit etmek, görevleriyle ilgili her türlü kayıt ve belgeleri incelemek, bilgi istemek, toplamaktır.

SGK Müfettişi ve Denetmeni SGK tarafından düzenlenmiş 

KİMLİK KARTLARI” ve “MÜHÜRLERİ vardır.

Kurum tarafından düzenlenmiş kimlik kartlarını göstermek suretiyle rehberlik ,teftiş ve denetim görevlerini yerine getirirler.

DENETİM ENGELLENİRSE İDARİ PARA CEZASI VAR

Kayıt dışı ile mücadele edildiğinde denetimler fiili olarak yapılır. Fiili denetim sonucu tutanak düzenlenir. Kanun esaslarına göre işveren tarafından yasal sürelerde eksiklikler giderilmemesi durumunda tutanak tarihinde, uygulama da geçerli olan asgari ücret ve asgari ücretin katı tutarlarında idari para cezası uygulanır.

Bundan dolayı işveren ya da çalışanları tarafından tutanağı düzenleyen SGK Müfettiş/Denetmene karşı baskı oluşturmak isteyebilir. Bu baskı aşırı olarak şiddet , tehdit ve cebir olarak da karşımıza çıkabilir.

SGK tarafından yapılması gereken denetimler engellendiği taktirde idari para cezaları 5510 SS ve GSSK göre 102.Maddesi (ı) bendinde belirlenmiştir (5510 SS ve GSSK/102 Maddesi).

Şiddet ve tehdit yoksa;

5510 sayılı kanunun uygulanmasından doğan inceleme ve soruşturma görevlerini yerine getirmeleri sırasında işverenler, sigortalılar, işyeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler görevlerini yapmasına engel olamazlar; engel olanlar hakkında eylemleri başka bir suç oluştursa dahi, asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanır.

(2019/ 12.790 TL.)

Şiddet, Tehdit, Cebir Varsa;

Görevlerini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanan işverenler, sigortalılar, işyeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 265 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre cezalandırılır. Bu suçu işleyenler hakkında ayrıca asgari ücretin on katı tutarında idari para cezası uygulanır.

(2019/25.580 TL.)

TCK/265 ikinci fıkrasına göre;

Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi hâlinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (5237 TCK /265.Maddesi).

Burada en az 2 yıl en çok 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaktır.

İŞ MÜFETTİŞİNİN DENETİMİNİN ENGELLENMESİ HALİNDE

Bu Kanunda öngörülen idari para cezaları gerekçesi belirtilmek suretiyle Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüklerince verilmektedir.

Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir. Ancak, 7201 sayılı Kanun kapsamına giren tebligat anılan Kanun hükümlerine göre yapılır.

Kabahatler Kanununa göre değerlendirilir.

Kabahat dolayısıyla idarî para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir. İdarî para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun ¾ ‘ü tahsil edilir. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.

Kabahatler Kanunu çerçevesinde hukuki boyutu değerlendirilir.

4857 SAYILI İŞ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI (TL)

 

 

 

 

Kanun Maddesi

Ceza Maddesi

Fiil

2019 YILINDA UYGULANACAK CEZA MİKTARI

 
 

107/2

İş Müfettişlerinin teftiş ve denetim görevlerinin yapılmasını ve sonuçlandırılmasını engellemek.

20.823

 

01.10.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM