Sigortalı olup,bir çok bayan evlendikten sonra işyerinden ayrılıyor yada 2008/Ekim öncesi ise evlilikle ilgili sigorta primlerini toptan alıyorlardı.
Özellikle 08/09/1999 öncesi sigortalı olan bir çok evli bayan,çocukları doğduğu için sigortalılık için gerekli günleri 3 çocuğa kadar her yıl 2 yıl olmak üzere 6 yıllık süreyi Doğum Borçlanmasıyla kazanabiliyorlar.(Evlilik nedeniyle uzun süre iş hayatına doğumlarla birlikte ara verenler çoğunlukta)
Emekli olmak için de bir çok kadın sigortalı 08/09/1999 öncesi için ,58 yaş 3600 güne kanaat getiriyorlar.(01/01/2000- 30/04/2008 kadar 4500 gün,01/05/2008 sonrası 4600 ila 5400 arası)
Bunlardan dolayı da bir çoğu düşük emekli maaşı ile karşı karşıya kalırken,bazı sosyal güvenlik uzmanları da çalışan yada emeklilik hayali kuran hanımların eşlerine ,isteğe bağlı prim ödemeyin sizin vefatınızda eşinize %50 oranın da dul maaşı bağlanır diyerek vazgeçiriyorlar yada ödediğiniz kadar emekli maaşı deniliyor(1.000 TL. taban olarak belirlendi.)
Oysa eşler arasında hayat müşterek olup,ekonomik şartların ağırlaştığı bu yıllar da iki kişinin emekli aylığı oldukça önemlidir.
4 -1 (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve engellilik halleri analık hali kabul edilir.
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.
Sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan, gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.
Ölen sigortalının Hak sahibi eşine toptan ödeme yapılması,cenaze ödeneğinin verilmesi(Gelir alanlarda dahil)
4857 sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve bu Kanunun ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına tabi olarak çalışanlardan ay içerisinde otuz günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, sigortalı çalışmama şartı hariç birinci fıkranın (10) numaralı bendinde yer verilen diğer şartları haiz olmaları kaydıyla otuz günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır,GSS ödemezler.
ÖRNEK:
Ayşe Hanım, eşi üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanmakta iken kısmi süreli iş sözleşmesi ile 1/10/2016 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başlamıştır. İşveren tarafından sigortalı adına 2016 yılı Ekim ayı için 14 gün, Kasım ayı için 15 gün, Aralık ayı için 19 gün prim bildirilmiştir. Ayşe Hanım, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından geçtiği için işe başladığı tarihten itibaren 30 gün şartı aranmayacak olup 2016 yılı Aralık ayına ait APHB’nin bildirileceği tarihe kadar eşi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak, 30 gün prim ödeme gün sayısı oluştuğu tarihten itibaren ise kendi sigortalılığı üzerinden SGK sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaktır. Bununla beraber, kişi kendi üzerinden sağlık yardımlarını alsa bile Kanunun üçüncü maddesine eklenen üçüncü fıkra gereği bakmakla yükümlü statüsü devam edeceği için kalan sürelerini 30 güne tamamlamayacaktır.
Günümüz ekonomik koşulları,çalışan hanımların çalışma hayatından uzaklaşması evlilik ile ortaya çıksa da,ilerleyen yaşlar da,ekonomik anlamda emekli aylıkları/gelirlerinin yoksulluk sınırı altına düşmesiyle evlilik çatısında iki emekli aylığına ihtiyaç bulunmaktadır.
Günümüzün her alanında yan yana çalışma arkadaşlarımız olan bayanların,etkin bir şekilde bu alan da yer almaları adına ,çalışma hayatından kopmamaları için kısmi süreli doğum sonrası çalışma şekillerini,kreş haklarını kullanmalarını salık veririz.
Bundan dolayı çalışan hanımların çalışma hayatına katacakları katma değeri de göz ardı etmemeliyiz.
İsteğe bağlı sigorta Bayan sigortalılarda indirimli olarak devamı konusunda yasal düzenlemelere acilen ihtiyaç vardır.
Kısa bir uyarı, yetim kız çocukları anlaşmalı kağıt üstünde boşanma yaparak eski eşinizle aynı çatıyı paylaşmanız ileride yüklü miktarda SGK geri ödenecek yetim maaşlarıyla karşı karşıya kalabileceğiniz gibi,ileride yapılacak yasal bir düzenleme ile bu işlere kalkışanların ömür boyu hak mağduriyetleri de ortaya çıkabilir.(Savcılıklara suç duyurusu yapılarak dolandırıcılıktan yargılanabilirsiniz.)
25.09.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.