Kurumsal olan bir çok işyerinde emeklilik sonrası kesintisiz çalışma sistemiyle kıdem tazminatının tasfiye edilmediği durumlara şahit olmaktayız.
Özellikle uzun süreli çalışan işçiler 30 ila 35 yıl sonrası özellikle kalifiye olanlar kıdem tazminatını tavan değerlerden tahsil edecekleri için ciddi rakamlar ellerine geçecektir.
Tabi işin bir de emeklilik sonrası kesintisiz çalışma döneminde çalışma hayatının olağan akışına aykırı olmadan istifa ile sonlanması halinde ele geçecek kıdem tazminatı da düşük kalacaktır.
Örnek:
A sigortalı 2010 yılında emekli olmuş,çalıştığı işyerinde kıdem süresi 19 yıldır.
2022 yılında istifa ederek işyerinden ayrılması halinde 12 yıllık süreye ait kıdem tazminatından vazgeçmesi gerekecektir.
Özellikle bu süre oldukça uzundur.
Kıdem Tazminatı tavanı ile 12 yıl çarpılması halinde=184.456,80.-TL ödenmeyecektir.
Kanımca çok da adil bir uygulama olmayacaktır.
Aradaki süre düşük olması halinde sigortalı çok etkilenmeyecektir.
Örnekteki sigortalı kişi 2010 yılına ait tavan tazminat miktarı olan 19x2517,10=47.824,90 TL. 12 yıl sonrası bu rakam üzerinden ödenmesi de adil olmayacaktır,çünkü işveren de o dönem için işçinin parasını kullanmıştır,günümüze göre değerlendirilmesi güncellenmesi(mevduat uygulanan yüksek faiz gibi..)
Bunlarda uyuşmazlık olacak arabulucuya gidilecektir.
İlgili Kanun / Madde
1475 S. İşK/14
T.C
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
Esas No. 2022/781
Karar No. 2022/2159
Tarihi: 22.02.2022
EMEKLİK SONRASI KESİNTİSİZ ÇALIŞMAYA DEVAM ETME
EMEKLİLİK SONRASI DÖNEMİN İSTİFA YOLUYLA SONA ERMESİ
EMEKLİ OLDUĞU TARİHE KADAR OLAN ÇALIŞMALARIN EMEKLİLİK TARİHİNDEKİ SON ÜCRETE GÖRE KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASININ GEREKTİĞİ
Somut olayda, davacının Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı, bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamaz ise de, emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de, tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının 30.06.2012 tarihindeki ücreti ile o tarihteki yol yardımı toplamı dikkate alınmak suretiyle, tazminata esas ücretin 1.193,03 TL olarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi olan 25.07.2011 tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
Hukukçular konuyu detaylıca ele alacaktır.
a.)Tazminata esas ücret ,
b.)Tazminata esas yan haklar
emekli olduğu tarihteki haklar olmalıdır.
Hesaplamalar bu yönde yapılsa da uzun dönem sonrası istifalarda hakkaniyetli tarafların anlaşması yada istifaların objektifliği ele alınması gerekir.
Kaynak:
Çalışma ve Toplum Dergisi sayı 74 Örnek Yargıtay Kararı alınmıştır.
23.08.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.