YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



SGK 10 Yıllık Faaliyet Raporunda Öneriler ve Tedbirler Bölümü Ne Kadar Gerçekçi!

2011 yılından 2021 yılına kadar SGK faaliyet raporlarının öneri ve tedbirler bölümünü incelediğimizde bazı yıllar kopyala yapıştır ile kurgulanmış ve yayınlanmıştır.

SGK Faaliyet Raporlarında öncelikle;

Mali olarak sürdürülebilir tek bir emeklilik sigortası sisteminin kurulmasına denilmiştir,fakat sürdürebilirlik adına SGK açık vermemesi üzerine yoğunlaşmış,fakat artan enflasyon baskısı ile birlikte emekli aylıklarında taban aylık 1.000-1.500-2.500 kadar yükseltilmiştir.

5510 sayılı Kanunla emekli aylıkları hesaplanması sabit olması kanunla belirlenmiş,4/a emeklisine 5510 ile çalışmama yasağı getirilmiştir.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin oluşturulmasına istenmiş,fakat yıllara göre yenik düşmüş,GSS revize edilmiştir.

Merkez ve taşra teşkilatı arasındaki koordinasyonun en etkili şekilde gerçekleştirilmesine yönelik yapısal ve işlevsel süreçlerin yeniden yapılandırılmasına denilse de 12 yıla yakın bu konu faaliyet raporlarında yer alması da manidar olmuştur.

Bilişim teknolojileri üzerinde durulmuş ve geliştirilmiştir.

Personelin bilgi ve donanımının artırılması amacıyla mesleki ve sosyal eğitimlere daha çok zaman ve kaynak ayrılması ve eğitimlere önem verilmesi denilse de ,2018 yılından günümüze eğitimler askıya alınmış,2022 yılında eğitimler planlama kapsamına alınmış görünüyor,özellikle tahsis de ara işlemlerin yapılması konusu gibi.

Prim gelirleri artırılması halen yapılandırmalarda olsa istenilen sonuçlar elde edilmiyor.

Giderlerin azaltılması ise tartışmalıdır.

Mevcut personelimizin iş veriminin yükseltilmesi için moral motivasyon etkinlikleri denilse de son yıllar da kurum bu noktada uzaklaştı mı/yoksa yoğunluktan zaman mı ayıramıyor  diye sorular aklımıza gelebilir,fakat 8 Mart ve diğer günlerde etkinliklerle çalışanların gönlünü fetih etme adına çalışmalar var,aslında pandemi sonrası hayata geçirilmesi gerekir.

Kurumumuz iş ve işlemlerinde yeni teknolojilerin kullanılması, programlarda daha esnek ve planlanabilir bir yapının oluşturulması ve yazılım süreçlerinin belirli standartlarda yapılması gerekmektedir .Bu konuda Bileşim ve ağ sistemlerine e-yapay zeka,e-sgk  ile ilgili yatırımlar e-devlet görüyoruz.

Sahada iş yapan personelin statü olarak da desteklenmesinin yanında oluşturulan statüye uygun personelin temini denilmiş,SGK denetmenlerin özlük hakları,teftişte teklik ilkesi,personelin uzmanlaşmasında,norm ve standartların kurulmasında sıkıntılar aşılmamıştır.Şefinden müdürüne kurulan SGK dernekleriyle sıkıntının boyutları analiz edilmesi gerekir.

Gelecek nesillere yönelik gerçekleştirilen sosyal politikaların ve projelerin sosyal güvenlik bilincini çok erken yaşlarda kazandırılmasına katkı sağlayacağı göz önüne alındığında çocuklara ve gençlere yönelik projelere ağırlık verilmesi bu konuda yıllar önce tiyatro etkinliği ile katkıda olan denetmenleri bildiğimiz gibi,kurumda çizgi film kitaplarla katkıda bulunmuş,okul ders kitaplarına bu konuların işlenmesi için çalışmalar yapılmış,üniversitelerde bölüm de kurulmuştur.Pandemiden dolayı seminerler azalsa da ilerleyen günlerde hayata geçeceğine umut ediyoruz.

Yüz yüze eğitimler yapılması olmazsa olmaz olmasına rağmen son 3 yıldır yapılmıyor,yeniden ele alınması bugünlerde gündeme gelebilir.

Mesleki ve sosyal eğitimler hız verilmelidir.

SGK Vizyonuna sahip personel eğitim,özlük ve kurum aidiyet duygusu ile olabilir demek isteriz,fakat bazı uygulamalar GYS gibi bu duyguları örselemiştir.

Tahsis de çalışan yetişkin personele önem verilmesi istenmiş,fakat servisler arası geçişlerde bu personelin devri de sıkıntı yaratmıştır.

Yetişmiş etkin personelin kurumda özlük ve liyakat yaşanan sıkıntılarla başka kurumlara geçişi,kurumda verimli personelin uzun süre kalma süresini kısaltıyor.

İş ve işlemlerin daha etkin, verimli, zamanında yapılabilmesi ve sosyal güvenlik hizmetlerinden memnuniyet düzeyinin arttırılması için genç, dinamik ve yüksek performanslı personel ihtiyacının karşılanması denilse de küstürülmüş personelde son yıllarda hızla artışla birlikte hızla başka kurumlara geçiş yaşanmıştır.

Kaliteli bir hizmet sunumu ve hizmet alanların memnuniyetini artırmak için insan kaynaklarımızın geliştirilmesi gerekir denilse de son yapılan GYS bunun mümkün olmadığını gördük.

Vatandaş odaklı hizmet anlayışı artık e-devlet sistemi üzerine kaydırılmıştır.

Kurum 2020 yılından itibaren personel sayısında azalmaya doğru adım attığını görüyoruz.

Bunun için e-sistemle yolunda ilerlemeye karar verilmiştir.

SGK halen 12 yıldır çözüp bekleyen başlıca sorunlardan en önemlisi;

Personelin eğitim ihtiyaçlarının tespit edilmesi, güncel eğitim programlarının oluşturulması amacıyla eğitim ihtiyaç analizi çalışmalarına devam edilecektir denilmesiyle objektif davranılmıştır.

Mevzuat ve ikincil mevzuat takip edilmesinde yaşanan aksaklıklar için, işlemlerin bilgisayarlara ve bilişim sistemlerine yaptırıldığı tasarımlara geçilmelidir denilmiştir.

Otomasyon ağırlıkla çalışan e-sgk geçilmesi  hedefler arasında yer almıştır.

Kurumun uzun vadeli hedeflerinden biri olarak emekli aylıklarının hatasız olarak bir günde bağlanması hedefine biraz daha yaklaşılmış olacaktır denilmesi olumlu bir yaklaşım olsa da artık SGK e-sistem üzerinden müjde artık emekli olmak istediğinizde kurumuza müracaat edebilirsiniz yazısını da hayata geçirmelidir.

Hizmet içi eğitimin noksanlığını kabul ediliyor, Emeklilik ve sigorta mevzuatının mümkün olduğunca sade ve anlaşılabilir hale getirilmesi ile iş ve işlemlerdeki hata oranının azalacağı öngörülmektedir deniliyor.

2008 den günümüze mevzuat ve ikincil mevzuat hatalar /davalarla kurumda bu konuda adım atılmalı sade ve kolay mevzuat ulaşım çalışması yapılmalıdır.

E-yapay zeka ve bilişim teknolojileri güncellenmesi gerekiyor.

SGK ilerleyen süreçlerde e-devlet üzerinden hizmete ağırlıklı geçeceğini görüyoruz.

Entegre hale getirilen SGK ilerleyen yıllarda SGM son verilecek mi onu da sorgulayacağız.

15.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM