YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



9 Ay İstihdam Zorunluluğu Teşvikin Tadını Kaçırdı!

İşverenler son yıllarda teşvik rüzgarıyla her teşviki kullanmak istemesi,bu alanda yasa koyucu da zorunlu istihdam şartını yasaya eklemesi,yasallaşmadan önce coşkulu karşılayan işveren tarafı ,yasa kanunlaşınca iştah kapandı.

Basit ve uygulaması kolay teşvikler hayata geçirilmeden bu şekilde dayatmalı teşviklerle bu iş yürümez denilmeye başlandı.

Özellikle genelge ile ana hatlarda ortaya çıktı.

NEDEN 9 AY İSTİHDAM ZORUNLU

Bunun ana nedeni işsizlik rakamlarını aşağıya çekmek olsa da,piyasalarda belirsizlik,işverenlerin döviz karşısında yatırıma yönelik kararları vermede ortaya çıkan maliyetler,işverenlerin sigortalı primlerinde işveren payındaki yükseklik ,maliyetleri artırıyor,bundan dolayı işsizlik rakamları yükseliyor.

Üretimde yaşanan daralma beraberinde işsizliği getiriyor.

9 ay teşvikte istihdam zorunluluğunda işverenlere kolaylık adına en az işçi istihdam ettiği dönem denilerek,ortalama işçi sayısı düşük tutulmuş,bunun yanında istihdam zorunluluğu getirilmiştir.

Bununla birlikte,işverenler 9 ay boyunca zorunlu istihdamla  işçilik maliyeti olan tutar asgari ücretin neti kadar kısmı devletçe finansa edilmiştir.

BU TEŞVİKLE GEÇİCİ 19 MADDE STATÜSÜ 9 AY ZORUNLU İSTİHDAM VAR!

4857 sayılı İş Kanununa tabi işyerleri çoğunlukla çalışma hayatımızda olduğu için 9 aylık teşvik için SGK Kontrol mekanizmasını işten ayrılış bildirgesinde işten ayrılış kodlarıyla birlikte,bu teşvik kapsamındaki işçinin TC Kimlik no. eşleştirme yaparak usule uygun mu değil mi denilerek geri alacaktır.

İŞVERENLERE 9 AY ZORUNLU İSTİHDAM YAPMADAN  ÖNCE SGK TEŞVİK EKRANINDA SORUYOR!

4447/Geçici Madde 19 göre 9 ay zorunlu istihdamı kabul ediyorum/etmiyorum demenize göre şartlar belirlenecektir.

Bundan dolayı işverenler 9 aylık süre dolmadan işçi ile yolları ayıracak olması halinde ;

a.)SGK Yersiz yararlanılan teşvikin süresi geri ödenecektir.

b.)Vergi idaresi de bu konuda gereğini yerine getirecektir.

İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle feshi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede işverence iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmaları,İşverenlerin 1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalılar hakkında, üç aylık sürelerde ücret ve prim desteğinden yararlanmaları için iş sözleşmelerinin;

1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi,

4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi,

5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi,

15-Toplu işçi çıkarma,

17-İşyerinin kapanması,

19 - Mevsim bitimi,

20- Kampanya bitimi,

22-Diğer nedenler,

25-İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih,

34-İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih,

nedenleriyle, sigortalının iş sözleşmesinin feshedilmemesi gerekmektedir.

DENETMEN İNCELEMESİ VAR!

1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında işe alınarak ücret ve prim desteğinden yararlanıldıktan sonra, işe giriş tarihinden itibaren dokuz (9) aylık süre içinde iş sözleşmesi yukarıda belirtilen nedenlerle feshedilen ve yararlanılan ücret desteği ile birlikte prim desteğinin geri alınması gereken durumlarda, işverenlerce sonradan iş sözleşmelerinin feshinin bu nedenler dışında olduğu gerekçesiyle itiraz edilmesi halinde, bu nitelikteki itirazlar, SGK  denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılacak incelemeler sonucuna göre değerlendirilmek suretiyle işleme alınacaktır.

NAKİL FARKLIDIR!

1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında bu destek kapsamında işe alman sigortalıların iş sözleşmelerinin "16 - Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı iş verene ait diğer iş yerine nakli" nedeniyle feshedilmesi halinde, ücret desteği ve prim desteğinden yararlanmak için sigortalının çalıştırılması gereken işe giriş tarihinden itibaren dokuz (9) aylık sürenin aynı işverene ait nakil olunan iş yerinde tamamlanması gerekmektedir.1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında işe alınarak ücret ve prim desteğinden yararlandıktan sonra, işe giriş tarihinden itibaren dokuz (9) aylık süre içinde iş sözleşmesi yukarıda belirtilen nedenlerle feshedilen sigortalılar için, yararlanılan ve işverenin Kuruma olan borçlarına mahsup edilen ücret desteği ile prim desteği, gecikme cezası/gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır.

Ücret ve Prim Desteğinden Yararlanma Süresi

4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesinin on dördüncü fıkrası uyarınca, 1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında işe alman sigortalılar hakkında, işe alındıkları ay dahil olmak üzere üç (3) aylık süre için ücret ve prim desteğinden yararlanılacaktır.

19. maddesinin on dördüncü fıkrası kapsamına giren ve 1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında işe alman sigortalılardan;

- 2019/Şubat ayında işe alman sigortalılardan dolayı 2019/Şubat, Mart ve Nisan,

- 2019/Mart ayında işe alman sigortalılardan dolayı 2019/Mart, Nisan ve Mayıs,

- 2019/Nisan ayında işe alman sigortalılardan dolayı 2019/Nisan, Mayıs ve Haziran, aylarında ücret ve prim desteğinden yararlanılabilecektir.

İŞVERENELER BURADA TEŞVİKTEN USULSÜZLÜK OLMASI HALİNDE!

3 aylık süre geri alınırsa,diğer süre için 2018 yılı ortalaması dikkate alınarak kalan süredeki teşvik şartları dikkate alınacaktır.

1.2.2019 ila 30.4.2019 tarihleri arasında işe alman sigortalılara ilişkin üç aylık süre için ücret ve prim desteğinden yararlanılmasını müteakip, bu sigortalıların ilave sigortalı şartı yönünden 4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesinin birinci fıkrası kapsamında, 2018 yılında Kuruma bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılmaları halinde,

- İşe giriş tarihi itibariyle 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek sigortalılar ile Türkiye İş Kurumuna engelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 aylık süreden kalan süre kadar,

- İşe giriş tarihi itibariyle 18 yaşın altındaki sigortalılar dahil olmak üzere diğer sigortalılar için işe giriş tarihinden itibaren 12 aylık süreden kalan süre kadar,

prim desteğinden yararlanılması da mümkün bulunmaktadır.

28.03.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM