YAZARLARIMIZ
Vedat Erdem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
vedaterdem1@gmail.com



Yıllara Sâri İnşaat İşlerinde Muhasebe Kayıt Örnekleri

Bir önceki çalışmamızda yıllara sâri inşaat işlerine değinmeye çalışmıştık. Bu haftaki çalışmamız ise yıllara sâri inşaat işlerinde muhasebe kayıt örneklerini işlemeye çalışacağız.

Öncelikle tevkifat ve tam/kısmi tevkifat uygulamasının ne olduğuna bakmakta fayda var.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “2.1. KDV’de Tevkifat Uygulaması” bölümünde “3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.

Vergi alacağını güvence altına almak amacıyla düzenlenen bu madde sadece ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar için öngörülmüş değildir. Maliye Bakanlığı, bunların dışında gerekli gördüğü diğer hallerde de verginin ödenmesinden işleme taraf olanları sorumlu tutabilecektir.

Maddede belirtilen işlemlere taraf olanlar, kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlardır. Bunlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olacaklardır.

KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Maliye Bakanlığınca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığınca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.” ifadeleri yer almaktadır.

Tebliğin “2.1.1.KDV Tevkifatının Niteliği” bölümünde ise;

KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil, bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

“Tam tevkifat” işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi; “kısmi tevkifat” ise hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının, işleme muhatap olan alıcılar tarafından, diğer kısmının ise işlemi (teslim veya hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.

Kısmi tevkifat uygulanacak mal teslimleri ile hizmet ifaları aynı tebliğin“2.1.3. Kısmi Tevkifat Uygulaması” bölümü ve alt başlıklarında aşağıdaki gibi açıklanmıştır. (2.1.3.2. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler / 2.1.3.3. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler)

2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar

Tebliğin (I/C-2.1.3.2) ve (I/C-2.1.3.3) bölümleri kapsamındaki işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamı değil, bu işlemler için izleyen bölümlerde belirlenen orandaki kısmı, alıcılar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecek; tevkifata tabi tutulmayan kısım ise satıcılar tarafından mükellef sıfatıyla beyan edilip (beyannamede ödenmesi gereken KDV çıkması halinde) ödenecektir.

Kısmi tevkifat uygulanacak işlemler, söz konusu bölümlerde belirtilenlerle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemlerde işleme muhatap olanlar tarafından kısmi tevkifat yapılmayacaktır.

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler aşağıda iki grup halinde sayılmış olup, tevkifat uygulaması kapsamındaki her bir işlem bazında tevkifat yapması gerekenler, söz konusu gruplardan birine veya ikisine veyahut söz konusu gruplar kapsamında olan bazı sorumlulara atıf yapılmak suretiyle Tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilmektedir.

a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dâhil değildir)

b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

- 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

- Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

- Döner sermayeli kuruluşlar,

- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

- Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

- Bankalar,

- Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri,29

- Sendikalar ve üst kuruluşları,

- Vakıf üniversiteleri,

- Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,30

- Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,

- Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

- Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

- Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar,32

- Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

- Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

- Payları Borsa İstanbul (BİST) A.Ş.’nde işlem gören şirketler,

- Kalkınma ve yatırım ajansları.

Okul aile birlikleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı aile hekimliği kurumları, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımı kapsamında değerlendirilmez.

Belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dâhil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmaz.

5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşların tevkifat uygulaması kapsamındaki alımlarına ait bedellerin, genel bütçe ödenekleri dışındaki bir kaynaktan ödenmesi tevkifat uygulamasına engel değildir.

Bu kapsamda tevkif edilen vergiler, vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile yetki alanı içerisinde bulunulan vergi dairesine, Tebliğin (I/C-2.1.1.1) bölümündeki açıklamalara göre beyan edilip kanuni süresi içerisinde ödenir.”

2.1.3.2.1. Yapım İşleri ile Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt Proje Hizmetleri

2.1.3.2.1.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

Tebliğin;

- (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen yapım işleri,

- (I/C-2.1.3.1/a) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen ve KDV dâhil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri

ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde, alıcılar tarafından (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanır.

2.1.3.2.1.2. Kapsam

Bu bölüm kapsamına aşağıdaki hizmetler girmektedir:

- Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, dekapaj, taşkın koruma ve benzerlerine ilişkin her türlü inşaat işleri.

- Yukarıda sayılan yapılar ve inşaat işleri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, ısıtma-soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama, boya badana dahil her türlü bakımonarım, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenleme, dekapaj, sondaj, yıkma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri işler. Bu işler, yukarıda belirtilen yapılarla ilgili olmakla birlikte inşaat işinden sonra veya inşaat işinden bağımsız olarak yapılmaları halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.

- Yapım işleri ile birlikte ifa edilen; mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dâhil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler. Bu hizmetler yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak verildiği takdirde Tebliğin (I/C-2.1.3.2.2.) bölümü kapsamında değerlendirilir.

Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır.

Örnek 1: (A) Bakanlığı tarafından yapılan enerji nakil hattı işi ihalesini (B) İnşaat A.Ş. kazanmıştır. (B) bu işe ait nakliye işlerini (C) firmasına devretmiştir. Bu durumda, (B)’nin (A)’ya, (C)’nin (B)’ye düzenledikleri faturalarda tevkifat uygulanacaktır.

Örnek 2: DSİ tarafından yaptırılan bir baraj inşasında kullanılacak hazır betonun, işin asıl yüklenicisi (A) İnş. Taah. A.Ş. tarafından (B) Hazır Beton A.Ş. nden temin edilmesi durumunda, hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine konulması işinin belirli bir yapım işinin bölümlerini teşkil eden işlerden olması ve bu nedenle inşaat taahhüt işi olarak kabul edilmesi nedeniyle, (B) tarafından verilen hazır beton taahhüt ve temini hizmeti tevkifat uygulaması kapsamında olacaktır.

Tevkifat uygulaması kapsamındaki işin bir kısmının alt yüklenicilere (taşeronlara) devredilmesi halinde, devir işlemlerinin yazılı bir sözleşmeye dayanıp dayanmaması tevkifat uygulaması bakımından önem arz etmemektedir.

Alıcının, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılanlar arasında yer almaması veya Tebliğin (I/C2.1.3.1/a) ayırımında sayılanlara yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL’nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmaz. Ancak ilk yüklenicinin Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımı kapsamında yer alması halinde, ilk aşamada tevkifat kapsamına girmeyen bu işin kısmen veya tamamen devredildiği alt yüklenicilerden tevkifat yapılır.

1 Sıra Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nin Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı ve Hesap Planı Açıklamalarında;

170 – 177 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ: İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin maliyetlerinin oluşturulduğu hesaplardır. Bu hesaplar projeler bazında izlenir.

İşleyişi: İşletmenin üstlendiği inşaat ve onarım işleri ile ilgili giderleri, “741 Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı” ve faaliyet giderleri ile finansman giderlerinden bu inşaat ve onarıma düşen ortak gider payları ise “751, 761, 771 ve 781” kod numaralı yansıtma hesaplarının alacağı karşılığında bu hesaplara borç kaydedilir.

Bu hesaplarda oluşan maliyet, geçici kabul yapıldığında “622-Satılan Hizmet Maliyeti” hesabına devredilir.

İnşaat ve onarım işinin proje bazındaki sayısı, her bir inşaatın 170-178 hesap aralığında açılacak hesaplar üzerinde defteri kebir düzeyinde izlenmesine imkân vermeyecek kadar fazla ise; diğer proje yardımcı defter düzeyinde izlenebilir. Bu durumda, her bir proje için tutulacak yardımcı defterler, defteri kebir hükmündedir.

193. PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR: Mevzuat gereğince peşin ödenen ve bir yıl içinde indirim konusu yapılabilecek gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonların kayıt ve takip edildiği hesaptır.

İşleyişi: Peşin ödenen ve bir yıl içinde indirim konusu yapılabilecek gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonlar, bu hesaba borç yazılır. Dönem sonunda tahakkuk edecek gelir veya kurumlar vergisi ile fon karşılıklarından yapılacak olan indirimi teminen “37- BORÇ VE GİDER KARŞILIKLARI” grubunda bulunan “371-DÖNEM KARININ PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE GİDER YÜKÜMLÜLÜKLERİ” hesabının borcuna aktarılır. Ancak aktarılacak tutar “370- DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI” hesabının tutarından fazla olamaz. Aktarılamayan tutar, dönem sonunda bu hesabın bakiyesi olarak kalır.

295. PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR: İzleyen yıldan sonraki yıllarda indirim konusu yapılabilecek olan peşin ödenen vergi ve fonların izlendiği hesaptır.

İşleyişi: Gelecek dönemden daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılabilecek nitelikteki vergi ve fonlar ödendiğinde bu hesaba borç yazılır. İndirilebilme süresi bir yılın altına inen vergi ve fonlar bu hesabın alacağına karşılık, “193- Peşin Ödenen Vergi ve Fonlar” hesabına aktarılır.

350 -357 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAKEDİŞ BEDELLERİ: İşletmenin üstlendiği yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinden, tamamladıkları kısımlar için düzenlenen hakediş bedellerinin izlendiği hesaplardır. Bu hesaplar “170-178” hesaplara paralel olarak düzenlenir.

İşleyişi: Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ile ilgili olarak düzenlenen ve işveren tarafından onaylanan hakediş bedelleri bu hesaplara alacak olarak yazılır. İşin geçici kabulü yapıldığında, bu hesaplardaki hakediş bedelleri, ilgili satış hesaplarının alacağı karşılığında bu hesaplara borç kaydedilir.

Örnek Kayıtlar: ABC İnşaat A.Ş. sözleşme kapsamında Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin 2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılardan olan … kurumuna üstlenmiş olduğu altyapı işi için yıllara sari inşaat kapsamında (işin başlangıç tarihi 01.12.2021 muhtemel bitiş tarihi 31.08.2022) hakediş bedeli olarak 12.000.000 TL + KDV tutarlı fatura düzenlediğinde aşağıdaki gibi muhasebeleştirecektir. Müşteri kurum hakediş ödemesi için damga vergisi kesintisi yaptığı varsayılmıştır.

 

 

 

120. ALICILAR

  12.582.240,00

 

295. PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

      600.000,00

 

… Hakediş Stopajı %5* (12.000.000 x 0,05)

 

 

740. HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

      113.760,00

 

… Hakediş Damga Vergisi** (12.000.000 x 0,00948)

 

 

350. YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAKEDİŞ BEDELLERİ HESABI

 

  12.000.000,00

… Hakediş Bedeli

 

 

391. HESAPLANAN KDV

 

   1.296.000,00

4/10 Tevkifatlı Hesaplanan KDV

 

 

… Hakediş Bedeli Kaydı

 

 

 

İlgili hakediş döneminde işletme 10.000.000 TL maliyete katlanmış olduğunu düşünürsek yevmiye kaydı;

 

 

 

740. HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

  10.000.000,00

 

İLGİLİ AKTİF/PASİF HESAPLAR

 

  10.000.000,00

Dönem İnşaat Üretim Giderleri

 

Dönemin faaliyet giderleri gerçekleştikçe aşağıdaki gibi kaydedilir.

 

 

 

760. PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ

      250.000,00

 

770. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ

      500.000,00

 

780. FİNANSMAN GİDERLERİ

        50.000,00

 

İLGİLİ AKTİF/PASİF HESAPLAR

 

      800.000,00

Dönem Faaliyet Giderleri

 

 

 

Dönem faaliyet giderlerinden alt yapı işi için hesaplanan/tespit edilen müşterek gider dağıtım oranının %50 olduğu varsayıldığında katlanılan 800.000 TL dönem faaliyet giderinden 400.000 TL’lik kısmı 170-177 hesaba yansıtılmıştır.

 

 

 

170-177 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

      400.000,00

 

… Hakediş Maliyeti

 

 

631. PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ

      125.000,00

 

632. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ (-)

      250.000,00

 

660. KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ (-)

        25.000,00

 

761. PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

 

      250.000,00

771. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

 

      500.000,00

781. FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI

 

        50.000,00

Müşterek Giderlerden İnşaat Üretim İşine Pay Verilmesi /193 Say. GVK/43 (%50 Müşterek Gider Dağıtım Oranı varsayılmıştır.)

 

 

 

Dönem üretim maliyeti olan 10.000.000 ile 113.760 TL tutarlı damga vergisi kesintisi 170-177 hesaba yansıtılmıştır.

 

 

 

170-177 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

  10.113.760,00

 

… Hakediş Maliyeti

 

 

741. HİZMET ÜRETİM MALİYETİ YANSITMA HESABI

 

  10.113.760,00

Devam Eden İnşaat Üretim Cari Dönem Maliyetinin Bilançoya Devri

 

 

 

Fiili dönem üretim maliyeti ve faaliyet giderlerinin yansıtma hesapları ile karşılaştırılarak kapatılır.

 

 

 

741. HİZMET ÜRETİM MALİYETİ YANSITMA HESABI

  10.113.760,00

 

761. PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

      250.000,00

 

771. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI

      500.000,00

 

781. FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI

        50.000,00

 

740. HİZMET ÜRETİM MALİYETİ

 

  10.113.760,00

760. PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ

 

      250.000,00

770. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ

 

      500.000,00

780. FİNANSMAN GİDERLERİ

 

        50.000,00

Gider ve Yansıtma Hesaplarının Kapatılması

 

 

 

İşin tamamlandığı yıl 170-177 hesaplarında biriken maliyetler gelir tablosuna aşağıdaki yevmiye kaydı ile yansıtılır.

 

 

 

622. SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)

  10.513.760,00

 

… Hakediş Maliyeti

 

 

170-177 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

 

  10.513.760,00

… Hakediş Maliyeti

 

 

İnşaatın Tamamlanması

 

 

 

İşin tamamlandığı yıl 350 hesapta biriken hakediş bedeli gelir tablosuna aşağıdaki yevmiye kaydı ile aktarılır.

 

 

 

350-357 YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM HAKEDİŞ BEDELLERİ

  12.000.000,00

 

… Hakediş Hasılatı

 

 

600. YURTİÇİ SATIŞLAR

 

  12.000.000,00

… Hakediş Hasılatı

 

 

Hakediş Bedelinin Dönem Gelir Hesabına Devri

 

 

 

Daha önce peşin ödenen stopajın 193 hesaba virmanlanması gerekir.

 

 

 

193. PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

      600.000,00

 

… Hakediş Stopajı %5

 

 

295. PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

 

      600.000,00

… Hakediş Stopajı %5

 

 

İşin Tamamlanma Süresi 1 Yılın Altına Düşmesinden Dolayı Stopaj Tutarının İlgili Hesaba Devri

 

 

 

KAYNAKLAR

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği

ŞENLİK, M. (2016). Örnek Uygulamalarla İnşaat Muhasebesi. Seçkin Yayıncılık, Ankara.

1 Sıra Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nin Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı ve Hesap Planı Açıklamaları

*3491 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yıllara sâri inşaat ve onarım işlerine 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında uygulanan gelir ve kurumlar vergisi stopaj oranları %5 olarak belirlendi. Belirlenen yeni stopaj oranları 1 Mart 2021 tarihinden itibaren yapılacak ödemelere uygulanacak/uygulanmaya başlamıştır.

** Resmi daire olan ... tarafınıza yapılacak hakediş ve avans ödemeleri (iş artışına ilişkin tutar dahil) nedeniyle düzenlenen kağıtların, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Hak ediş ödemelerine ilişkin kağıtlar ile sözleşmeler, Damga Vergisi Kanununa tabi iki ayrı kağıt olup, ayrı ayrı damga vergisine tabi tutulması gerektiğinden, ...  Genel Müdürlüğü tarafından mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak tarafınıza yapılacak hak ediş ödemelerinden, Damga Vergisine ekli (1) sayılı tablonun “Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün (1/a) bendi uyarınca binde 9,48 nispetinde damga vergisi kesintisi yapıldığı varsayılmıştır. (16700543-12-515-15-33 sayılı ve B.07.1.GİB.4.35.18.02-1744-488 sayılı özelgeler)

21.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM