YAZARLARIMIZ
Vedat Erdem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
vedaterdem1@gmail.com



Taşıma Şekillerine Göre İthalat ve İhracat Verileri ile Dış Ticaret Açığının Grafik Sunumu

Üretim veya tüketim için ihtiyaç duyulan hammadde, yarı mamul, mamul ve emtialar ülkeler arasında karşılıklı olarak ithalat ve ihracat faaliyetleri ile transfer edilmektedir. Büyük hacimli olan bu transferler taşımacılık faaliyetinin de önemini artırmaktadır. Çalışma konumuz ithalat ve ihracatın taşıma şekillerine göre dağılımı ile ithalat ve ihracat arasındaki farktan oluşan dış ticaret açığının grafik sunumudur.

Türk Dil Kurumu (TDK) ithalat “Başka bir ülkeden mal getirme veya satın alma, dış alım”

TDK ihracat “Bir ülkenin ürettiği malları başka bir ülkeye veya ülkelere satması, dış satım”

TDK dış ticaret açığı “Yabancı ülkelerden alınan malların satılandan daha fazla olması sonunda ortaya çıkan borç tutarı”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dış Ticaret İstatistikleri verilerine göre 2013 – 2021 dönemlerine ait ithalatın taşıma şekillerine göre dağılımı aşağıdaki gibidir. Bu dönem aralığında denizyolu taşımacılığı ortalama oranı % 57,35 demiryolu taşımacılığı % 0,72 karayolu taşımacılığı % 17,46 havayolu taşımacılığı % 12,49 ve diğer % 11,98’dir.

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri verilerine göre 2013 – 2021 dönemlerine ait ihracatın taşıma şekillerine göre dağılımı aşağıdaki gibidir. Bu dönem aralığında denizyolu taşımacılığı ortalama oranı % 57,07 demiryolu taşımacılığı % 0,57 karayolu taşımacılığı % 32,46 havayolu taşımacılığı % 9,08 ve diğer % 0,83 olarak hesaplanmıştır.

Yukarıdaki veriler ve dönemler temel alınarak hesaplanan dış ticaret açığı rakamları ise aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Örneğin 2020 dönemine ait toplam ithalat rakamı 219,52 milyar dolar iken toplam ihracat rakamımız 169,64 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bağlamda 2020 döneminin dış ticaret açığı 49,88 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.

İthalat, ihracat ve dış ticaret açığının grafik gösterimi aşağıda sunulmuş olup grafik incelendiğinde dış ticaret açığının tutar olarak en çok 2013 döneminde gerçekleştiği görülmüştür. Yine mevcut verilere bakıldığında dış ticaret açığının en az olduğu dönem ise 2019 dönemidir. Çalışmada kullanılan veriler ve dönemler dikkate alındığında ihracatın ithalatı karşılama oranı ortalama olarak % 73,30 olarak hesaplanmıştır.

KAYNAKLAR

https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=Dis-Ticaret-104 (Erişim Tarihi 23.11.2021)

30.11.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM