488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun;
-1’inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği;
-2’nci maddesinde, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olduğu,
-3’üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu,
-5’inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olacağı,
-9’uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu,
-12’nci maddesinde ise damga vergisine tabi kağıtlarda yazılı yabancı paralar Maliye Bakanlığınca tayin ve ilan edilecek fiyat üzerinden Türk parasına çevrilerek ona göre damga vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.
35 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde ise, “vergiye tabi kağıdın yabancı para cinsinden düzenlenmesi halinde ise kağıt üzerinde yer alan dövizin, kağıdın düzenlendiği tarihteki T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan olunan cari döviz satış kuruna göre bulunacak Türk Lirası karşılığı üzerinden damga vergisi hesaplanacaktır.” açıklaması yer almaktadır.
Örnek: ADA … A.Ş. 04.12.2024 tarihinde 500.000 USD bedel içeren … işini üstlenmiş olup müşterisi ile sözleşme imzaladığını, sözleşmenin bir nüsha olduğunu ve sözleşmeden doğan damga vergisinin ise ADA … A.Ş. tarafından ödeneceğini varsayalım. (Damga vergisi oranı binde 9,48)
Bu durumda ADA … A.Ş.’nin ödeyeceği damga vergisi ve matrahı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.
Damga vergisi matrahı: 500.000 X 34,7391 = 17.369.550,00 TL (Merkez Bankası 03.12.2024 tarihli döviz satış kuru)
Damga vergisi: 17.369.550 X 0,00948 = 164.663,33 TL
Özetle yabancı para cinsinden düzenlenen sözleşmelerde damga vergisi matrahı sözleşmenin düzenlediği tarihteki T.C Merkez Bankası tarafından tespit ve ilan olunan cari döviz satış kuruna göre Türk Lirasına çevrilmesi sonucu bulunur ve bu tutar üzerinden damga vergisi hesaplanır.
KAYNAKLAR
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu
35 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği
09.12.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.