YAZARLARIMIZ
Vedat Erdem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
vedaterdem1@gmail.com



Finansman Gider Kısıtlamasında Aynı Kaynağa İlişkin Kur Farkı Geliri ve Giderinin Birlikte Dikkate Alınması

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Kabul edilmeyen indirimler” başlıklı 11’inci maddesinde kurum kazancının tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler sayılmış olup “i) Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktöring ve finansman şirketleri dışında, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’unu aşmamak üzere Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan kısmı. Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Cumhurbaşkanı, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “11.13.8 Finansman gideri yanında finansman gelirinin de bulunması durumu” başlıklı bölümünde ise “Yabancı para kurlarındaki düşüş veya yükselişler nedeniyle, geçici vergilendirme dönemleri itibarıyla kur farkı geliri veya kur farkı gideri söz konusu olabilmektedir. Şu kadar ki aynı kaynağa ilişkin olarak bir hesap dönemi içindeki aynı veya farklı geçici vergilendirme dönemlerinde oluşan kur farkı gelir ve giderleri mahsuplaştırılarak işlem tarihi veya dönem sonu itibarıyla bu kaynağa ilişkin net kur farkı gideri doğması halinde bu tutar finansman gideri kısıtlamasında dikkate alınacaktır.

Aynı dönem içinde olsa bile farklı yabancı kaynaklara ilişkin olarak oluşan kur farkı gelirleri ile kur farkı giderlerinin birlikte değerlendirilmesi mümkün değildir.” açıklamaları yer almaktadır.

Yani hizmet alınan aynı işletmeye (satıcıya) ilişkin kur farkı gelir ve giderlerinin mahsuplaştırılarak finansman gideri kısıtlamasında dikkate alınması gerekir. Örneğin, işletmenin 320 Satıcılar hesabına kayıtlı ADA … A.Ş. isimli carinin kur farkları (gelir/gider) kendi içinde değerlendirilerek, kur farkı geliri ile kur farkı giderinin mahsuplaştırılması sonucunda net kur farkı gideri oluşuyor ise bu net kur farkı gideri tek başına finansman gider kısıtlaması hesabına dahil edilmelidir.

Örnek: ADA … A.Ş.’nin yabancı kaynaklarına ilişkin 2.vergilendirme dönemine ilişkin kur farkı değerleme verileri aşağıdaki gibi olsun.

Hesaplama ise aşağıdaki gibi olacaktır.

Görüldüğü üzere ilgili hükümler gereği aynı kaynağa ilişkin olarak bir hesap dönemi içindeki aynı veya farklı geçici vergilendirme dönemlerinde oluşan kur farkı gelir ve giderleri mahsuplaştırılarak işlem tarihi veya dönem sonu itibarıyla bu kaynağa ilişkin net kur farkı gideri doğması halinde bu tutar (16.000) finansman gideri kısıtlamasında dikkate alınacaktır.

KAYNAKLAR

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu
1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği

01.10.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM