5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6’ncı maddesinde; “Safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır.” hükmü ile kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerin hem kurumlar vergisi kanunu hem de gelir vergisi kanunu hükümlerine tabi olacağı anlaşılmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 42’nci maddesi ise “Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.
Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarma işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın Mart ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar vermeye mecburdurlar.”
Mezkûr Kanunun 44’üncü maddesinde; “İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih; diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.
Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınır.” hükümleri yer almaktadır.
İdarenin 26468226-120[ÖZG-6-2019]-E.87125 sayılı özelgesinde ifade edilen bilgi “18.06.2018 tarihinde başlayıp 31.12.2018 tarihinde geçici kabul tutanağının onaylanması ile sona eren inşaat işinin aynı yıl içerisinde başlayıp bitirilmesinden dolayı yıllara sâri inşaat işi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup” şeklindedir.
Çalışmamız ile ilgili somut olay karşısında idarenin vermiş olduğu görüş ise; “… T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğunuz … tarihli sözleşme ile “… Rölöve, Restitüsyon ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması, Restorasyon ve Müzeleştirme Uygulama İşini üstlendiğiniz, söz konusu işin süresinin 90 gün olduğu, ancak süre uzatımı ile birlikte 17/12/2020 tarihinde idareye süresinde bildirimde bulunduğunuz, bu süre zarfında herhangi bir kesinti yapılmadığı, diğer taraftan geçici kabul tutanağının idarece 13/01/2021 tarihinde onaylandığı belirtilerek, söz konusu işten elde edilen kazancın hangi yılın gelirine dâhil edileceği hususunda Başkanlığımız görüşleri talep edilmektedir.
…
Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi kapsamına girmesi için faaliyet konusu işin, inşaat ve onarma işi olması, işin taahhüde bağlı olarak yapılması ve birden fazla takvim yılına sirayet etmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 4’üncü maddesinde; “yapım” bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri olarak tanımlanmıştır.
Genel anlamı ile inşaat, malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle meydana getirilen gayrimenkulün yapı kısmına ait faaliyetlerinin tümünü kapsamakta, onarım ise, bir gayrimenkulün iskeleti dışında harap olan kısımlarının yeniden yapılması ile ilgili büyük ölçüdeki tamirat ve yenileme faaliyetlerini ifade etmektedir.
Öte yandan, ... tarihli ve ... evrak sayılı dilekçeniz ekinde yer alan Vakıflar Genel Müdürlüğünün ... tarihli ve ... sayılı yazısında … Rölöve, Restitüsyon ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması, Restorasyon ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması, Restorasyon ve Müzeleştirme Uygulama İşinin, Vakıf Kültür Varlıklarının Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Usul ve Esaslara göre ihale edilerek şirketinizin taahhüdü altında tamamlandığı, söz konusu uygulama işinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (k) bendine tabi olarak yaptırıldığı ifade edilmiştir.
Anılan Kanunun “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (k) bendinde ise “Vakıf kültür varlıklarının onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin mal veya hizmet alımları” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, gerek ilgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin gerekse ... tarihli ve ... evrak sayılı dilekçeniz ve ekinin incelenmesinden Şirketiniz tarafından yüklenilen, … nin restorasyon ve onarımını da içeren ve birden fazla takvim yılına sirayet ettiği anlaşılan “… Rölöve, Restitüsyon ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması, Restorasyon ve Müzeleştirme Uygulama İşinin tek sözleşmeyle taahhüt edilmiş olması kaydıyla Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi kapsamında yıllara sâri inşaat ve onarım işi olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup söz konusu işten elde edilecek kazancın geçici kabul tutanağının İdarece onaylandığı yılın kurumlar vergisi beyannamesine dâhil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, söz konusu işin ayrı ayrı sözleşmelerle taahhüt edilmesi veya ayrı ayrı geçici kabule tabi olması halinde “… Rölöve, Restitüsyon ve Mühendislik Projelerinin Hazırlanması, Restorasyon ve Müzeleştirme Uygulama İşinin Kamu İhale Kanununun 4’üncü maddesinde tanımlanan yapım işi mahiyetinde olmayan kısımları Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi kapsamında yıllara sâri inşaat ve onarma işi olarak değerlendirilmeyeceğinden bu işlerden elde edilen kazancın ilgili oldukları dönem kurum kazancına dahil edilerek vergilendirileceği tabiidir.” (E-62030549-120[42-2021/154]-230472)
KAYNAKLAR
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu
27.02.2022 Tarihli E-62030549-120[42-2021/154]-230472 Sayılı Özelge
13.11.2019 Tarihli 26468226-120[ÖZG-6-2019]-E.87125 Sayılı Özelge
26.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.