Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği’nin “2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” bölümünde tevkifat uygulayacak alıcılar ile “2.1.3.2. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler” bölümünde ise bu hizmetlere ait uygulanacak tevkifat oranlarına ve kapsama ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Kısmi tevkifat uygulanacak işlemler, söz konusu bölümlerde belirtilenlerle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemlerde işleme muhatap olanlar tarafından kısmi tevkifat yapılmayacaktır.
Mezkûr Tebliğin “Taşımacılık Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.11.) bölümünde yer alan açıklamalar aşağıdaki gibidir.
Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergâh dâhilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir.
Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.
Servis hizmetinin, personel veya öğrencilerin (veya velilerin) kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudan taşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, esas olarak hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci (veya velisi) adına düzenlenmesi gerektiğinden, tevkifat uygulanmaz. Ancak, faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesis edilir.
Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz. Ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanır.
Çalışma konumuz ile ilgili Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’nın E-64597866-130-19614 sayılı özelgesinde verdiği görüş aşağıdaki gibidir.
“-Şirketinizin karayoluyla yapılan yük taşımacılığı işinin tarafınızca ifa edilmeyip tedarikçileriniz tarafından ifa edildiği, tedarikçilerinizin taşımacılık bedeli haricinde katlandıkları paralı otoban, köprü geçiş ücretleri (HGS-OGS vb.) gibi maliyetleri tarafınıza ayrıca faturalandırdığı belirtilerek söz konusu geçiş ücretlerine ilişkin düzenlenen faturada katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı ile uygulanması halinde KDV oranının ne olacağı,
-Şirketinizin karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmetine ilişkin kara nakliye hizmetine ilave olarak ihtiyaç halinde yükleme ve boşaltma için ilave hamaliye, vinç hizmeti gibi masrafların oluşması sebebiyle nakliye dışında ancak yanında gerçekleşen bedeller için de tedarikçileriniz tarafından fatura düzenlendiği belirtilerek, söz konusu faturalarda KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
…
Buna göre, Şirketinizce karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmetlerine ilişkin tedarikçileriniz tarafından Şirketinize düzenlenen faturalarda paralı otoban, köprü geçiş ücretleri (HGS, OGS vb.) dâhil toplam tutar üzerinden taşıma işleminin tabi olduğu oranda KDV hesaplanması gerekmekte ve bu tutar üzerinden Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.) bölümü kapsamında (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.
Diğer taraftan, Şirketinizce karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmetlerinin yerine getirilmesinde yükleme ve boşaltma için hamaliye, vinç hizmeti gibi ilave bedellerin oluşması durumunda tedarikçilerinizin yaptığı yük taşımacılığı ile yükleme ve boşaltma hizmetlerine ilişkin ilave bedellerinin ayrıştırılması halinde Şirketinize düzenlenecek faturada sadece taşımacılık hizmet bedeli üzerinden, bu bedellerin ayrıştırılamaması halinde ise yük taşımacılığı ile yükleme ve boşaltma hizmetlerine ilişkin ilave bedellerin toplamı üzerinden Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.) bölümü kapsamında tevkifat uygulanması gerekmektedir.”
KAYNAKLAR
Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliği
21.10.2022 Tarihli E-64597866-130-19614 Sayılı Özelge
19.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.