Günümüz koşullarında döviz bazında gelir elde etmenin yollarından biri ihracat yapmaktır. Kısaca ihracatı; üretilen ya da satın alınan malların yurt dışına gönderilmesi, karşılığında ise dövizin elde edilmesi işlemidir. Fatura vb. belgelerin düzenlenmesi, gümrük beyannamesinin açılması, ihraca konu olan malların taşınması için gerekli organizasyonun planlanması, malın gönderilmesi ve dövizin tahsil edilmesi faaliyeti kimi zaman çeşitli nedenlerle uzayabilmektedir. Sürecin uzamasına neden olan sebeplerden biri malın taşınması işlemidir. Peki ihraca konu olan malların müşteriye erken teslimi mümkün mü? Evet. Belli şartlarda malların müşteriye erken teslimi mümkün. Peki nasıl?
314 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 9’uncu maddesinde elektronik ticaret gümrük beyannamesi (ETGB): “4458 sayılı Kanunun 225’inci maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi veya hızlı kargo taşıma hizmeti veren şirketler tarafından miktar ve değer itibarıyla Ticaret Bakanlığınca belirlenen sınırı geçmeyen eşyanın ihracatı kapsamında elektronik ortamda düzenlenen beyannameyi, ifade eder”
10/2’nci maddesinde ise “10/3/2013 tarihli ve 28583 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı) (Seri No: 4) uyarınca, miktarı brüt 300 kilogramı ve değeri 15.000 Avro’yu geçmeyen mallar için dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenlenebileceğinden,” hükümlerine yer verilmiştir.
Hükümden de anlaşıldığı üzere ihraca konu olan malların brüt ağırlığının 300 kg’dan az olması ve mal değerinin 15 bin euroyu aşmaması halinde dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapanlarca (UPS, DHL ve FedEx vb.) ETGB’nin düzenlenmesi ile ihracat işleminin birtakım maliyetleri ortadan kalkacak ve hızlı bir şekilde işlem sonuçlanmış olacaktır.
ETGB’nin sağladığı avantajları şu şekilde özetlememiz mümkündür.
-İhracat işlemleri için gümrük müşavirliği, ardiye vb. hizmetlerin alınmasına gerek yoktur.
-İlgili gümrük işlemlerinin takibi için vekâletname çıkarılmasına gerek kalınmaz.
-Mesai günleri dışında da (hafta sonu) mal gönderimi yapılabilir.
-Bürokratik işlemlerin azalmasına neden olur.
-Bize göre zamandan tasarruf edilmesini sağlar ki bu da ihracat bedelinin en kısa sürede tahsiline olanak verir.
KAYNAKLAR
314 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği
12.09.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.