İşsizlik ödeneği almanın temelde aşağıdaki üç şartın sağlanması ile ödenir.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50 nci maddesinin ikinci fıkrasında işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak” şartı yer almaktaydı. Buna göre hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günlük dönemde devamsızlık veya hizmet akdinde işten çıkış-işe giriş nedeniyle kesinti bulunması halinde sigortalılar işsizlik ödeneğinden yararlanamamaktaydı.
18.01.2019 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan 7161 sayılı Kanunun 25. maddesinde “25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “prim ödeyerek sürekli çalışmış” ibaresi “hizmet akdine tabi” şeklinde değiştirilmiştir.” hükmü yer almaktadır. Maddenin yürürlük tarihi, yayımı tarihinden sonra (18.01.2019 ve sonrasında) hizmet akdi feshedilenler için uygulanacak şekilde belirlenmiştir.
*Düzenleme ile 18.01.2019 tarihi ve sonrasında hizmet akdi sona erenler için, aynı işverenle olduğuna bakılmaksızın hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günlük dönemde sürekli hizmet akdinin bulunması ve Kanunda yer alan diğer şartları da taşıması halinde işsizlik ödeneği hak sahipliğinin belirlenmesi sağlanmıştır.
Devamsızlık sebebiyle fiilen çalışılmamış olsa dahi sigortalının son 120 günlük dönemde sosyal güvenlik kuruluşlarına verilen prim ve hizmet belgelerinde işsizlik sigortası kapsamında kayıtlı sigortalı olması hizmet akdine tabi olunması için yeterli kabul edilmektedir.
ÖRNEĞİN DAHA ÖNCE AŞAĞIDAKİ KODLARLA İLE BİLDİRİLEN EKSİK GÜN NEDENLERİYLE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALINAMIYORDU, YENİ KANUN DÜZENLMESİ İLE EKSİK GÜN KODLARININ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAYA ENGEL DEĞİLDİR.
Eksik Gün Kod = 12 – Birden fazla neden – Geçerli neden varsa belge sunulmalısınız(sağlık raporu, askerlik vs.)
Eksik Gün Kod = 13 – Diğer – Geçerli neden varsa belge sunulmalısınız (sağlık raporu, askerlik vs.)
Eksik Gün Kod = 15 – Devamsızlık – Son 120 gün şartını bozar – Maaş alamazsınız
İşsizlik ödeneği hak sahipliğinin belirlenmesine ilişkin son 120 gün kontrolünde 18.01.2019 tarihi ve sonrasında hizmet akdi sona erenler için artık devamsızlık (diğer nedenler, birden fazla dahil) dikkate alınmayacaktır.
DİKKAT ÖNEMLİ: hizmet akdinde işten çıkış-işe giriş nedeniyle kesinti bulunması hali yine hak düşürücü sebepler arasında yer almaktadır
21.01.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.