YAZARLARIMIZ
Umut Özer
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
umutoozer@gmail.com



30 Nisan Tarihine Kadar Bu Formu Doldurmayı Unutmayın!

17 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile iş hayatımıza benim kanım ufakta olsa bir iş yükü getirecek ve yabancı para olarak ya da yabancı paraya endeksli olarak kullanılacak kredilerin üçer aylık dönemlerde Merkez Bankasına veri formu şeklinde bilgi verilmesi gerekecektir.

Öncelikle bu yükümlülüğe girecek firmalar yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredileri toplamı ilgili hesap dönemi sonunda son iş günü itibariyle 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalardır. 15 milyon ABD dolarının TL’ye çevrilmesinde ilgili dönemin son iş gününe ilişkin Resmi Gazete ’de yayımlanan döviz alış kuru dikkate alınmalıdır.

Bildirimde bulunacak firmalar ilgili tebliğ ile yükümlü olup olunmadığının tespitinde yabancı para kredi ve dövize endeksli kredilerin varsa son hesap dönemine ilişkin TMS’ lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunu, TMS’ ye göre hazırlanmış finansal durum tablosu yoksa vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilançolarını dikkate alacaktır. Bu tutar 15 milyon ABD doları karşılığı geçiyorsa bildirimde bulunulmak zorundadır, geçmiyorsa takip eden hesap dönemi itibariyle bu sorumluluk sona erer.

Firmalara ayrıca bir maddi yükümlülük getirecek olan kısım ise 5. maddenin 4. fıkrasıdır. Burada diyor ki birinci fıkra uyarınca yükümlülüğü bulunan firmalar yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 60 gün içerinden KGK Bağımsız Denetçisi ile bir denetim sözleşmesi yapmak zorundadır. Bu da firmalara artı bir maddi yük getirecek fakat mesleki açıdan bakmam gerekirse meslektaşlarımız içinde artı bir gelir kapısı olacaktır.

Konuyu çok uzatmak istemiyorum çünkü bunu okuyan meslektaşlar eğer yönetmeliğin yayınlandığı günkü Resmi Gazeteyi okumayı kaçırmış ise birazda olsa panik havasına girebilir fakat www.tcmbveri.gov.tr adresinden konuyu araştırdığınızda o kadar korkulacak bir durum olmadığını göreceksiniz. Ayrıca 444 44 66 numaralı telefondan “Sistematik Risk Veri Takip Sistemi Destek Hattı” na ulaşırsanız gerçekten çok nazik bir şekilde istenilen bilgiyi öğrenebiliyorsunuz.

Yazıda bahsettiğim gibi üçer aylık dönemlerde yani; 31 Mart – 30 Haziran – 30 Eylül – 31 Aralık itibariyle verilecek bu bilgiler ilk üç dönemi takip eden ay sonuna kadar son dönemde ise takip eden üçüncü ayın sonuna kadar verilecektir.

Bu yönetmelikle iş hayatımıza getirilen iş yüküne olumlu açıdan bakarak yapılacak işin zorluğunu değil meslektaşlarımıza artı bir gelir sağlaması açısından değerlendirmeyi önererek herkese hayırlı kazançlar dilerim, saygılarımla…      

04.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM