YAZARLARIMIZ
Umit Erol
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
umit.erolismmm@gmail.com



Kronik Hastalara Malul Aylığı Desteği

Tedavisi zor hastalıklara maruz kalan ve kronik haline gelmiş hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılara malül aylığı bağlıyor.

Kronik; bedenin herhangi bir yerinde meydana gelen, uzun zaman boyunca devam eden, bazen ise yaşam boyunca düzelme göstermeyen ve müdahale fırsatları ile daha az kabul edilen rahatsızlık çeşididir.

Hayatı ciddi bir şekilde kısıtlamakta olan kronik hastalıkların kısa bir dönemde zarar olmağı ancak uzun dönem içerisinde ölümlere sebebiyet açabileceği bilinmektedir. Kronik hastalıklar ilaçlar ile durdurulabilen uzun dönemli hastalıklardır. Bu hastalıkların kesin bir dönemi bulunmamaktadır.  Kronik hastalıklara örnek vermek gerekirse;

Kronik Hastalıklar;

Epilepsi- Demans - Beyin tümörleri - Parkinson sendromu - Serebral palsi - Multiple Skleroz - Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı) – Şizofreni - Bipolar bozukluk - Görme azlığı - Retina kanamaları Yardımsız ayakta durmayı  engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı – Anemi - Kol, bacak gibi organ kaybı - Behçet hastalığı - Gastrointestinal kanamalar - Karaciğer sirozu Karaciğer nakli - Kalp yetmezliği - Kalp kapak hastalıkları - Kalp nakli - Böbrek nakli - Akciğer nakli-Tüberküloz

Başvurusu Şartları;

- Kanser veya diğer ağır hastalık teşhisi konulanlara geçici malül aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme koşulu aranıyor.

- Başkasının bakımına muhtaç derecede durumu ağır olan hastalarda; 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor ama en az 1800 gün prim ödemeleri isteniyor.

- Bağ-Kur’luların malül aylığı bağlatabilmesi için SGK'ya prim borcu bulunmaması gerekiyor.

- Hasta olan kişilerin, oturdukları hanede kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 1.603,12 TL ‘ nin  3/2 den az olması gerekiyor. Yani  bu ödenekten yararlanacak olanların hem kendisinin hem de aynı evde yaşayan ailesinin aylık gelirinin 967 TL den az olması şart. Bununla birlikte SSPE hastalarının sağlık kurulu raporu da bulunması gerekiyor.

Nereye Başvurulacak;

Yukarıdaki şartları karşılayan hastalar;  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurması gerekiyor.

Kronik hastalığı olan kişinin malul aylığı ne kadar olacağını örnekleyelim;

Tüberküloz ve SSPE hastalarına aylık 1.085 lira ödenirken, ayrıca yatağa bağımlı tüberküloz hastalarına ek olarak aylık 600 lira daha ödeme yapılacak. Tüberküloz hastaları toplam aylık 1.685 lira ödeme bağlanacak.

Başvuru Süresi;

Hastalığa tanı konulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmak gerekiyor.

Malul Aylığı Alma Süresini örnek ile açıklayalım;

Kronik hastalıklarda; 18 ay süreyle malüliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalıklarla ilgili tanı konulduğunda ise 12 ya da 24 ay aylık bağlanabiliyor. Kemik iliği nakli yapılanlar 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastaları 24 ay malül aylığı alabiliyor.

Kemik iliği dışındaki diğer tüm organ nakli olanlar ile diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olanlar da malül aylığı bağlatabiliyor. 12 ay ile 24 ayın sonunda, sağlık kurulu raporu alarak çalışma gücünde yüzde 60 ve üzeri oranda kayıp olduğunu belgeleyenlerin malûliyet aylığı devam ediyor.

14.09.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM