Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve 21/03/2007 tarihli 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında kamu davalarına konu olmaları sebebiyle el konulan taşıtların sahiplerine iadeleri için, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa, 18/01/2017 tarih ve 6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile eklenen geçici 10 uncu madde ile belirli şartların sağlanması halinde el konulan taşıtların sahiplerine iadelerine ilişkin yasal düzenleme yapılmıştır.
El konulan taşıtların iadesini düzenleyen 5607 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesine dayanarak hazırlanan “Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle Elkonulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 09/05/2017 tarih ve 30061 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İade işlemlerinin yönetmelikle belirlenen genel esasları aşağıda maddeler halinde sayılmıştır.
- İadeye konu olacak taşıtlar; gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında açılan kamu davalarına konu olmaları sebebiyle, adı geçen kanunun geçici 10 uncu maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten (18/01/2017) önce el konulmuş, hakkında müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış olan kara taşıtlarıdır.
- Taşıt iadesi için başvuru şekli ve zamanı; taşıt iadesi uygulamasından yararlanmak isteyen kişilerin yönetmelikte belirlenen “Ön Tespit Dilekçesi” ile 31/07/2017 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.
- Verilen dilekçeye istinaden gümrük idaresi gerekli araştırma ve tespitleri yaparak taşıtın iade edilip edilmeyeceğine karar verir. Taşıtın iadesine karar verilirse, vergi dairesinden taşıtın vergi borçlarına ilişkin bilgiler alınır ve ilgili gümrük idaresi tarafından taşıt sahibinin ödemesi gereken tutar hesaplanır.
- Taşıtın sahibine iadesine karar verilmesinin ardından; gümrük idaresi başvuran kişiye dilekçesinin kabul edildiğini ve yönetmelikte belirlenen “Başvuru Formu” ile en geç 31/07/2017 tarihi mesai saati bitimine kadar gümrük idaresine başvurması gerektiğini yazılı olarak bildirilir. Ön tespit dilekçesine karşı ilgili gümrük idaresi tarafından 31/07/2017 tarihine kadar bildirimde bulunulmaması durumunda ise, başvuru sahibinin 31/07/2017 tarihi itibariyle başvurusunun kabul edilmiş sayılacağı yönetmelikte ifade edilmiştir.
- Ödeme; gümrük idaresi tarafından daha önce hesaplanan bedelin %25 inin başvuru formunun verildiği tarihten itibaren bir ay içinde gümrük idaresine ödenmesi gerekmektedir. Ön tespit dilekçesine yanıt gelmeyen taşıt sahiplerinin ise başvuruları 31/07/2017 tarihi itibariyle kabul edilmiş olacağından ödemesinin de en geç 31/08/217 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.
- Taşıtın iadesi; gümrük idaresinden alınan ödeme belgesi araç hakkında kovuşturma yapan mahkemeye ibraz edilir ve mahkemeden alınan karar ile taşıtın sahibine iade işlemi gerçekleştirilir.
- Muhafaza giderleri; aracın muhafazası nedeniyle ortaya çıkan masraflar için, başvuru sahibinden yıllık 250 TL tahsil edileceği yönetmelikte belirtilmiştir.
Belirli aralıklarla ulusal kanallarda gümrükte el konulmuş araçların görüntüleri ve sayılarına ilişkin haberler yer almaktadır. Bu araçların park yerlerinde yıllarca beklemesinin gerek devlete gerekse de araç sahibine faydası olmadığından idare bu konuda güzel bir adım atarak araçların sahiplerine iadesi için yasal bir zemin hazırladı.
Kaynakça:
1- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu
2- 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
3- 09/05/2017 tarihli Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle Elkonulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
12.06.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.