2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda Çevre ve Temizlik Vergisine tabi alanlar açıkça belirtilmiştir. Buna göre, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir. (2464 sayılı kanun Mükerrer madde:44)
2464 sayılı kanun mükerrer 44.maddesinde Çevre ve Temizlik Vergisinin mükellefi de binaları kullananlar olarak açıklanmış ve mükellefiyetin binanın kullanımıyla başladığı belirtilmiştir.
Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.
Verginin mükellefini ve hemen arkasından vergiye tabi olmayan idareleri açıkladıktan sonra şunu açıkça söyleyebiliriz: Vergiye tabi olmayan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait binalar ancak binaları kendileri kullandıklarında bu muafiyet doğacaktır. Binaların bu kurum ve kuruluşlara ait olmasına rağmen bu gurupta yer almayan kişiler veya kuruluşlar tarafından kullanıldığı taktirde vergiye tabi olacaklardır. Çünkü, kanunda mükellefin binaları kullananlar olduğu çok net biçimde belirtilmiştir.
Vakıf Üniversiteleri açısından konuya bakarsak, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu Onuncu Bölümde Mali Hükümler kısmında Mali Kolaylıklar başlığı altında 56.madde b fıkrasında Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar denmiştir. Bu madde üzerinde Üniversiteler ibaresi Vakıf ya da Devlet Üniversitesi karmaşasına sebep olabiliyor bunun içinde 2547 sayılı kanun ek 7.maddesine bakılabilir. Ek 7. Madde de Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, bu Kanunun 56. maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade ederler denilerek bu durum açıklığa kavuşturulmuştur.
Tüm bu mevzuat incelemeleri ışığında Vakıf Üniversitelerine ait yurt binaları Vakıf Üniversitesi tarafından kullanıldığı durumda çevre temizlik vergisinden muaftır.
22.01.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.