YAZARLARIMIZ
Uğur Gürel
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Altınbaş Üniversitesi
Mali İşler, Bütçe ve Satın Alma Daire Başkanı
ugur.gurel@altinbas.edu.tr



Vakıf Üniversitelerinin Yargı Harçları Karşısındaki Durumu

Harçlar ile ilgili konular 492 sayılı Harçlar Kanunu ile ele alınmıştır.

Kanunda ele alınan harçlardan bir tanesi Yargı Harçları’ dır. 492 Sayılı Harçlar Kanununun 2. Maddesi, “Yargı işlemlerinden bu kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yazılı olanları, yargı harçlarına tabidir” şeklinde düzenlenmiştir. Yine aynı kanunun ikinci bölümünde yer alan “İstisna ve Muaflıklar” başlığı altında yer alan 13.maddesinin j bendinde “Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve 3 sayılı tarifelerine giren bütün işlemlerinin” harçtan müstesna olduğu belirtilmiştir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 10.Kısım, 1.Bölüm 123.maddenin son fıkrasında ise, “Bu maddede veya diğer kanunlarda yer alan harçtan muafiyete ilişkin hükümler, bu Kanunun (1) sayılı Tarifesinin “(A) Mahkeme Harçları” bölümünün (V) numaralı fıkrasındaki “keşif harcı” ve (1) sayılı Tarifesinin “B) İcra ve iflas harçları” bölümünün (III) numaralı fıkrasındaki “haciz, teslim ve satış harcı” bakımından uygulanmaz” hükmüne yer verilmiştir.

Yani 492 Sayılı Harçlar Kanunun İstisna ve Muaflıklar bölümünde edindiğimiz istisna ve muafiyet kapsamına “Keşif Harçları” ile “Haciz, teslim ve satış harçlarının” girmediğini anlamaktayız.

Yükseköğretimle ilgili amaç ve ilkeleri belirleyen, bütün yükseköğretim kurumlarının ve üst kuruluşlarının teşkilatlanma, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları ile eğitim- öğretim, araştırma, yayım, öğretim elemanları, öğrenciler ve diğer personel ile ilgili esasları bir bütünlük içinde düzenleyen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3708 sayılı Kanunla değişik 56/b maddesinde “Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanırlar” hükmü yer almaktadır. Yine 2547 sayılı Kanunun ek 7.maddesinde “Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, bu Kanunun 56’ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade ederler” şeklinde açıklanmıştır.

Sonuç olarak, hem 492 sayılı Harçlar Kanununun yukarıda belirtilen maddeleri hem de 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun yine yukarıda belirtilen ilgili maddelerini birleştirdiğimizde Vakıf Üniversitelerinin Yargı Harçları kapsamındaki 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 1 sayılı tarifenin A bölümü V numaralı fıkrasında yer alan “Keşif Harcı” ve yine 1 sayılı tarifenin B bölümü 3 numaralı fıkrasında yer alan “Haciz, Teslim ve Satış Harçları” hariç 1 sayılı tarifede yer alan diğer tüm harçlardan müstesna olduğunu söyleyebiliriz.

10.10.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM