Son zamanlarda haberler kanallarında Yapay Zeka ile ilgili haberlere sıklıkla karşılaşmaktayız. Çoğumuz bu haberleri Bilişim teknolojisinin çalışması olarak algılamakta ve önemsememekteyiz.
Yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı 2001 yapımı bilim kurgu filmi olarak karşımıza çıkan “Yapay Zeka”, Dev şirketlerin bu alana yaptıkları yatırımlar neticesinde çalışmalar inanılmaz boyutlara ulaşmaktadır. Geleceğimizi şekillendirmeye çalışan bu şirketler çalışmalar sonucunda Yapay Zekanın “insanlığın varlığına tehdit oluşturduğunu 3. Dünya Savaşı’na sebep olabileceği” ni (1) ve Dünyanın önde gelen bilim insanlarından Profesör Stephen Hawking “yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği” (2) uyarısında bulunmasına rağmen çalışmalar hız kesmiyor.
Sadece şirketler mi yatırım yapıyor? elbette hayır, birçok devlet başta ABD ve Rusya “Yapay Zeka (AL)” çalışmalarına önem vermekte ve desteklemektedirler. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yapay zekanın geleceğine ilişkin "yapay zekanın sadece Rusya için değil, tüm insanlığın geleceği olduğunu" ve en iyi yapay zekaya sahip ülkenin "dünyanın hükümdarı" (3) olacağı yorumlarını yapmaktadır.
Günlük hayatımızda bilerek, yada bilmeyerek zayıf (dar) ,güçlü (genel) yapay zeka (al) karşılaşmakta ve kullanmaktayız. Kullandığımız cep telefonlarında bulanan “Siri “ uygulaması zayıf (dar) yapay zeka uygulamasıdır. Bu uygulamanın güçlü (genel) olduğunu bir düşünün !
Sorduğunuz her soruya insan gibi cevap veren bir Siri, yada adı ne olursa…
O halde Yapay Zeka / AL (artificial intelligence)’ nın ne olduğuna bakalım !
Wikipedi de, “Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir” demektedir.
Wikipedi çok güzel bir şekilde yapay zekayı (al) özetlemiş ve bize bir robotun, yada makinanın insanın yerini alabileceğini anlatmaktadır.
Yapay Zeka / AL (artificial intelligence) zayıf (dar) ,güçlü (genel) olmak üzere iki sınıftır. Zayıf (dar) yapay zekaya örnek olarak Siri en güzel örnektir. Güçlü yapay zeka tanımı ise genelleştirilmiş insan bilişsel yeteneklerine sahiptir. Kısaca insan gibi düşünen ve cevap veren yada düşündüğü görevi yerine getiren robot veya makinalardır.
Sizlere konuyu anlatırken robot yada makinalar diye anlatmaya çalışmaktayım. Çünkü bu iki tür üzerinde çalışmalar yürütülmektedir.
Tür ifadesini bilerek kullandım. Artık bunlar Dünyamızın birer türüdür.
Bu anlattıklarım size ütopik gelebilir. Hatırlayalım; Dünyaca ünlü satranç şampiyonu Garry Kasparov’u 1997’de yenen IBM satranç programı Deep Blue, Geçtiğimiz yıl, Google’in AlphaGo adlı sinir ağı ve takviyeli öğrenme (reinforcement learning) içeren yapay zekalı Go oyunu uygulaması da dünyanın en iyi oyuncuları arasında yer alan Lee Sadol’u yenmeyi başarması ve Sony CSL’ye ait yapay zeka, on binlerce şarkıyı tarayarak tamamen özgün iki şarkı besteledi. Bu örnekler çoğalmaya başladı…
Geçenlerde değerli büyüğüm, meslektaşım Dr. Masum Türker’in “Yapay Zeka” üzerine bir yazısını okudum. 2000 yılında ilk Masum Türker’in oturum başkanlığındaki panelde yaptığım ve daha sonra geliştirip odalarımızda, üniversitelerde ve TV programlarında anlatmaya başladığım “e-Devlet, Muhasebe Mesleğinin Geleceği / Sanal Muhasebeci” konulu çalışmam aklıma geldi. O dönem bir çok ilde “hayal anlattığım” “Müslüman mahallesinde salyangoz sattığım” söylendi. Daha da ileriye gidenler “e-Uğur” dediler.
Amacım gelişen teknoloji karşısında meslek mensuplarımızı uyarmak, geleceğe hazırlamaktı.
Zaman beni haklı çıkardı…
Bir çok meslek gibi Muhasebeciler, Mali Müşavirler kısacası meslektaşlarımız “Yapay Zeka” ile karşı karşıya gelecekler.
Bu mücadeleyi sizce kim kazanır?
Data saklama açısından Beynin yüzde 10’nu kullanan insan mı? Yoksa, 3 dakika içinde 540 hamleyi düşünen “gelişmiş (güçlü) bir “Siri” mi?
İş dünyasında yaygın olarak kullanılan robot teknolojileri artık eğitim ve orta sınıf mesleklerin işlerini de yapmaya başladılar.
İşleri ellerinden yavaş yavaş giden Orta sınıf meslekler,
1-Sigortacılık
2-Emlak Komisyoncuları
3-Kredi Analistleri
4-Posta Hizmeti Çalışanları
5-Laboratuvar Teknisyenleri
6-MUHASEBECİLER
7-DENETÇİLER
8-Ofis Personeli
9-Çağrı Merkezi Çalışanları
10-Sosyal Medya Çalışanları” şeklinde Hürriyet gazetesinde (4) çıkan haberi meslektaşları ile paylaşan ve uyaran Dr. Masum Türker son derece haklı.
Veri sayısının çok fazla olduğu finans alanı da bir başka yapay zeka alanı. Mint veya Turbo Tax gibi kişisel finans uygulamalarına uygulanan Yapay Zeka (AI), finans kurumlarını desteklemektedir.
Bu gibi uygulamalar, kişisel verileri toplayarak mali tavsiyelerde bulunabiliyor.
Hukuk alanında yasalar ve belgelerin eşleştirilmesinde harcanan süreyi düşürmek için kullanılan yapay zeka teknolojileri, zamanın daha iyi kullanılmasını ve verimi artırmada katkı sağlıyor.
Kısacası, listeye Avukatları, Finans yorumcularını, Brokerleri de dahil etmemiz gerekir.
Teknolojinin bu gelişimi karşısında elbette çaresiz değiliz. Kendimizi, meslek örgütlerimizi gelişen şartlara göre yeniden şekillendirmeliyiz.
Sadece muhasebe programları yaptık yeter dememeli BT’de muhasebe/Mali Müşavirlik ARGE bölümü kurulmalı.
Son olarak yapay zeka, Mesleğimizin sonunu getirecekse de, zamanı lehimize işletmeliyiz.
KAYNAKÇALAR
1) Musk: 3. Dünya Savaşı'na yapay zeka sebep olabilir. 17.7.2017 NTV ve 05.09.2017 Hürriyet
2) Profesör Stephen Hawking yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği uyarısı
Rory Cellan-Jones BBC Teknoloji Muhabiri 2.12.2014
3) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapay zekanın geleceğine ilişkin yorumu
http://www.webtekno.com/elon-musk-ve-putin-den-yapay-zekanin-gelisimine-yonelik-korkunc- aciklamalar-h33231.html 5.9.2017
4) Hürriyet Gazetesi İ-K ve Yeni Ekonomi eki 03.09.2017
20.09.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.